search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 05:49
MENU CLOSE

Οκτώ δεκαετίες Γιόκο

23.08.2013 21:00
Οκτώ δεκαετίες Γιόκο - Media

Φέτος η Γιόκο έγινε ογδόντα χρόνων. Και είναι ακάματη. Υπερδραστήρια. Όρθια. Αξιοζήλευτη. Υπόδειγμα. Ο Τζον είχε πει: «Η Γιόκο είναι η πιο διάσημη άσημη καλλιτέχνις στον κόσμο»

Φέτος η Γιόκο έγινε ογδόντα χρόνων. Και είναι ακάματη. Υπερδραστήρια. Όρθια. Αξιοζήλευτη. Υπόδειγμα. Ο Τζον είχε πει: «Η Γιόκο είναι η πιο διάσημη άσημη καλλιτέχνις στον κόσμο»

Την ήξεραν οι πάντες ως σύζυγο του Λένον, πολλοί μάλιστα της χρέωναν τη διάλυση των Beatles. Τζον και Γιόκο. Γιόκο και Τζον. Μένει η εικόνα: γυμνοί στο κρεβάτι, μακριά μαλλιά, γένια, στρογγυλά γυαλιά, είναι μόνο ροκ-εν-ρόλ, αλλά μ’ αρέσει.
Αλλά τίποτα δεν είναι μονάχα η εικόνα του, και η Γιόκο το ήξερε από νωρίς, μια και είχε θητεύσει στο Fluxus, μια από τις πιο ενδιαφέρουσες τάσεις της ευρωπαϊκής καλλιτεχνικής πρωτοπορίας, κάτι που δεν είναι γνωστό σε πολλούς. Η Γιόκο δεν ήταν απλώς η μούσα του Σκαθαριού, αλλά μία σπουδαία δημιουργός, ένα ακούραστο μυαλό που εξήντα χρόνια τώρα παράγει έργα και ιδέες. Ήταν γνωστή στους καλλιτεχνικούς κύκλους της Νέας Υόρκη ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1960. Πολλά από τα επιτεύγματά της, όπως άλλωστε πολλές πτυχές της πρωτοπορίας στη δεκαετία του 1960, επισκιασμένες επί δεκαετίες από την pop-art και την pop-music, αρχίζουν τώρα να κατακτούν, έστω αναδρομικά, ένα φανατικό ανήσυχο κοινό αλλά και τον σεβασμό των μελετητών και ιστορικών της τέχνης.

Φιλοσοφία και μποέμικη ζωή
Η Γιόκο είχε στο σχολείο συμμαθητή τον νυν αυτοκράτορα της Ιαπωνίας, τον Ακιχίτο, ενώ ήταν η πρώτη γυναίκα που έγινε δεκτή στο Πανεπιστήμιο Γκακουσούιν για σπουδές φιλοσοφίας. Τις σπουδές, συνδυαζόμενες με έναν σκανδαλώδη μποέμ τρόπο ζωής, θα τις συνεχίσει στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
Πριν γνωρίσει τον Λένον, η Γιόκο έχει κάνει δύο γάμους, το 1956 και το 1962, και έχει λάμψει στον χώρο της τέχνης. Η σημερινή performance art, τα όσα κάνει η Αμπράμοβιτς φέρ’ ειπείν, οφείλει πολλά στα επιτεύγματα της Γιόκο πριν από μισό αιώνα. Θα συνεργαστεί με κολοσσούς όπως ο Τζον Κέιτζ, ο Λεμόντ Γιανγκ, ο Τζον Μίκας. Συνομιλεί και ανταλλάσσει ιδέες με φυσιογνωμίες όπως η Πέγκι Γκούγκενχαϊμ, η Κέιτ Μίλετ, ο Ναμ Τζουν Πάικ, ο Άντι Γουόρχολ. Σε ένα happening θα βάλει φωτιά στα εικαστικά της έργα. Σε ένα άλλο, καλεί τον κόσμο να τη γδύσει κόβοντας από ένα κομματάκι της φορεσιάς της. Σε ένα τρίτο, το 1966, στην Indica Gallery στο Λονδίνο, όπου οι θεατές καλούνται να πάρουν ένα καρφί και να το καρφώσουν σε όποιο σημείο θέλουν σ’ ένα ταμπλό, ώστε να δημιουργηθεί ένα έργο από το κοινό, θα γνωρίσει τον Τζον Λένον!

Δεν τον ήξερε, αλλά τον παντρεύτηκε
Η Γιόκο δεν ήξερε ποιος είναι ο Τζον, δεν ήξερε καν τους Beatles. Το 1966! Ας είναι. Ο Τζον θέλησε να καρφώσει το καρφί του προτού καν αρχίσει κανονικά η διαδικασία. Η Γιόκο αρνήθηκε. Ο γκαλερίστας της εξήγησε ότι πρόκειται περί εκατομμυριούχου σταρ. Η Γιόκο επέμεινε, με χιούμορ πάντως, στην άρνησή της. Ο Τζον την ερωτεύθηκε. Έμειναν μαζί. Για πάντα.
Μια άλλη, πιο πικάντικη, εκδοχή λέει ότι ο Τζον γνώρισε τη Γιόκο με τη μεσολάβηση του Πολ Μακάρτνεϊ το 1965, όταν ο Πολ αρνήθηκε να της δώσει παρτιτούρες για ένα εγχείρημα του Τζον Κέιτζ, με τον οποίο συνεργαζόταν η Γιόκο, και την παρέπεμψε στον Τζον. Η Σίνθια, η τότε σύζυγος του Τζον, έλειπε σε διακοπές στην Ελλάδα. Ο Τζον ερωτεύθηκε τη Γιόκο. Όταν η Σίνθια επέστρεψε από την Ελλάδα βρήκε τη Γιόκο στο σπίτι της, να φοράει το μπουρνούζι της, να πίνει το τσάι της και να σχεδιάζει να ζήσει για πάντα με τον άντρα της. Όπως κι έγινε!

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33