search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 23:38
MENU CLOSE

Η ώρα των εισαγγελέων

26.08.2013 21:00
oldphotospod_2208_003_cmyk1377505867.jpg

Το διαρκές κυνηγητό της πορείας του μαύρου χρήματος σε δαιδαλώδη μονοπάτια, στο οποίο επιδίδονται οι εισαγγελικές αρχές, φαίνεται πως βγάζει «λαβράκια» σε δεκάδες υποθέσεις που βρίσκονται στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης.

Το διαρκές κυνηγητό της πορείας του μαύρου χρήματος σε δαιδαλώδη μονοπάτια, στο οποίο επιδίδονται οι εισαγγελικές αρχές, φαίνεται πως βγάζει «λαβράκια» σε δεκάδες υποθέσεις που βρίσκονται στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης.

Οι πληροφορίες μιλούν για «καυτό φθινόπωρο», καθώς εισαγγελικές έρευνες με πρωταγωνιστές επιφανή πρόσωπα της οικονομικής ζωής του τόπου βρίσκονται στην τελική ευθεία. Πρόκειται για υποθέσεις διαφθοράς, μαύρου χρήματος και ύποπτων δανείων εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες, όπως λένε πρόσωπα που είναι σε θέση να γνωρίζουν, θα σκάσουν σαν βόμβα προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.
Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκφράζουν την πεποίθηση πως συγκεκριμένες υποθέσεις, που βρίσκονται στα χέρια της Δικαιοσύνης, θα αποτελέσουν αφορμή για ξεκαθάρισμα λογαριασμών αλλάζοντας τον μέχρι σήμερα γνωστό επιχειρηματικό χάρτη της χώρας.
Στο επίκεντρο των ερευνών βρίσκονται γνωστοί επιχειρηματίες, οικονομικοί παράγοντες, αλλά και υψηλόβαθμα στελέχη που διετέλεσαν επικεφαλής δημόσιων επιχειρήσεων και διαχειρίστηκαν δημόσιο χρήμα.
Ύποπτα δάνεια, συμβάσεις για δημόσια έργα αλλά και συμβάσεις που αφορούν τον τομέα της ενέργειας, εξοπλιστικά, νοσοκομειακές δαπάνες, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις είναι μερικοί μόνο από τους φακέλους που έχουν ανοίξει και «κρύβουν» εκατοντάδες ύποπτες περιπτώσεις και ιλιγγιώδη ποσά. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο ο φάκελος με τις ΜΚΟ που βρίσκονται υπό έρευνα περιλαμβάνει περισσότερες από 600 υποθέσεις!

Ενδεχόμενο ανατροπών
Οι συντονισμένες προσπάθειες που καταβάλλονται από τους εισαγγελείς διαφθοράς με επικεφαλής την Ελένη Ράικου αλλά και τους εισαγγελείς του Οικονομικού Εγκλήματος συνεπικουρούνται από την Τράπεζα της Ελλάδος και την Αρχή για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις έχουν υποβληθεί αιτήματα δικαστικής συνδρομής σε δικαστικές αρχές χωρών του εξωτερικού ή δεσμεύσεις λογαριασμών σε αλλοδαπά πιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να βρεθεί η άκρη του νήματος. Στο ΣΔΟΕ, ήδη, ελέγχονται λογαριασμοί προσώπων που φέρονται αναμεμιγμένα σε όλες τις υποθέσεις.
Αν και κάποιες από τις επίμαχες υποθέσεις χαρακτηρίζονται από αρμόδια πηγή «ώριμες», κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ανατροπές, αφού τα στοιχεία που προκύπτουν καθημερινά μπορεί να οδηγήσουν και σε νέες εκπλήξεις.

