search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 12:19
MENU CLOSE

«Καυτές πατάτες» για το ΠΑΣΟΚ

03.09.2013 21:00
oldphotospod_2908_015_cmyk1378036930.jpg

Στα αβαθή της κυβερνητικής εμπλοκής κινδυνεύει το εγχείρημα του ΠΑΣΟΚ να αποτελέσει τον βασικό άξονα ανασύστασης της Κεντροαριστεράς

Στα αβαθή της κυβερνητικής εμπλοκής κινδυνεύει το εγχείρημα του ΠΑΣΟΚ να αποτελέσει τον βασικό άξονα ανασύστασης της Κεντροαριστεράς, αφού η ταύτιση του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Αντώνη Σαμαρά δημιουργεί συνεχώς νέες τάσεις αποσυσπείρωσης των σκόρπιων δυνάμεων που κινούνται στον χώρο.

Πολλά είναι τα στελέχη που ιδιωτεύουν, έχουν απομακρυνθεί από το ΠΑΣΟΚ, βρίσκονται στη ΔΗΜΑΡ ή σιωπούν εντός του, τα οποία εκτιμούν ότι η «ώσμωση» του ΠΑΣΟΚ με τη Ν.Δ. του Σαμαρά δικαιώνει όσους μιλάνε για δεξιά μετάλλαξη του κόμματος και πλήρη απομάκρυνσή του από τις βασικές θέσεις και αρχές του.
Μόλις προχθές ο  Βενιζέλος, που φρόντισε να παρευρεθεί στη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου για την κινητικότητα στο Δημόσιο, επιχείρησε να απομακρυνθεί από τη νεοφιλελεύθερη διαδικασία των απολύσεων εκφράζοντας την άποψη ότι η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να ταυτίσει την κινητικότητα, την ανάγκη δηλαδή πλήρωσης κενών θέσεων με μετακινήσεις δημοσίων υπαλλήλων, με τις απολύσεις.

Οι δύο στόχοι
Η προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να δώσει ιδεολογικό και μεταρρυθμιστικό χρώμα στην τιμωρητική επιταγή της τρόικας για απολύσεις στον δημόσιο τομέα της χώρας και να καμουφλάρει τη νεοφιλελεύθερη εμμονή για παράδοση του δημόσιου τομέα και των υπηρεσιών του σε ιδιώτες δεν άντεξε όμως παραπάνω από… μια μέρα, αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης με δηλώσεις του την Τρίτη παραδέχτηκε την αληθινή κυβερνητική πρόθεση για μαζικές απολύσεις.
Ο Βενιζέλος με τη ρητορική του και την… ελαφρά διαφοροποίησή του έχει διπλή στόχευση:
♦ Από τη μια να καθησυχάσει τα συνδικαλιστικά στελέχη του από τον δημόσιο χώρο και να συγκρατήσει το όποιο κομματικό έρεισμα του έχει απομείνει.
♦ Από την άλλη να εξομαλύνει τις ταραγμένες σχέσεις του με τα αυτοδιοικητικά στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και αντιμετωπίζουν την κοινωνική οργή εξαιτίας της κινητικότητας, η οποία διέλυσε τη δημοτική αστυνομία και έστειλε στην ανεργία τους σχολικούς φύλακες, ενώ γνωρίζουν πως οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα είναι στο επόμενο κύμα απολύσεων.
Οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές πλησιάζουν και η κατάσταση για το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται πολύ δύσκολη, αφού στην παρούσα συγκυρία χάνει συνεχώς στηρίγματα και επιρροή.
Μάλιστα ο Βενιζέλος – αν επικρατούν συνθήκες πολιτικής ομαλότητας στη χώρα – θα επιχειρήσει μέσα στον χειμώνα την ανασύνταξη της Κεντροαριστεράς με επίθεση (φιλίας;) σε κάθε επίπεδο στη ΔΗΜΑΡ για κοινό μέτωπο σε ευρωπαϊκό και περιφερειακό επίπεδο, παρά το γεγονός ότι η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ δυσανασχετεί έντονα στην όποια πρόταση πολιτικής συνεργασίας.

«Διέξοδος» το συνέδριο
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να κρατήσει αποστάσεις από κυβερνητικές κινήσεις με έντονο δεξιό χρώμα, επιχειρεί να βάλει το δικό του πλαίσιο, αφού από την προηγούμενη εβδομάδα επιμένει ότι προχωρά η σύνταξη της προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης, αν και δεν έχει δοθεί κάποιος οδικός χάρτης για το πότε θα δημοσιοποιηθεί το πρόγραμμα αυτό.
Το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί «καυτή πατάτα» για την ηγεσία του κόμματος, αφού πολλά είναι τα στελέχη που συνδέουν την πορεία και την εξέλιξη του ΠΑΣΟΚ με την αποσαφήνιση της κυβερνητικής στρατηγικής και πορείας. Ζητούν κυρίως να υπάρξει συμφωνία με «κόκκινες γραμμές» που δεν θα ταυτίζει το κόμμα με τις επιλογές και ιδεολογικές αναφορές της Ν.Δ. Μάλιστα πολλά στελέχη «διαβάζουν» με καχυποψία τις διαβεβαιώσεις του Βενιζέλου ότι προχωρά η σύνταξη της προγραμματικής συμφωνίας και στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους επικαλούνται την εύγλωττη σιωπή της Ν.Δ. και των συνεργατών του πρωθυπουργού για το θέμα.
Με ανοιχτά αυτά τα θέματα, μεγάλος πονοκέφαλος για την ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ είναι και η ανοιχτή κόντρα της με στελέχη όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος και η Άννα Διαμαντοπούλου, τα οποία έχουν ερείσματα στο μεταρρυθμιστικό – εκσυγχρονιστικό πολιτικά άστεγο στελεχικό δυναμικό, επιμένουν σε χωριστούς δρόμους και αρνούνται την επάνοδό τους.
Μάλιστα ο πρώτος προχωρά σε πολιτική εκδήλωση – αντίπραξη την 3η Σεπτέμβρη, όταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί με διήμερο ιδεολογικό –  πολιτικό συνέδριο να ρίξει τα φώτα της επικαιρότητας στο κόμμα, την πορεία, την ιστορία και την προοπτική του.
Προκειμένου να δώσει έμφαση στη σημασία του συνεδρίου, όπου θα μιλήσουν και οι δύο πρώην πρόεδροι Κ. Σημίτης και Γ. Παπανδρέου, ο Βενιζέλος θα δώσει συνέντευξη Τύπου σήμερα, στην οποία θα παρουσιάσει το πρόγραμμα, αλλά και τα στελέχη και τους επιστήμονες που θα αναφερθούν στην ιστορία του κόμματος.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 12:17