search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 09:54
MENU CLOSE

Δεν εμπλέκεται το ΝΑΤΟ στη Συρία – Σε «πολεμικό χορό» ΗΠΑ & Γαλλία

30.08.2013 17:11
Δεν εμπλέκεται το ΝΑΤΟ στη Συρία – Σε «πολεμικό χορό» ΗΠΑ & Γαλλία - Media

ΗΠΑ και Γαλλία όπως όλα δείχνουν θα σύρουν τον πολεμικό χορό κατά της Συρίας με το ΝΑΤΟ να αρνείται την ανάμειξη και το Σ.Α. του ΟΗΕ να μην μπορεί να πάρει απόφαση. Ξέρουμε ήδη ποιος έκανε τη χρήση χημικών, δεν περιμένουμε τον ΟΗΕ, λέει ο Τζον Κέρι.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο άμεσης εμπλοκής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας σε μια στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, εκτιμώντας όμως ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να δώσει μια απάντηση στην καταγγελόμενη χρήση χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς.
 
Η εξέλιξη αυτή αλλά και η απροθυμία του Σ.Α. του ΟΗΕ (Ρωσία και Κίνα) να εγκρίνουν μία στρατιωτική δράση, δείχνει πως κάτι τέτοιο θα γίνει εφικτό με τη συνεργασία –κυρίως- των ΗΠΑ και της Γαλλίας στην οποία θα συμμετάσχουν και «δευτερεύουσες» δυνάμεις.
 
Η Ουάσιγκτον πάντως ετοιμάζεται.  Η στάση αυτή των ΗΠΑ παραμένει, παρά την απόσυρση της Βρετανίας από μία πιθανή πολεμική επιχείρηση, αποτέλεσμα της καταψήφισης της πρότασης Κάμερον από το Κοινοβούλιο.
 
Οι Ηνωμένες Πολιτείες πάντως διά του υπουργού εξωτερικών Τζον Κέρι υποστηρίζουν πως η συριακή κυβέρνηση έκανε χρήση χημικών όπλων
 
Σύμφωνα με τον ίδιο, τουλάχιστον 1.429 σύροι πολίτες, μεταξύ των οποίων 426 παιδιά, σκοτώθηκαν στην επίθεση της 21ης Αυγούστου.
 
Στις δηλώσεις του ο Κέρι ανέφερε ακόμη πως οι ΗΠΑ δεν είναι μόνες στην απάντηση που πρέπει να δοθεί στην επίθεση της συριακής κυβέρνησης ενώ συμπλήρωσε ότι η χώρα του δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία.

Παράλληλα ο αμερικανός ΥΠΕΞ εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στον ΟΗΕ, ωστόσο σημείωσε ότι η έρευνα των Ηνωμένων Εθνών δεν θα επιβεβαιώσει το ποιος χρησιμοποίησε τα χημικά όπλα, απλά θα επιβεβαιώσει ότι πράγματι έγινε η χρήση τους. «Τα Ηνωμένα Έθνη δεν θα μας πουν κάτι που δεν ξέρουμε ήδη εμείς», είπε χαρακτηριστικά., προκαταλαμβάνοντας την έκθεση των ειδικών του ΟΗΕ.
 

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου δήλωσαν ότι το Ναυτικό έχει μετακινήσει πέντε αντιτορπιλικά, εξοπλισμένα με πυραύλους Τόμαχοκ, στην ανατολική Μεσόγειο, προετοιμάζοντας το έδαφος για πιθανή επίθεση εναντίον της Συρίας.


 
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ (φωτό, 29/08/2013 με τον πρόεδρο του Εθνικού Συριακού Συνασπισμού, Άχμαντ Αλ Άσι Αλ Τζάρμπα), ο οποίος δήλωσε σε συνέντευξή στην εφημερίδα Le Monde ότι η επίθεση με χημικά όπλα στη Δαμασκό «δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητη». «Όλα τα ενδεχόμενα βρίσκονται στο τραπέζι. Η Γαλλία έχει την ικανότητα να επιβάλει κυρώσεις με τα κατάλληλα μέσα και είναι έτοιμη να το κάνει και θα διαμορφώσει τη θέση της σε στενή συνεργασία με τους συμμάχους της «, τονίζει ο πρόεδρος της Γαλλίας προσθέτοντας ότι θα έχει σήμερα διεξοδική συνομιλία για το θέμα με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα.
 
