search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:05
MENU CLOSE

Το Σινά τους τα χάλασε

24.08.2013 21:00
oldphotospod_2208_038_cmyk1377245212.jpg

Πυκνή ομίχλη παραπληροφόρησης και εκατέρωθεν προπαγάνδας. Θεωρίες συνωμοσίας, άκρως προβλεπόμενες μέσα στο φρικιαστικό πολιτικό τοπίο της Αιγύπτου.

Πυκνή ομίχλη παραπληροφόρησης και εκατέρωθεν προπαγάνδας. Θεωρίες συνωμοσίας, άκρως προβλεπόμενες μέσα στο φρικιαστικό πολιτικό τοπίο της Αιγύπτου. Με τα προβλεπόμενα επίσης ξεσπάσματα εναντίον των ΗΠΑ και του Ισραήλ, ως δολίων – σκιωδών και μη – πρωταγωνιστών και υποκινητών στην εξελισσόμενη εθνική τραγωδία της μεγαλύτερης, σε πληθυσμό, χώρας του αραβικού κόσμου, που ποτέ δεν κατάφερε να αποτινάξει τον ζυγό και το στίγμα του πελατειακού κράτους.

Όλα αυτά γίνονται εργαλεία επιδιώξεων μιας άτεγκτης ένστολης εξουσίας που επιχειρεί να σκεπάσει την αποφορά του αίματος εκατοντάδων (χιλιάδων, κατά τους Αδελφούς Μουσουλμάνους) καθημερινών θυμάτων της καθεστωτικής βίας των στρατηγών και της παράφορης, μισαλλόδοξης, σεχταριστικής μανίας των αλληλοσυγκρουόμενων όχλων.
Επειδή στοιχείο πολιτικού τρόμου αποτελεί και η ευρέως πλέον διαδιδόμενη εκδοχή ότι «το Ισραήλ βρίσκεται πίσω από την καθαίρεση του Μοχάμεντ Μόρσι». Εκδοχή που – πολύ βολικά – έσπευσε να υιοθετήσει και να προβάλει δημοσίως με σχετικές δηλώσεις του προχθές ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνεπής στον ρόλο του ιδεολογικού συγγενή των Αδελφών Μουσουλμάνων, εν ονόματι του περιβόητου πολιτικού Ισλάμ.

