search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 01:29
MENU CLOSE

«Τραγούδα μαζί μας να φύγει το σκότος»

27.08.2013 21:00
«Τραγούδα μαζί μας να φύγει το σκότος» - Media

Έτσι βάφτισαν οι Active Member τη μεγάλη συναυλία που θα δώσουν στην Τεχνόπολη, στις 4 Σεπτεμβρίου. Για να γιορτάσουν τα είκοσι χρόνια τους θα φιλοξενήσουν στη σκηνή και τον Γιάννη Κότσιρα, την Ελένη Βιτάλη, τη Γιώτα Γιάννα κ.α.

Έτσι βάφτισαν οι Active Member τη μεγάλη συναυλία που θα δώσουν στην Τεχνόπολη, στις 4 Σεπτεμβρίου. Για να γιορτάσουν τα είκοσι χρόνια τους θα φιλοξενήσουν στη σκηνή και τον Γιάννη Κότσιρα, την Ελένη Βιτάλη, τη Γιώτα Γιάννα κ.α.

Οι Active Member από το λαϊκό Πέραμα των αυθαίρετων οικημάτων και των καρνάγιων είναι το συγκρότημα που έκανε δημοφιλές ένα μουσικό ιδίωμα άγνωστο για τα εγχώρια μουσικά δεδομένα, όπου οι στίχοι δεν τραγουδιούνται, αλλά απαγγέλλονται ρυθμικά και το νόημά τους σαν ακόντιο βρίσκει κατ’ ευθείαν τον στόχο του. Στην αρχή το λέγαμε ραπ, λίγο μετά χιπ χοπ και τελευταία low bap, ψάχνοντας κοινά σημεία με τους καταπιεσμένους μαύρους στα επαναστατημένα γκέτο τους.
Πολλά νεανικά σχήματα του low bap άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους, όπως ήταν αναμενόμενο, τα περισσότερα από τα οποία είτε θα έμεναν στο περιθώριο της δισκογραφίας είτε πάλι θα έμπαιναν τόσο σ’ αυτήν και το σύστημά της, με αποτέλεσμα να χάσουν τον αντεργκράουντ προσανατολισμό τους.
Οι Active Member υπήρξαν οι μοναδικοί την τελευταία 20ετία που ισοστάθμισαν επιτυχώς την καλλιτεχνική με την εμπορική απήχηση. Αυτή ακριβώς η 20ετία δεν ενέχει και έναν κίνδυνο… γήρανσης; Μάλλον όχι, αφού η κινητήρια δύναμή τους, ο Μιχάλης Μιτακίδης – γνωστός ως BD Foxmoor – το βλέπει, όπως μας λέει, «σαν το καλύτερο ξεκίνημα για να μπορέσουμε μέσα από όλο αυτό το βάθεμα ν’ ανταμώσουμε τα όμορφα. Ήταν η πρώτη μας εποχή κι απ’ αυτήν διδαχτήκαμε πώς να συλλέγουμε στιγμές κι έτσι αποκτήσαμε τον τρόπο μας. Το πιο χρήσιμο εργαλείο για τη δεύτερη εποχή που έρχεται».

