search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 05:21
MENU CLOSE

Συρία: Με τον φόβο της «ανάφλεξης» ξεκινά η έρευνα του ΟΗΕ για τα χημικά

26.08.2013 06:16
Συρία: Με τον φόβο της «ανάφλεξης» ξεκινά η έρευνα του ΟΗΕ για τα χημικά - Media

Ξεκινάει σήμερα στη Συρία η έρευνα από εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ μετά το «πράσινο φως» που έδωσε για τη διεξαγωγή της η τοπική κυβέρνηση με αφορμή την πρόσφατη επίθεση με χημικά όπλα, που κόστισε τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους.

Ξεκινάει σήμερα στη Συρία η έρευνα από εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ μετά το «πράσινο φως» που έδωσε για τη διεξαγωγή της η τοπική κυβέρνηση με αφορμή την πρόσφατη επίθεση με χημικά όπλα, που κόστισε τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-Μουν δήλωσε ότι «κάθε ώρα μετράει» για την επιτόπια έρευνα που ξεκινά, τη στιγμή που η Δύση εκφράζει φόβους ότι είναι ήδη πολύ αργά, δεδομένου ότι έχουν προηγηθεί σφοδροί βομβαρδισμοί και τα στοιχεία μπορεί να έχουν ήδη καταστραφεί.
«Κάθε ώρα μετράει. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε άλλη καθυστέρηση» τόνισε ο Μπαν Γκι-μουν λίγες ώρες πριν από την έναρξη της αποστολής επιθεώρησης του ΟΗΕ.
Το καθεστώς της Δαμασκού έδωσε το πράσινο φως για την αποστολή αυτή, αλλά οι δυτικές χώρες, ανάμεσά τους ΗΠΑ και Βρετανία, εξέφρασαν τη λύπη τους για το γεγονός ότι το καθεστώς καθυστέρησε να δώσει άδεια στους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ να επισκεφτούν τον τόπο της επίθεσης, επιτρέποντας έτσι να χαθούν πολύτιμα στοιχεία.
«Ο κόσμος έχει στραμμένο το βλέμμα του στη Συρία» τόνισε ο Μπαν Γκι-Μουν, υπογραμμίζοντας για μια ακόμα φορά ότι οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ πρέπει να έχουν «ελεύθερη πρόσβαση» στον τόπο της επίθεσης ώστε να διεξάγουν μια «πλήρη, απρόσκοπτη και σε βάθος έρευνα».
«Δεν μπορούμε να αφήσουμε ατιμώρητο αυτό που φαίνεται ότι είναι ένα σοβαρό έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» πρόσθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο οποίος πραγματοποιεί πενθήμερη επίσκεψη στη γενέτειρά του Νότια Κορέα.
«Η επιτυχία αυτής της αποστολής είναι προς το συμφέρον όλων και θα αποτρέψει ενδεχόμενα σχέδια για χρήση χημικών όπλων» τόνισε.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έκαναν λόγο για 3.600 ανθρώπους με «νευροτοξικά συμπτώματα» που έφθασαν σε τρία νοσοκομεία της Δαμασκού. Από αυτούς, οι 355 έχασαν τη ζωή τους.
Αντιδρώντας στην είδηση ότι ΗΠΑ και Βρετανία συζητούν ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση κατά της Συρίας, η Δαμασκός προειδοποίησε την Κυριακή ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα υπάρξει «ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή».
Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ τόνισε ότι μια ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στη Συρία «θα αποτύχει», υπογραμμίζοντας ότι οι ηγέτες της Δύσης δεν θα καταφέρουν να κάνουν τη Συρία «μαριονέτα της Δύσης».
Και το Ιράν όμως προειδοποίησε την Ουάσιγκτον να μην περάσει αυτή την «κόκκινη γραμμή».
Από ρωσικής πλευράς ήρθε, επίσης, προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ να μην επαναλάβουν τα λάθη του παρελθόντος -σε αναφορά της επέμβασης στο Ιράκ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 04:28