search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:39
MENU CLOSE

«Σφάζουν» και πάλι επικουρικά, εφάπαξ και συντάξεις!

03.09.2013 11:43
«Σφάζουν» και πάλι επικουρικά, εφάπαξ και συντάξεις! - Media

Νέα μείωση επικουρικών και εφάπαξ ετοιμάζει η κυβέρνηση ενώ ανακοινώνει το νέο τρόπο καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών που θα ισχύσει από την πρώτη Δεκεμβρίου.

Νέα μείωση επικουρικών και εφάπαξ ετοιμάζει η κυβέρνηση ενώ ανακοινώνει το νέο τρόπο καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών που θα ισχύσει από την πρώτη Δεκεμβρίου. Σημαντική πάντως θεωρείται και η επόμενη επίσκεψη της τρόικας.
 
Εφεξής οι εργοδότες θα υποβάλλουν τις κρατήσεις για επικουρικό και εφάπαξ μαζί με τις κρατήσεις για κύρια σύνταξη μέσω της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ).
 
Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας, αναφέρει ότι από το μέτρο αυτό αναμένεται να εξοικονομηθούν 70 εκατ. ευρώ από την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής, ενώ για μία ακόμη φορά υπόσχεται πως από τη μείωση της γραφειοκρατίας θα μειωθεί στο μισό ο χρόνος απονομής εφάπαξ και επικουρικών συντάξεων.
 
Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας: «Προχωρούμε σήμερα σε μια ακόμη γενναία μεταρρύθμιση με διπλό στόχο, αφενός με την ολοκλήρωση της ενιαιοποίησης της επικουρικής ασφάλισης με οριστικό και δίκαιο τρόπο και αφετέρου με τον εξορθολογισμό της διαδικασίας είσπραξης των εισφορών για παροχή εφάπαξ.
 
Στην ουσία ωστόσο στο νέο σύστημα συνδέεται η καταβολή των επικουρικών και των εφάπαξ με την οικονομική κατάσταση των ταμείων έτσι ώστε σε περίπτωση που τα ταμεία είναι ελλειμματικά, αυτά να μειώνονται.
 
Αρχικά θα αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης. Το κράτος θα εγγυάται μόνο ένα ποσό κοντά στα 360 ευρώ, το οποίο μάλιστα θα αλλάζει ανάλογα με τις οικονομικές συνθήκες και από κει και πάνω για τον υπολογισμό του τελικού ποσού της σύνταξης θα καθορίζεται από την ασφαλιστική πορεία του κάθε ασφαλισμένου.
 
Σταδιακά αναμένεται να καταργηθούν και οι εξαιρέσεις που προβλέπονται σε διάφορα ασφαλιστικά ταμεία αυτή τη στιγμή.
 
Παράλληλα και από το 2014 έρχεται ο ενιαίος υπολογισμός των εφάπαξ σε όλα τα Ταμεία που θα σημάνει δραματική μείωση του ποσού για τους περισσότερους εργαζόμενους.
 
Με δεδομένο ότι όλα τα ταμεία είναι ελλειμματικά ενώ οι εισφορές φέτος έχουν μειωθεί σχεδόν στο 50% των αναμενομένων, θεωρείται βέβαιο πως η μείωση στα επικουρικά και τις συντάξεις θα είναι της τάξης των 20% χωρίς εκ των πραγμάτων να αποκλείεται και η πλήρης κατάργηση επικουρικών.

Ας σημειωθεί τέλος πως η μείωση των εργοδοτικών εισφορών στο ΙΚΑ στις 3,9 ποσοστιαίες μονάδες θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2016.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:38