Η άρνηση της Βρετανίας να συμμετάσχει σε στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του καθεστώτος της Δαμασκού δεν αλλάζει τη θέση της Γαλλίας, πρόσθεσε ο πρόεδρος της Γαλλίας. «Κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να συμμετάσχει ή μη σε μία επιχείρηση. Αυτό ισχύει για τη Βρετανία, όπως και για τη Γαλλία», τονίζει.
 
Το ΝΑΤΟ:
 
"Δεν βλέπω να έχει ρόλο το ΝΑΤΟ σε μια διεθνή αντίδραση" είπε ο Ράσμουσεν μιλώντας σε Δανούς δημοσιογράφους, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Πολίτικεν. Παραδέχτηκε ότι η χρήση χημικών είναι "μια στυγερή και φρικτή ενέργεια" τονίζοντας ότι οι επιθέσεις με τέτοιου είδους απαγορευμένα όπλα "συνιστούν κατάφωρη παραβίαση των διεθνών κανονισμών, ένα έγκλημα που δεν γίνεται να το αγνοήσουμε". Για το λόγο αυτό "απαιτείται μια διεθνής απάντηση, τέτοια που να μην επαναληφθεί" μια επίθεση αυτού του είδους, πρόσθεσε.
 
Ο γενικός γραμματέας έχει δηλώσει στο πρόσφατο παρελθόν ότι είναι αναγκαίο να βρεθεί μια πολιτική λύση στη συριακή κρίση.
 
Ο Ράσμουσεν τόνισε επίσης ότι είναι πεπεισμένος ότι για την επίθεση με χημικά της 21ης Αυγούστου στα προάστια Μουανταμίγια και ανατολική Γούτα της Δαμασκού ευθύνεται το συριακό καθεστώς. "Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι το καθεστώς προχώρησε σε μια επίθεση με χημικά. Αν δούμε ποιος διαθέτει χημικά προϊόντα και ποιος έχει τα μέσα να τα χρησιμοποιήσει σε μια επίθεση, μπορούμε να πούμε ότι ήταν το καθεστώς. Ελάχιστα πράγματα αφήνουν να εννοηθεί ότι η αντιπολίτευση είναι σε θέση να διαπράξει μια τέτοια επίθεση", κατέληξε.

OHE: Ολοκληρώθηκε η συλλογή στοιχείων
 
Στο μεταξύ, οι επιθεωρητές του ΟΗΕ ολοκλήρωσαν τη συλλογή δειγμάτων και στοιχείων που συνδέονται με την καταγγελθείσα επίθεση με χημικά πριν από μία βδομάδα κοντά στη Δαμασκό.
 
Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, πλέον οι επιθεωρητές ετοιμάζονται να αποχωρήσουν από την Συρία.
Διευκρίνισε πως το κλιμάκιο θα φύγει από τη Συρία το Σάββατο, όμως θα επιστρέψει αργότερα για να ερευνήσει και άλλες καταγγελίες για χρήση αερίων.
 
«Όχι» από την Ιταλία, χωρίς την ομπρέλα του ΟΗΕ:
 
Η Συρία «προφανώς και θα αντιδράσει» σε μία επίθεση εναντίον της και «θα υπάρξει κίνδυνος για παγκόσμια ανάφλεξη» προειδοποίησε σήμερα η Ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών Έμμα Μπονίνο, επαναλαμβάνοντας την άρνηση της κυβέρνησής της να συμμετάσχει σε μία τέτοια επιχείρηση χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
 
«Από μία δραματική και τρομερή σύρραξη κινδυνεύουμε να φθάσουμε σε μία ανάφλεξη, ακόμη και σε μία παγκόσμια ανάφλεξη» τόνισε η Μπονίνο σε σχόλιό της στο τηλεοπτικό δίκτυο SkyTg24, απαντώντας στην ερώτηση για τις επιθετικές βλέψεις άλλων δυτικών χωρών κατά του Μπασάρ αλ Άσαντ.
 
Κατά την ίδια, μία στρατιωτική επέμβαση ενέχει πάντοτε τον κίνδυνο να παραταθεί επ' αόριστον: «αρχίζουμε πάντοτε έτσι, με στοχευμένες επιθέσεις, χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ. Φυσικά και θα αντιδράσει η Συρία».
 
«Ακόμη κι εάν είναι πιο μακρά, πιο σκληρή και πολλές φορές μοιάζει άκαρπη, η εφαρμογή των διπλωματικών πιέσεων και η πολιτική πίεση αποτελούν τη μόνη λύση που πρέπει να ακολουθήσουμε» πρόσθεσε η Μπονίνο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 09:52