search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:47
MENU CLOSE

Παραδίδουν πινακίδες

31.08.2013 21:00
oldphotospinakides1377853563.jpg

Σε αθρόες καταθέσεις πινακίδων (προκαλώντας υστέρηση στα δημοσιονομικά έσοδα κατά 133 εκατ. ευρώ) θα δημιουργήσει η εφαρμογή του φόρου πολυτελούς διαβίωσης στα αυτοκίνητα.

Σε αθρόες καταθέσεις πινακίδων (προκαλώντας υστέρηση στα δημοσιονομικά έσοδα κατά 133 εκατ. ευρώ) θα δημιουργήσει η εφαρμογή του φόρου πολυτελούς διαβίωσης στα αυτοκίνητα. Την ίδια ώρα, οι ειδικοί του κλάδου προβλέπουν ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα εξοντώσει την αγορά των μεσαίων αυτοκινήτων, ενώ θα φέρει και υποτίμηση στην οδική ασφάλεια, αφού πολλοί ιδιοκτήτες αναγκάζονται να περικόπτουν τα έξοδα συντήρησης.
Η χώρα μας είναι δυστυχώς «πρωταθλήτρια» στην πτώση των πωλήσεων αυτοκινήτων – ως προς τα υπόλοιπα κράτη που βρίσκονται σε κρίση – καθώς στην ελληνική αγορά οι ταξινομήσεις έχουν μειωθεί κατά 76,1%, όταν π.χ. στην Ισπανία μειώθηκαν κατά 41,3% ή στην Πορτογαλία κατά 48,1% (στοιχεία ΣΕΑΑ – ACEA, Ιανουάριος – Μάιος 2013).
Συνεπώς, αν η πτώση της αγοράς στη χώρα μας ήταν στα επίπεδα των άλλων χωρών που βρίσκονται σε κρίση, τότε οι πωλήσεις θα ήταν… διπλάσιες. Είναι προφανές ότι η νέα φορολογική επιβάρυνση στη χρήση του αυτοκινήτου θα καταρρακώσει την ήδη πληγείσα καταναλωτική εμπιστοσύνη, αφού οι υποψήφιοι αγοραστές των αυτοκινήτων πλέον δεν μπορούν να είναι βέβαιοι για τη φορολογία που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν.
Ακόμη, η έλλειψη οργάνωσης της πολιτείας καθιστά την αδικία του φόρου πολυτελούς διαβίωσης μεγαλύτερη, καθώς το μοναδικό κριτήριο κύμανσης του φόρου είναι ο κυβισμός του κινητήρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να φορολογούνται με τον ίδιο φόρο όλα τα αυτοκίνητα ιδίου κυβισμού, όταν για παράδειγμα στα 2.000 κυβικά η αξία κτήσης στα καινούργια αυτοκίνητα μπορεί να κυμαίνεται από 23.600 έως 59.700 ευρώ (στοιχεία Ιουνίου 2013).
Η νέα φορολογική επιδρομή δημιουργεί επίσης το παράδοξο η πολιτεία να προσθέτει συνεχώς νέα φορολογικά βάρη σε έναν κλάδο που μειώνει συνεχώς τα περιθώρια και τις τιμές, αφού με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (ΔΤΚ, 2013-2008) ο δείκτης τιμών έχει μειωθεί κατά 12,5%, ακόμη και μετά την αύξηση του ΦΠΑ κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες.
Έπειτα από όλα αυτά, ο ΣΕΑΑ ζητεί εκ νέου την αναστολή της επιβολής του φόρου πολυτελούς διαβίωσης.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:46