search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 23:12
MENU CLOSE

«Διχασμένο» το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συρία;

28.08.2013 16:38
«Διχασμένο» το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συρία; - Media

Συναντώνται κεκλεισμένων των θυρών στη Νέα Υόρκη οι πρεσβευτές των πέντε μόνιμων χωρών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για να εξετάσουν το βρετανικό σχέδιο ψηφίσματος για τη Συρία. Πρόταση για περισσότερο χρόνο από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ.

Ενώ οι δυτικές χώρες πιέζουν για άμεση απόφαση στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν διαφοροποιήθηκε σήμερα ζητώντας από τα μέλη να δώσουν κι άλλο χρόνο στις έρευνες της ομάδας εμπειρογνωμόνων στη Συρία.
 
Την ίδια ώρα συναντώνται κεκλεισμένων των θυρών στη Νέα Υόρκη οι πρεσβευτές των πέντε μόνιμων χωρών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δηλαδή των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ρωσίας και της Κίνας, για να εξετάσουν το βρετανικό σχέδιο ψηφίσματος για τη Συρία, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές.
Πληροφορίες αναφέρουν πως Ρωσία και Κίνα έχουν ήδη απορρίψει το σχέδιο προβάλλοντας veto. 

Η Βρετανία πάντως εμφανίζεται αποφασισμένη. Στο σχέδιο απόφασης που προτείνει καταδικάζονται οι  επιθέσεις με χημικά όπλα του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ. Παράλληλα «εγκρίνει» τη λήψη «απαραίτητων μέτρων» για να προστατευθούν οι άμαχοι από αυτά, όπως δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. «Η Βρετανία έχει σχεδιάσει μια απόφαση με την οποία καταδικάζεται η επίθεση με χημικά όπλα από τον Άσαντ και εγκρίνονται τα απαραίτητα μέτρα για να προστατευθούν οι άμαχοι» έγραψε ο Κάμερον στον λογαριασμό του στο Twitter, συμπληρώνοντας πως είναι μια ευκαιρία για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να σταθεί στο ύψος των ευθυνών του έναντι της Συρίας.
 
«Πρέπει να αναζητήσουμε όλους τους τρόπους για πιέσουμε τις εμπλεκόμενες πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων»  δήλωσε ωστόσο από τη Χάγη ο Γ.Γ. του ΟΗΕ,  Μπαν Κι Μουν(φωτογραφία).
 
Οι επιθεωρητές χρειάζονται «τέσσερις ημέρες ακόμη» για την ολοκλήρωση της έρευνας επί των καταγγελιών για χρήση χημικών όπλων και επιπλέον χρόνο για την επιστημονική ανάλυση των ευρημάτων, δήλωσε ο Μπαν Γκι  Μουν.

Αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση του διχασμένου Συμβουλίου Ασφαλείας μεταξύ διπλωματικής διευθέτησης και στρατιωτικής παρέμβασης στη Συρία τόνισε πως «το Σώμα του ΟΗΕ που είναι επιφορτισμένο με την διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, δεν μπορεί να απέχει από τυχόν απόφαση στρατιωτικής παρέμβασης σε κάποιο κράτος. Τα μέλη του Συμβουλίου  Ασφαλείας πρέπει επιτέλους να συμφωνήσουν και να δράσουν από κοινού στο όνομα της ειρήνης».
 
Την απαραίτητη έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για οποιαδήποτε στρατιωτική δράση των ΗΠΑ στη Συρία επεσήμανε σήμερα και ο διεθνής απεσταλμένος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στη Δαμασκό  Λακχντάρ Μπραχίμι.
 
Όσον αφορά στη χρήση χημικών όπλων ο Λάχνταρ Μπραχίμι, εξέφρασε τη λύπη του για την χρήση μιας "ουσίας" στην επίθεση της 21ης Αυγούστου στα περίχωρα της Δαμασκού.
 
Ο Μπραχίμι πρόσθεσε ότι ο ίδιος συνεχίζει να πιστεύει «πως δεν θα υπάρξει στρατιωτική λύση στην Συρία: θα υπάρξει μόνον μια πολιτική λύση και όσο πιο γρήγορα εργαστούμε για μια πολιτική λύση τόσο το καλύτερο».

Σε αυτήν την κατεύθυνση υπογράμμισε την ανάγκη να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την διεξαγωγή μιας ειρηνευτικής διάσκεψης, της γνωστής ως Γενεύη 2, και σημείωσε ότι θα συνεχίσει τον διάλογο με τους Αμερικανούς και τους Ρώσους.

Εξάλλου ερωτηθείς για μια πιθανή δυτική στρατιωτική επέμβαση στην Συρία, ο Μπραχίμι απάντησε: "Πιστεύω ότι το διεθνές δίκαιο είναι σαφές πάνω σε αυτό. Το διεθνές δίκαιο προβλέπει ότι στρατιωτική δράση πρέπει να αναλαμβάνεται έπειτα από μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αυτό είναι που λέει το διεθνές δίκαιο".

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 23:03