search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 10:27
MENU CLOSE

Τα «ληγμένα» δεν φτάνουν εύκολα στα ράφια…

03.09.2013 13:59
Τα «ληγμένα» δεν φτάνουν εύκολα στα ράφια… - Media

Αν και ξεκίνησαν από τις αρχές του μήνα οι πωλήσεις «ληγμένων» πολλές αλυσίδες σούπερ μάρκετ αρνούνται να τα τοποθετήσουν στα ράφια τους. Σχετικό φυλλάδιο έχει εκδώσει στο παρελθόν η Κομισιόν.

Αν και ξεκίνησαν από τις αρχές του μήνα οι πωλήσεις προϊόντων «περασμένης διατηρησιμότητας» ή απλά «ληγμένων», πολλές αλυσίδες σούπερ μάρκετ αρνούνται να τα τοποθετήσουν στα ράφια τους, θεωρώντας πως κάτι τέτοιο θα έβλαπτε σοβαρά την εικόνα τους, μετά μάλιστα και από την αρνητική αποδοχή της κυβερνητικής απόφασης από την κοινή γνώμη.

Παράλληλα, πρέπει να σημειωθεί πως την αποκλειστική ευθύνη για την καλή υγιεινή κατάσταση των προϊόντων την φέρει ο πωλητής, ενώ σχετικές οδηγίες για τα προϊόντα αυτά έχει εκδώσει στο παρελθόν η Κομισιόν, όπου επισημαίνει και τη σημασία των οδηγιών συντήρησης πριν την κατανάλωση.

Στην ουσία πάντως πρόκειται για προϊόντα πάνω στα οποία αναγράφεται η ένδειξη «ανάλωση κατά προτίμηση μέχρι» και όχι για αυτά που αναγράφουν ημερομηνία λήξης, όπου η κατανάλωσή τους μετά τη συγκεκριμένη ημερομηνία, απαγορεύεται.

Σημειώνεται ότι ο χρόνος διάθεσης των προϊόντων περασμένης διατηρησιμότητας δεν μπορεί να υπερβαίνει κατά περίπτωση:

  • Τη μία εβδομάδα στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή ημέρας και μήνα.
  • Τον ένα μήνα στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μήνα και έτους.
  • Τους τρεις μήνες στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μόνο του έτους.

Επιπλέον προϊόντα περασμένης διατηρησιμότητας απαγορεύεται να διατίθενται σε χώρους ομαδικής εστίασης ενώ απαγορεύεται η αντικατάσταση ή τροποποίηση της χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας με οποιονδήποτε τρόπο και από οποιονδήποτε. Τα συγκεκριμένα προϊόντα πωλούνται μόνο σε χαμηλότερη τιμή.

Το φυλλάδιο της Κομισιόν:

Ειδικό φυλλάδιο στο οποίο εξηγεί τι σημαίνουν οι ημερομηνίες που αναγράφουν μέχρι πότε είναι κατάλληλα για κατανάλωση τα τρόφιμα έχει εκδώσει η Κομισιόν, το οποίο αναφέρει σε ποιες περιπτώσεις και πότε μπορεί να γίνει κατανάλωση.
Στο φυλλάδιοδιευκρινίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η διαφορά στις ενδείξεις «κατανάλωση πριν από» και «κατανάλωση μέχρι».

Συγκεκριμένα, το έγγραφο αναφέρει πως η ένδειξη « ''Κατανάλωση κατά προτίμηση πριν από'' υποδεικνύει την ημερομηνία έως την οποία τα τρόφιμα διατηρούν όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους, γεγονός που σημαίνει πως τα τρόφιμα αυτά μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια και μετά το πέρας της ημερομηνίας λήξεως, υπό τον όρο όμως πως έχουν τηρηθεί οι οδηγίες αποθήκευσης που αναγράφονται και δεν έχει αλλοιωθεί η συσκευασία. Ωστόσο, η Κομισιόν προειδοποιεί πως ενδεχομένως το προϊόν να έχει αρχίσει να χάνει την γεύση και την υφή του.
 
Επομένως, σύμφωνα με τις οδηγίες προτού πεταχτούν τα ληγμένα προϊόντα με την ένδειξη «κατανάλωση κατά προτίμηση πριν από», πρέπει να γίνει έλεγχος στην κατάσταση της συσκευασίας, αλλά και στην όψη, την οσμή και την γεύση του προϊόντος. Επίσης, πρέπει να ακολουθηθεί κατά γράμμα η ένδειξη «κατανάλωση εντός τριών ημερών» για παράδειγμα, στα προϊόντα με τη συγκεκριμένη επιγραφή.
Στον αντίποδα, η ένδειξη«κατανάλωση μέχρι» η οποία αφορά προϊόντα τα οποία διατηρούνται σε ψύξη, σε κατάψυξη, είναι αποξηραμένα ή σε κονσέρβα η κατανάλωση τους σύμφωνα με την Κομισιόν πρέπει να γίνεται μέχρι την ημερομηνία λήξεως και σε καμία περίπτωση μετά από αυτήν.

Συγκεκριμένα, το έγγραφο επισημαίνει:

Μην καταναλώνετε κανένα τρόφιμο ύστερα από τη λήξη της ημερομηνίας «κατανάλωση μέχρι».

Η ημερομηνία «κατανάλωση μέχρι» αναγράφεται σε μεγάλου βαθμού αλλοιώσιμες τροφές, όπως στο φρέσκο ψάρι, το νωπό κιμά κ.λπ.

Ακολουθήστε τις οδηγίες αποθήκευσης, όπως «διατηρείται στο ψυγείο» ή «διατηρείται στους 2-4 βαθμούς Κελσίου» • εάν δεν τηρήσετε τις οδηγίες, το προϊόν θα χαλάσει πιο σύντομα και κινδυνεύετε να προσβληθείτε από τροφική δηλητηρίαση.

Με την τοποθέτηση του προϊόντος στην ψύξη αμέσως μετά την αγορά του, μπορείτε να παρατείνετε τη διάρκειά του πέρα από την ημερομηνία «κατανάλωση μέχρι», εφόσον έχει ψυχθεί καταλλήλως. Αλλά επιβεβαιώστε ότι ακολουθήσατε τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία, όπως «ψύξη έως την ημερομηνία κατανάλωσης μέχρι», «μαγείρεμα από την κατάψυξη» ή «καλή απόψυξη πριν από τη χρήση και κατανάλωση μέσα σε 24 ώρες».

Όταν ένα τρόφιμο με ημερομηνία «κατανάλωση μέχρι» έχει ανοιχθεί, ακολουθήστε τις οδηγίες αποθήκευσης και κατανάλωσης, όπως «κατανάλωση εντός τριών ημερών από το άνοιγμα», λαμβάνοντας υπόψη ότι το τρόφιμο πρέπει να καταναλωθεί πριν από τη λήξη της ημερομηνίας «κατανάλωση μέχρι».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 10:24