search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 19:42
MENU CLOSE

«Χάθηκαν» 502 παιδιά Ρομά!

30.08.2013 21:00
oldphotosroma1377850838.jpg

Διεξοδική ενημέρωση ζήτησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με όλα τα στοιχεία γύρω από την υπόθεση της εξαφάνισης 502 παιδιών Αλβανών Ρομά από το κρατικό ίδρυμα «Αγία Βαρβάρα».

Διεξοδική ενημέρωση ζήτησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με όλα τα στοιχεία γύρω από την υπόθεση της εξαφάνισης 502 παιδιών Αλβανών Ρομά από το κρατικό ίδρυμα «Αγία Βαρβάρα».

Σε έγγραφό του – το οποίο διαβιβάστηκε χθες στη Βουλή – ο αρμόδιος υπουργός Χαράλαμπος Αθανασίου, αναφέρει ότι «μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στο υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζήτησε να ενημερωθεί διεξοδικά γι’ αυτό το ιδιαιτέρως ευαίσθητο ζήτημα» και «ήδη ζήτησε να πληροφορηθεί από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές αν για το ζήτημα έχει κινηθεί οποιαδήποτε ποινική διαδικασία και σε ποιο στάδιο βρίσκεται αυτή».
Το έγγραφο διαβιβάστηκε στη Βουλή έπειτα από ερώτηση της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ Μαρίας Γιαννακάκη, η οποία επικαλούνταν παρατηρήσεις για την Ελλάδα, από την Επιτροπή του ΟΗΕ κατά των Βασανιστηρίων, την 1η Ιουνίου 2012, η οποία ανέφερε:
«Υπόθεση Αγίας Βαρβάρας: Η Επιτροπή επαναλαμβάνει την προηγούμενη ανησυχία της, η οποία αφορά την περίπτωση των 502 από τα 661 Αλβανών Ρομά παιδιών του δρόμου, τα οποία – σύμφωνα με πληροφορίες –  εξαφανίστηκαν, αφού τοποθετήθηκαν την περίοδο 1998 – 2002 στο ελληνικό ίδρυμα για παιδιά “Αγία Βαρβάρα”. Ιδιαίτερα ανησυχεί δε το γεγονός ότι αυτές οι περιπτώσεις δεν διερευνήθηκαν από τις αρχές του κράτους – μέλους. Η Επιτροπή ζητάει επειγόντως από το κράτος – μέλος να συνεργαστεί με τις αλβανικές αρχές, με στόχο να δημιουργηθεί άμεσα ένας αποτελεσματικός μηχανισμός για να διερευνηθούν αυτές οι περιπτώσεις, έτσι ώστε να βρεθούν τα αγνοούμενα παιδιά»

«Καμία ενέργεια»!
Η Μ. Γιαννακάκη με τη σχετική ερώτησή της αναρωτήθηκε ποιες ήταν οι ενέργειες που ακολούθησαν τόσο ο υπουργός Δικαιοσύνης όσο και ο υπουργός Εξωτερικών μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής του ΟΗΕ, τον Μάιο του 2012, κατά την οποία η ελληνική αντιπροσωπεία – με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης για το θέμα αυτό – είχε δηλώσει:
«Τον Απρίλιο του 2004 δημοσιεύθηκε έκθεση για την εξαφάνιση περίπου 500 παιδιών Ρομά αλβανικής καταγωγής που είχαν τοποθετηθεί στο Ίδρυμα “Αγία Βαρβάρα” και το 2007 όλα τα έγγραφα και οι πληροφορίες για την υπόθεση προωθήθηκαν στις δημόσιες αρχές για τις ενέργειές τους. Όμως, πρέπει να αναγνωριστεί ότι έκτοτε δεν έγινε καμία ενέργεια».
Από την πλευρά του, ο Χ. Αθανασίου αναφέρει στο έγγραφό του προς τη βουλευτή πως σύντομα θα της παρέχει πληροφόρηση σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί
Άντε και να δούμε…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 19:41