Τεράστια η ζημιά
Η προσπάθεια των εισαγγελικών αρχών, έλεγε η ίδια πηγή στο «Π», είναι να «δέσουν» με αδιάσειστα στοιχεία τις υποθέσεις που χειρίζονται με απώτερο στόχο, πέραν της απόδοσης ποινικών ευθυνών, να εισρεύσουν στα άδεια ταμεία του Δημοσίου δισεκατομμύρια ευρώ, από κεφάλαια τα οποία θεωρούνται ύποπτης προέλευσης, είτε ως αποτέλεσμα διακίνησης μαύρου χρήματος είτε ως προϊόν παράνομης οικονομικής δραστηριότητας.
Η ζημιά που έχει υποστεί το Ελληνικό Δημόσιο χαρακτηρίζεται «τεράστια», αν και σε αυτή τη φάση δεν μπορεί να εκτιμηθεί με ασφάλεια. Και αυτό διότι από τις έρευνες – για μια ακόμη φορά – προκύπτει πως επιχειρήθηκε να εξαφανιστούν τα ίχνη του μαύρου χρήματος μέσω αγορών ακινήτων και off shore εταιρειών.
Το μήνυμα που στέλνουν οι αρμόδιες αρχές είναι πως οι έρευνες θα φτάσουν μέχρι τέλους προκειμένου να αποκαλυφθούν λογαριασμοί και ύποπτες δραστηριότητες, ώστε να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης οι υπεύθυνοι, ανεξάρτητα από το αν είναι επώνυμοι ή έχουν μεγάλη οικονομική επιφάνεια.

Στην τελική ευθεία δύο μεγάλες υποθέσεις
 
Οι πληροφορίες θέλουν τις έρευνες για δυο μεγάλες υποθέσεις να βρίσκονται στην τελική ευθεία. Και αυτές οι υποθέσεις, εκτός απροόπτου, φαίνεται πως θα είναι η αρχή μιας σειράς μεγάλων αποκαλύψεων και δικαστικών περιπετειών για πρόσωπα «υπεράνω υποψίας».
1 Στην πρώτη υπόθεση φέρεται να εμπλέκεται γνωστός οικονομικός παράγοντας, με πολιτικές διασυνδέσεις, ο οποίος έχει διατελέσει και επικεφαλής δημόσιας επιχείρησης. Πρόκειται για ένα πρόσωπο του οποίου η αποκάλυψη θα προκαλέσει πολλές συζητήσεις. Η εισαγγελική έρευνα έχει βάλει στο μικροσκόπιό της δάνεια που αγγίζουν τα 200.000.000 ευρώ και εμφανίζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, να δόθηκαν σε περίπου δέκα επιχειρηματίες με αμφίβολες εγγυήσεις.
Μάλιστα για τη συγκεκριμένη υπόθεση έχουν ήδη συνταχθεί πορίσματα τόσο από την Τράπεζα της Ελλάδος όσο και από την Αρχή για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, τα οποία βρίσκονται στα χέρια των εισαγγελικών αρχών.
Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται δάνεια τα οποία εντοπίζει στο πόρισμά της για την πρώτη υπόθεση η Τράπεζα της Ελλάδος. Πρόκειται για δάνεια συνολικού ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία φέρονται να δόθηκαν σε δύο μεγαλοεπιχειρηματίες χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις. Όσο για την Αρχή για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, φαίνεται να εστιάζει το ενδιαφέρον της σε ύποπτα δάνεια ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ με παραλήπτες γνωστό επιχειρηματία και τη σύζυγό του.
2 Η δεύτερη υπόθεση έχει ως πρωταγωνιστή γνωστό επιχειρηματία, ο οποίος βρίσκεται ήδη στη φυλακή για άλλη εκκρεμότητά του με τη Δικαιοσύνη. Οι εισαγγελικές αρχές ερευνούν ύποπτα δάνεια πολλών εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία φέρονται να δόθηκαν σε εταιρείες συμφερόντων του προφυλακισμένου επιχειρηματία. Η ζημιά για τις τράπεζες εκτιμάται ότι αγγίζει τα 300 εκατομμύρια ευρώ.
Όλα δείχνουν ότι αυτοί που μιλούν για «καυτό φθινόπωρο» έχουν δίκιο.
Ακόμη περισσότερο δίκιο έχουν, πιθανότατα, αυτοί που εκτιμούν ότι οι δικαστικές έρευνες ενδέχεται να επιφέρουν ανακατατάξεις στο επιχειρηματικό τοπίο. Κυριακή κοντή γιορτή…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 23:38