search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 01:50
MENU CLOSE

Τράπεζες και οίκους αξιολόγησης ερευνά ο εισαγγελέας της Νέας Υόρκης

14.05.2010 12:09
Τράπεζες και οίκους αξιολόγησης ερευνά ο εισαγγελέας της Νέας Υόρκης - Media

Οχτώ μεγάλες διεθνείς τράπεζες βρίσκονται στο στόχαστρο της δικαιοσύνης στις Ηνωμένες Πολιτείες για το ρόλο που έπαιξαν κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας κρίσης, τη στιγμή που εντείνονται στο Κογκρέσο οι συζητήσεις για τη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Οχτώ μεγάλες διεθνείς τράπεζες βρίσκονται στο στόχαστρο της δικαιοσύνης στις Ηνωμένες Πολιτείες για το ρόλο που έπαιξαν κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας κρίσης, τη στιγμή που εντείνονται στο Κογκρέσο οι συζητήσεις για τη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ερευνες προς κάθε κατεύθυνση έχουν ξεκινήσει οι αμερικανικές αρχές, ένα μήνα μετά την αγωγή που υπέβαλε η Επιτροπή Παρακολούθησης του αμερικανικού χρηματιστηρίου εναντίον της Goldman Sachs. Η Επιτροπή κατηγορεί την τράπεζα ότι εξαπάτησε τους πελάτες της, πουλώντας τους παράγωγα προϊόντα τα οποία στηρίζονταν σε στεγαστικά δάνεια υψηλού κινδύνου, τα περίφημα δάνεια μειωμένης εξασφάλισης που προκάλεσαν την κρίση.

Η έρευνα αφορά τις αμερικανικές Goldman Sachs, Morgan Stanley και Citigroup, τη γερμανική Deutsche Bank, τις ελβετικές UBS και Credit Suisse, τη γαλική Credit Agricole και τη Merrill Lynch, η οποία ανήκει στην Bank of America.

Ταυτόχρονα ο εισαγγελέας της Νέας Υόρκης εξετάζει το ενδεχόμενο οι μεγάλες αυτές τράπεζες να έχουν δώσει παραπλανητικές πληροφορίες στους οίκους αξιολόγησης που αποτιμούν τα ενυπόθηκα δάνεια. Ωστόσο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε ότι και οι τρεις μεγαλύτεροι οίκοι αξιολόγησης δηλαδή οι Standard and Poor`s, Moody`s και Fitch έχουν τεθεί κάτω από την έρευνα που διεξάγει ο εισαγγελέας της Νέας Υόρκης.

Η έρευνα που διεξάγουν οι δικαστικές αρχές δεν καταλήγει πάντα στην άσκηση δίωξης, ιδιαίτερα στις χρηματοπιστωτικές υποθέσεις, όπως είναι η πώληση δανείων μειωμένης εξασφάλισης. Είναι δύσκολο να αποδειχθεί ότι οι τράπεζες, που υπέστησαν μεγάλες απώλειες κατά τη διάρκεια της κρίσης, παραπλάνησαν εσκεμμένα τους πελάτες τους.

Οι αποκαλύψεις για τις δικαστικές έρευνες που διεξάγονται στις ΗΠΑ εναντίον
τραπεζών και οίκων αξιολόγησης συμπίπτουν με την προσπάθεια που καταβάλει η κυβέρνηση Ομπάμα για να υιοθετηθεί από το Κογκρέσο η μεγάλη μεταρρύθμιση των χρηματοπιστωτικών ρυθμίσεων, η οποία αποβλέπει κυρίως στον καλύτερο έλεγχο της τεράστιας αγοράς των παραγώγων, η οποία μέχρι τώρα καλύπτεται από την αδιαφάνεια.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 01:50