Παιχνίδι με το Ισραήλ
Αναζητώντας ψήγματα έστω της αλήθειας – του πρώτου, πάντα, θύματος στον πόλεμο και αυτής της μορφής – αξίζει να εντοπίσουμε κάποιες πολιτικές… λεπτομέρειες που, αμέσως μόλις θάβονται κάθε φορά οι νεκροί, αυτές ξεπροβάλλουν μέσα από το τοπίο της ομίχλης.
Όπως ένα αιματηρό περιστατικό που συνέβη στη χερσόνησο του Σινά νωρίτερα μέσα στον μήνα, ακριβώς πριν αρχίσουμε να μετράμε τις τελευταίες εκατόμβες των σκοτωμένων στο Κάιρο, την Αλεξάνδρεια και σε πολλές άλλες αιγυπτιακές πόλεις: Τέσσερις ένοπλοι – μέλη της νεοεμφανισθείσας στο Σινά  οργάνωσης ακραίων ισλαμιστών σαλαφιστών «Ανσάρ Μπέιτ αλ Μάγκτις» («Στρατός της Ιερουσαλήμ»)  – σκοτώθηκαν στις 9 Αυγούστου από βλήμα ισραηλινού μη επανδρωμένου αεροσκάφους, ενώ ετοιμάζονταν να εκτοξεύσουν ρουκέτες προς το Νότιο Ισραήλ.
Στις κηδείες τους στην κωμόπολη Σεΐχ Ζουέιντ, στο βόρειο Σινά – τις οποίες παρακολούθησαν χιλιάδες, με εντυπωσιακό αριθμό ενόπλων ανάμεσά τους –, προέκυψε πως όλοι ήταν Βεδουίνοι της περιοχής, ανήκοντες στη φυλή Σαουάρκα. «Ποια είναι μεγαλύτερη προδοσία από αυτή του αιγυπτιακού στρατού, που επιτρέπει στα σιωνιστικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη να παραβιάζουν τον αιγυπτιακό εναέριο χώρο;» διερωτήθηκε η οργάνωση.
Ωστόσο στο Κάιρο οι στρατηγοί έσπευσαν αμέσως να αρνηθούν εκείνο που ήδη είχαν διοχετεύσει οι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι ασφαλείας και οι Δυτικοί διπλωμάτες με αποδέκτες τα διεθνή ΜΜΕ: ότι, δηλαδή, η συγκεκριμένη πρωτοφανής ισραηλινή επίθεση έλαβε χώρα με αποδοχή και συντονισμό της αιγυπτιακής πλευράς.
Το Ισραήλ, υιοθετώντας την πάγια στάση του –αυτήν της αμφισημίας – σε τέτοιες «δύσκολες» περιπτώσεις, απλώς απέφυγε είτε να επιβεβαιώσει είτε να διαψεύσει την επέμβασή του στο Σινά. Αν μη τι άλλο, αποτελούσε παραβίαση και των όρων της αιγυπτοϊσραηλινής συμφωνίας του Καμπ Ντέιβιντ του 1979, η οποία ουδεμίας μορφής στρατιωτική παρουσία του Ισραήλ μέσα στην αιγυπτιακή επικράτεια – και δη του Σινά – προβλέπει.
Το συγκεκριμένο «άκρως ευαίσθητο» συμβάν στάθηκε αφορμή για να αποκαλυφθεί ότι, από την πρώτη κιόλας μέρα της αποπομπής Μόρσι από τους στρατηγούς στις 3 Ιουλίου, οι σχέσεις Αιγύπτου – Ισραήλ αναθερμάνθηκαν απότομα. Χωρίς πολλές «τυμπανοκρουσίες», οι στενές και συστηματικές επαφές ανωτάτων στρατιωτικών και αξιωματούχων υπηρεσιών πληροφοριών των δύο χωρών εντάθηκαν, με (κατά βάση) στόχο τον συντονισμό της δράσης εναντίον της σταθερά αυξανόμενης βίας από τις ομάδες των τζιχαντιστών του Σινά, οι οποίες το τελευταίο διάστημα ξεφυτρώνουν η μία μετά την άλλη.
Παρείχε επίσης ικανοποιητικές απαντήσεις στο ερώτημα γιατί ο στρατηγός Αμπντελ Φάταχ Σίσι επέλεξε τον δρόμο της ακραίας σύγκρουσης με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, εκμεταλλευόμενος ενδεχομένως και την όποιας μορφής δική τους πολιτική ανωριμότητα για τα αποτελέσματα της επιλογής για αντίσταση των οπαδών τους. Όπως επίσης στο ερώτημα γιατί τερμάτισε την επί έναν χρόνο αμοιβαίως συμφέρουσα συνεργασία του στρατού και των λοιπών δυνάμεων ασφαλείας με την κυβέρνηση του Μόρσι.

Απρόσμενος σύμμαχος
Ενώ κατά τον χρόνο της προεδρίας του ο Μόρσι έκανε το ένα λάθος μετά το άλλο – ωθώντας έναν όλο και περισσότερο εξαθλιωμένο οικονομικά αιγυπτιακό πληθυσμό να απομυθοποιήσει τους Αδελφούς Μουσουλμάνους και να αμφισβητήσει τελικά και τη δική του νομιμότητα – η κατάσταση στο Σινά και τα περιστατικά φονικής βίας που συνέβαιναν όλο και συχνότερα προκύπτει τελικά πως ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της ανοχής των ισλαμιστών από τους στρατιωτικούς.
Η άρνηση, αρχικά, και η σημαντική καθυστέρηση του Μόρσι κατόπιν να ακολουθήσει τακτική πυγμής εναντίον των ενόπλων ακραίων ισλαμιστών και του λαθρεμπορίου όπλων στο Σινά και στη Γάζα (το οποίο και εκεί εμπλουτίστηκε με οπλισμό από τη Λιβύη) έδωσαν το χρησιμότερο πρόσχημα στους στρατηγούς να στηρίξουν το κίνημα Τάμαροντ και να στραφούν εναντίον των Αδελφών Μουσουλμάνων. Φυσικά, όπως επίσης προκύπτει, με την έγκριση των Αμερικανών και των Ισραηλινών στρατιωτικών τους ομολόγων.
Ήδη οι στρατηγοί έχουν βρει έναν αναπάντεχο σύμμαχο στην Ουάσιγκτον, ενώ αυξάνεται η πίεση προς την κυβέρνηση του Μπάρακ Ομπάμα να διακοπεί η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς την Αίγυπτο: Πρόκειται για το AIPAC, το φιλοϊσραηλινό λόμπι, του οποίου οι εκπρόσωποι τον καιρό αυτόν επιδίδονται κυριολεκτικά σε κούρσες ιδιωτικών συναντήσεων με μέλη του Κογκρέσου, πιέζοντας να διατηρηθεί η ετήσια χρηματοδότηση του 1,3 δισ. δολαρίων.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:05