search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 18:49
MENU CLOSE

Δώδεκα φάκελοι «δείχνουν» μίζες

02.09.2013 21:00
oldphotospod_2908_011_cmyk1377962199.jpg

Ένα τσουνάμι υποθέσεων με οικονομικά σκάνδαλα και διασπάθιση δημοσίου χρήματος βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης, όπως επισημάναμε και την περασμένη Πέμπτη.

Ένα τσουνάμι υποθέσεων με οικονομικά σκάνδαλα και διασπάθιση δημοσίου χρήματος βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης, όπως επισημάναμε και την περασμένη Πέμπτη. Έτσι, το επόμενο διάστημα αναμένεται να βρεθούν με κάθε τρόπο στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας υποθέσεις με πρωταγωνιστές βαριά ονόματα από τον πολιτικό και τον επιχειρηματικό κόσμο.
Οι παρενέργειες της δημοσιοποίησης των υποθέσεων αυτών είναι εν δυνάμει πολλές, καθώς μπορεί να επηρεάσουν τη διάταξη του επιχειρηματικού χάρτη, αλλά και να προκαλέσουν σοβαρό πολιτικό αντίκτυπο, είτε ανακαλώντας παλαιές ξεχασμένες υποθέσεις είτε αποκαλύπτοντας «δυσάρεστες» και μη διαχειρίσιμες πολιτικές εμπλοκές.

Οι υποθέσεις
Τα βλέμματα, λοιπόν, είναι στραμμένα στις «καυτές» έρευνες που είναι σε εξέλιξη από δύο εισαγγελικές ομάδες, των εισαγγελέων Διαφθοράς και του Οικονομικού Εγκλήματος. Ας τις δούμε κατά τομέα:
1 Δώδεκα υποθέσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων – που αφορούν τα προηγούμενα έτη – είναι ανοιχτές και οι εισαγγελικοί λειτουργοί ακολουθούν βήμα προς βήμα τις δαιδαλώδεις διαδρομές του μαύρου χρήματος. Πληροφορίες θέλουν την έρευνα να ακουμπά πρώην υπουργό, ο οποίος ήδη – ο ίδιος αλλά και η σύζυγός του – έχει περιπέτειες με τη Δικαιοσύνη για άλλη υπόθεση. Την ίδια ώρα ελέγχεται σε υπόθεση εξοπλιστικών που χειρίζεται ανακριτής και γνωστός εφοπλιστής, του οποίου το όνομα αναφέρεται στη δικογραφία Τσοχατζόπουλου.
Η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου έχει ασκήσει ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος εις βάρος συνολικά 19 προσώπων, ανάμεσά τους και γνωστός επιχειρηματίας, για υπόθεση οπλικών συστημάτων τα οποία το Ελληνικό Δημόσιο πλήρωσε αδρά και ουδέποτε παρέλαβε. Πρόκειται για μια υπόθεση που αγγίζει τις κυβερνήσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της Ν.Δ. «Και αυτή είναι μόνο η αρχή», έλεγε πηγή που είναι σε θέση να γνωρίζει.
2 Τα σκάνδαλα που ερευνώνται είναι πολυδιάστατα και η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία βρέθηκε στο επίκεντρο με αφορμή την ποινική δίωξη που άσκησε ο εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης, αφού φαίνεται ότι επί σειρά ετών ο επικεφαλής της ΕΑΒ κατείχε τη θέση με… πλαστό πτυχίο!
3 Παράλληλα σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται και έρευνα για συμβάσεις που έχει υπογράψει η ΔΕΗ με συγκεκριμένη εταιρεία – χωρίς να έχει προηγηθεί διαγωνισμός – για συντήρηση μηχανημάτων της, με κόστος 3 εκατ. ευρώ. Η έρευνα ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα μετά το πολυήμερο μπλακ άουτ στη Σαντορίνη.
4 Τα «πακέτα» των υποθέσεων δεν έχουν τέλος και σε αυτές θα βρούμε και περιπτώσεις οι οποίες αφορούν τράπεζες που δεν κατάφεραν να ανακεφαλαιοποιηθούν και ελέγχονται τόσο από την Τράπεζα της Ελλάδος όσο και από την Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
5 Ακολουθεί το «πάρτι» στον χώρο της Υγείας και τους δήμους, αλλά και οι αδιαφανείς, σε πάρα πολλές περιπτώσεις, χρηματοδοτήσεις εκατοντάδων ΜΚΟ.
6 Οι υποθέσεις δημοσίων έργων αλλά και άλλες που έχουν σχέση με τον χώρο της ενέργειας ελέγχονται από τη Δικαιοσύνη για υπερκοστολόγηση, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που τα έργα δεν παραδόθηκαν ποτέ.