«Παρεξηγημένοι» φίλοι
Ποιος θα φανταζόταν όμως ότι θα συνεργάζονταν με τον Γιάννη Κότσιρα; «Με τον Γιάννη γνωριστήκαμε πριν από λίγο καιρό και κατάλαβα ότι μας παρακολουθεί όλα αυτά τα χρόνια. Έπειτα από αρκετή κουβέντα καταλήξαμε να σκαρώσουμε κάτι παρέα. Είναι ένας φίλος, κάπως ‘‘παρεξηγημένος’’ κι από μένα, που άργησα να βρω», εξηγεί ο Μιτακίδης. Ενώ ο Γιάννης Κότσιρας συμπληρώνει: «Η low bap σκηνή δεν με ενδιέφερε, εκτός από τους Active Member. Θεωρώ τον Μιτακίδη έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές – τραγουδοποιούς και είναι τιμή μου να με καλούν πρόσωπα σαν κι αυτόν να συμμετάσχω σε συναυλίες κοινωνικού χαρακτήρα. Η φωνή μου είναι ένα μουσικό όργανο στην ελευθερία του Μιχάλη».
Όσο για τη Γιώτα Γιάννα, που πριν από λίγους μήνες βγήκε ο πρώτος της δίσκος σε βιβλίο – cd, δηλώνει έτοιμη να ροκάρει με τη φυσαρμόνικά της και να σαρώσει τη σκηνή παρέα με τους Active Member: «Είναι πολύ συγκινητικό να σε καλούν παιδιά που ανανέωσαν την ελληνική μουσική και άφησαν νωρίς το δικό τους στίγμα. Με τον Μιχάλη ταιριάζουμε και ως ιδιοσυγκρασίες, ήρθε ένα βράδυ, με είδε και με άκουσε και μου πρότεινε αυτή τη συμμετοχή. Δεν θα μπορούσα να αρνηθώ με καμία κυβέρνηση».
Η συναυλία των Active Member τιτλοφορείται «Τραγούδα μαζί μας να φύγει το σκότος» και ο Μιχάλης Μιτακίδης σπεύδει να μας εξηγήσει: «Πιστεύω στη δύναμη των τραγουδιών. Ένα τραγούδι μπορεί να γίνει η μάνα ενός επαναστάτη, η πιο φωτεινή ατραπός, ίσως και η πιο μαύρη αφήγηση. Ανάλογα τι ευχές έχει πάρει από τον δημιουργό του πάνω στο σκάρωμα».

Παράδοξοι καλεσμένοι
Η βραδιά της Τετάρτης 4 Σεπτεμβρίου στην Τεχνόπολη δεν θα είναι απλώς μία συναυλία Active Member. Περισσότερο θα μοιάζει με μια μεγάλη γιορτή φίλων από διαφορετικά πεδία τραγουδιού μάλιστα: τη σκηνή θα μοιραστούν μαζί τους ο Γιάννης Κότσιρας, η Ελένη Βιτάλη, η Γιώτα Γιάννα, ο Νίκος Ξύδης, αλλά και ο Erik Truffaz κ.ά. Για όλους αυτούς μας μιλάει ο Μιτακίδης. «Ο Erik Truffaz είναι ο καλύτερος τρομπετίστας της εποχής μας. Η Veronica Harcsa είναι μια καταπληκτική ερμηνεύτρια που τολμάει και πατάει πάνω σε δύσκολους μουσικούς κώδικες. Συμμετέχουν επίσης ο Jahcoustix από τη Γερμανία, οι Yacine and the oriental groove από τη Βαρκελώνη, ο Νίκος Ξύδης (η πολυμηχανή), ο μεγάλος Πέτρος Κούρτης στα κρουστά, ο Μπάμπης Παπαδόπουλος (πρώην Τρύπες), τα Χνάρια (οι low bap συνοδοιπόροι μας), η ομάδα κουκλοθέατρου Ανταμαπανταχού και η μουσική ομάδα καλλιτεχνικού καφενείου Μενιδίου σε ρόλο – έκπληξη».
Όχι ότι δεν έχουν επιχειρήσει τέτοια «παντρέματα» στο παρελθόν οι Active Member, αφού ήταν οι πρώτοι στο είδος τους που έκαναν «σχολή» και γι’ αυτό αγκαλιάστηκαν από τα κορυφαία ονόματα του λεγόμενου «έντεχνου»: έχουν συμπράξει με τον Σωκράτη Μάλαμα και έχουν κάνει υποδόριες αναφορές στα χατζιδακικά «Reflections» μέσα σε κομμάτι τους. Και μην ξεχνάμε την παλαιότερη περίφημη δήλωση του Μίκη Θεοδωράκη, ότι «οι μόνοι που κάνουν πολιτική τέχνη στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος στον κινηματογράφο και οι Active Member στη μουσική».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 01:27