search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 02:05
MENU CLOSE

Το βαρέλι δεν έχει πάτο…

03.09.2013 21:00
Το βαρέλι δεν έχει πάτο… - Media

Αν σας έλεγαν ότι μια βιομηχανία έπρεπε να λαμβάνει, σύμφωνα με το νόμο, άδεια έγκρισης περιβαλλοντικών όρων σε 82 μέρες και τελικά χρειάζονται 368 μέρες, θα θεωρούσατε ότι φταίει ο νόμος ή οι αρμόδιοι όσο ψηλά κι αν βρίσκονται;

Αν σας έλεγαν ότι μια βιομηχανία έπρεπε να λαμβάνει, σύμφωνα με το νόμο, άδεια έγκρισης περιβαλλοντικών όρων σε 82 μέρες και τελικά χρειάζονται 368 μέρες, θα θεωρούσατε ότι φταίει ο νόμος ή οι αρμόδιοι όσο ψηλά κι αν βρίσκονται;
Ο Κωστής Χατζηδάκης, πάντως, αποδίδει την ευθύνη στον… βελτιωμένο νόμο και περιχαρής για μια ακόμα φορά ανακοίνωσε ένα νέο σχέδιο- έχουμε χάσει πια τον αριθμό- για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων και την πάταξη της γραφειοκρατίας… Ένα νέο σχέδιο νόμου που απλώς μας υποδηλώνει ότι δεν υπάρχει πάτος στο βαρέλι και πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ικανοποιήσει κάθε απαίτηση παραβιάζοντας εθνικούς και ευρωπαϊκούς νόμους.
Ο υπουργός Ανάπτυξης μόλις πέντε μήνες μετά την ψήφιση του σχεδίου νόμου «Διαμόρφωση Φιλικού Αναπτυξιακού Περιβάλλοντος για τις Στρατηγικές και Ιδιωτικές Επενδύσεις» που επίσης ξεπάτωνε τις περιβαλλοντικές διαδικασίες για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων, επιστρέφει δριμύτερος ισοπεδώνοντας τα πάντα.
Σύμφωνα με το νέο σχέδιο που έχει επεξεργαστεί  οι αλλαγές θα αφορούν κάθε τύπο άδειας (εγκατάστασης, λειτουργίας, ίδρυση επιχειρήσεων, περιβαλλοντικές άδειες, ειδικές άδειες κ.α.) από βιομηχανικές και εξορυκτικές δραστηριότητες, μέχρι λιμενικά έργα, συστήματα περιβαλλοντικών υποδομών, επιχειρηματικά πάρκα και υδατοκαλλιέργειες!
Και το σχέδιο θα προβλέπει τα εξής:
– Σύστημα "δήλωσης συμμόρφωσης" (αυτοσυμμόρφωση).
– Όχι έλεγχοι εκ των προτέρων αλλά έλεγχοι κατά τη λειτουργία (σε δειγματοληπτική βάση σε λειτουργούσες εγκαταστάσεις).
– Έλεγχος των επιχειρήσεων από πιστοποιημένους φορείς (η κεντρική διοίκηση αντί να ελέγχει κάθε μια επιχείρηση θα ελέγχει τους ελεγκτές των επιχειρήσεων).
Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης για τη συμμόρφωση μιας επιχείρησης με τις γενικές προδιαγραφές που θέτει ο νόμος θα χρησιμοποιηθούν τρία εργαλεία:
– Η αυτοσυμμόρφωση (sic) με ευθύνη της επιχείρησης με υπεύθυνη δήλωση.
– Η πιστοποίηση τρίτου (σ.σ ιδιωτών) όπως γίνεται πχ στην έκδοση πολεοδομικών αδειών από μηχανικούς.
– Αξιοποίηση των εργαλείων της αγοράς. Δηλαδή αν μια εταιρεία παρουσιάσει ασφαλιστήριο συμβόλαιο θα συνάγεται πως οι εταιρείες που ασφάλισαν την επιχείρηση έχουν πραγματοποιήσει τον απαραίτητο έλεγχο.
Να σημειωθεί ότι στις ρυθμίσεις του νόμου «Διαμόρφωση Φιλικού Αναπτυξιακού Περιβάλλοντος για τις Στρατηγικές και Ιδιωτικές Επενδύσεις» προβλέπεται επίσης επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης μέσω της δήλωσης και της ευθύνης του ίδιου του επενδυτή, αλλά όχι για επενδύσεις που σχετίζονται με κρίσιμους  περιβαλλοντικούς, πολεοδομικούς και άλλους όρους.
Και να σημειωθεί ακόμα ότι ο ΣΕΒ έβγαλε σε χρόνο ρεκόρ συγχαρητήρια ανακοίνωση.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50