search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 01:47
MENU CLOSE

Τα πλοκάμια των οίκων αξιολόγησης

15.05.2010 06:58
Τα πλοκάμια των οίκων αξιολόγησης - Media

Μέσα στα πόδια των Ευρωπαίων, απλωμένοι μέσω θυγατρικών σ’ όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις, βρίσκονται οι – για πολλά κατηγορούμενοι – οίκοι αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας κρατών, οι οποίοι, κατά κοινή ομολογία, ευθύνονται τόσο για την πρόσφατη χρηματοοικονομική κρίση όσο και για τη «συνεχή υποβάθμιση» της ελληνικής οικονομίας και άλλων χωρών της Ε.Ε.

Μέσα στα πόδια των Ευρωπαίων, απλωμένοι μέσω θυγατρικών σ’ όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις, βρίσκονται οι – για πολλά κατηγορούμενοι – οίκοι αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας κρατών, οι οποίοι, κατά κοινή ομολογία, ευθύνονται τόσο για την πρόσφατη χρηματοοικονομική κρίση όσο και για τη «συνεχή υποβάθμιση» της ελληνικής οικονομίας και άλλων χωρών της Ε.Ε.

Η εθελοτυφλία των Ευρωπαίων είναι για πολλά γέλια – κι ακόμη περισσότερα κλάματα – αφού, διά στόματος του αρμοδίου επιτρόπου Μισέλ Μπαρνιέ, παραδέχονται μεν ότι οι εν λόγω οίκοι ευθύνονται για τη μεγάλη ζημιά που πάει να γίνει στην ευρωζώνη, αλλά δεν τολμούν ούτε να περιορίσουν τη λειτουργία τους ούτε να θεσπίσουν έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό ελέγχου τους ούτε να ξαποστείλουν τις θυγατρικές των οίκων από την Ευρώπη στη… μητέρα – πατρίδα τους, τις ΗΠΑ.

Ένας Έλληνας ευρωβουλευτής, ο καθηγητής Γιώργος Παπαστάμκος, βομβάρδιζε από το… 2006 με ερωτήσεις του την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας τη θέσπιση ενός αυστηρότερου ρυθμιστικού πλαισίου λειτουργίας των οίκων αξιολόγησης, οι οποίοι, με τις γνωματεύσεις τους, καταβαραθρώνουν ευρωπαϊκές οικονομίες και στέλνουν τα ευρωπαϊκά κράτη στην αγκαλιά του ΔΝΤ. Και με την απάντηση που του δόθηκε τελευταία έβγαλε… λαγό.

Απαντώντας ο Μπαρνιέ επιβεβαιώνει ότι αυτοί οι οίκοι και οι ευρισκόμενες στην Ευρώπη θυγατρικές τους λειτουργούν ανεξέλεγκτα και δεν υποχρεούνται να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν για όσα λένε και υποστηρίζουν για τις πιστοληπτικές δυνατότητες των κρατών – μελών της Ε.Ε. αφού:

-Σε επίπεδο Κομισιόν δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη ο νέος Κανονισμός, που τέθηκε σε ισχύ την 7η Δεκεμβρίου 2009 και προβλέπει την αναγνώριση των οίκων αξιολόγησης ως εξωτερικών οργανισμών, με βάση τις αιτήσεις που θα αρχίσουν να κατατίθενται, από τις… 7 Ιουνίου 2010.

-Τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της… θέσπισης των εθνικών κανόνων που θα επιτρέπουν την άσκηση της εποπτείας αυτών των οίκων από τις αρμόδιες αρχές.

Την ίδια ώρα, όμως, ο Μπαρνιέ ομολογεί ότι οι οίκοι αξιολόγησης έχουν την έδρα τους σε τρίτη χώρα (βλέπε ΗΠΑ), αλλά δραστηριοποιούνται στην… Ευρώπη, την οποία προσπαθούν να εξοντώσουν, μέσω μίας ή περισσότερων θυγατρικών. Και για να είμαστε συγκεκριμένοι:

1. Η Standard and Poor’s έχει έδρα στις Ηνωμένες Πολιτείες και θυγατρικές στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

2. Η Moody’s έχει έδρα στις Ηνωμένες Πολιτείες και θυγατρικές στην Κύπρο, την Τσεχία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

3. Η Fitch έχει διπλή έδρα στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο και θυγατρικές στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Πολωνία και την Ισπανία.

4. Η AM Best έχει έδρα στις Ηνωμένες Πολιτείες και μία θυγατρική στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Επιπλέον, σύμφωνα με όσα αποκάλυψε – προκληθείς από τον Παπαστάμκο – ο Μπαρνιέ, συνολικά είκοσι οίκοι αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας έχουν την έδρα τους σε ένα κράτος – μέλος της Ε.Ε., χωρίς πάντως να μπορεί, με την πρώτη ανάγνωση, να αξιολογηθεί με βεβαιότητα ο ρόλος του καθενός στις τοπικές οικονομίες:

-Στην Αυστρία δύο: Creditreform Wirtschaftsauskunftei Kubicki KG και Kreditschutzverband von 1870.

-Στη Βουλγαρία τρεις: Bulgarian Credit Rating Agency JSC, National Credit Rating Agency JSC και Global Ratings.

-Στην Κύπρο ένας: Capital Intelligence Limited.

-Στη Γαλλία ένας: Coface (με θυγατρικές σε ορισμένα άλλα κράτη – μέλη).

-Στη Γερμανία επτά: Euler Hermes Rating GmbH, ASSEKURATA Assekuranz Rating-Agentur GmbH, URA Rating Agentur AG, Prof. Dr. Schneck Rating GmbH, Creditreform Rating AG, RS Rating Services AG και MAR-Rating GmbH.

-Στην Ελλάδα ένας: ICAP SA.

-Στην Ιταλία δύο: Lince Spa και Capp & Caap Srl.

-Στην Πορτογαλία ένας: Companhia Portuguesa de Rating.

-Στη Σλοβακία δύο: European Rating Agency, a.s. και ECRAI – External Credit Rating and Assessment Institution, a.s.

-Στο Ηνωμένο Βασίλειο ένας: Fitch Ratings (όπως είπαμε, η Fitch έχει διπλή έδρα στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη).

Πόσο καιρό άραγε θα ανέχονται οι Ευρωπαίοι να λειτουργούν στο έδαφός τους ανεξέλεγκτα, καταβαραθρώνοντας οικονομίες, οι υπερατλαντικοί οίκοι αξιολόγησης; Με τους ευρωπαϊκούς οίκους η θέσπιση ενός πλαισίου λειτουργίας ίσως είναι μια εύκολη υπόθεση, αλλά με τα… γεράκια τα πράγματα είναι κάτι παραπάνω από δύσκολα…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 01:37