Το νέο πλαίσιο
Μια από τις παραμέτρους των ερευνών είναι ότι ίσως κάποιες από αυτές, επειδή έχουν και πολιτική διάσταση, θα απαιτήσουν την ανάλογη πολιτική διαχείριση. Από την πλευρά της η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να τηρήσει τις μέγιστες δυνατές αποστάσεις και θα περιοριστεί να εκμεταλλευθεί επικοινωνιακά τις όποιες αποκαλύψεις εμφανίζοντάς τις ως αποτέλεσμα της δικής της πολιτικής βούλησης, στέλνοντας το «μήνυμα» πως «η περίοδος της ατιμωρησίας των ισχυρών έχει τελειώσει».
Ανάλογα με τον χρόνο κατά τον οποίο θα δημοσιοποιούνται οι υποθέσεις, θα προσαρμόζει την επικοινωνιακή διαχείριση για να υπηρετήσει τον πάγιο στόχο της να απομακρύνει τα φώτα της δημοσιότητας από τα συνεχή σκληρά μέτρα.
Ανάλογα με τον ρόλο επιχειρηματιών στις υπό εξέταση υποθέσεις, αλλά και τις πιθανές συγκρούσεις και ανακατατάξεις σε διάφορα οικονομικά πεδία, επίσης θα προκύψει η ανάγκη της κυβέρνησης να τις διαχειριστεί, ώστε να αποφύγει δυσάρεστες γι’ αυτήν και τους όποιους «φίλους της» παρενέργειες.
Εδώ όμως υπεισέρχεται και ο παράγων… τρόικα. Είναι γενικώς γνωστό ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν κάνει σημαία την «πάταξη της διαφθοράς» και κατ’ επανάληψη έχουν θέσει ζήτημα επιτάχυνσης στην απονομή δικαιοσύνης. Όμως, οι τροϊκανοί σε καμία περίπτωση δεν ενδιαφέρονται για την τιμωρία εκείνων που έβαλαν το χέρι στο βάζο με το μέλι, αλλά για να γεμίσουν τα άδεια ταμεία του Δημοσίου.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται, σύμφωνα με πληροφορίες, και το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο προωθείται άμεσα στη Βουλή και προβλέπει πακέτο μέτρων προκειμένου να επιστραφούν δισεκατομμύρια ευρώ από υπόδικους και κατηγορούμενους για υποθέσεις διαφθοράς αλλά και να «ξεπαγώσουν» λογαριασμοί και περιουσιακά στοιχεία που έχουν δεσμευτεί στις επίμαχες υποθέσεις χωρίς όμως να μπορούν να αξιοποιηθούν από το Δημόσιο.
Ως αντάλλαγμα της επιστροφής των χρημάτων που έχουν καταχραστεί ή υπεξαιρέσει, οι κατηγορούμενοι στις διάφορες υποθέσεις θα πέφτουν στα μαλακά.
Χαρακτηριστικό του τρόπου με τον οποίο σκέφτεται να κινηθεί η κυβέρνηση είναι το γεγονός ότι, αν και «διαρρέει» ότι από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις θα εξαιρούνται πολιτικοί, κρατικοί αξιωματούχοι και δημόσιοι λειτουργοί, δεν είναι λίγοι εκείνοι που σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές (δηλαδή να μην εξαιρεθούν τελικά), μιλώντας για «πολιτική απόφαση» που θα λάβει η δικομματική κυβέρνηση σε ανώτατο επίπεδο.
Με άλλα λόγια μπορεί να έχουμε το… παράδοξο φαινόμενο η μεν Δικαιοσύνη να «δένει» υποθέσεις πολιτικών σκανδάλων, αλλά η κυβέρνηση να τους αφήνει ατιμώρητους προκειμένου να εισπράξει το χρηματικό αντικείμενο του εισοδήματος. Αυτό θα πει… πάταξη της διαφθοράς!

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 18:49