search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 02:50
MENU CLOSE

Oι τρεις «ζητιάνες» των Ολυμπιακών

05.09.2013 21:00
oldphotospod_0509_041_cmyk1378398247.jpg

Σε πρωτοφανές φιάσκο κινδυνεύ­ει να εξελιχθεί η ψηφοφορία της 7ης Σεπτεμβρίου για την ανάδει­ξη της πόλης που θα διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020. 

Σε πρωτοφανές φιάσκο κινδυνεύ­ει να εξελιχθεί η ψηφοφορία της 7ης Σεπτεμβρίου για την ανάδει­ξη της πόλης που θα διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020. Οι πα­λιές «καλές» εποχές, προ παγκόσμιας κρίσης, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και η «χρυσοφόρος» μπίζνα της ΔΟΕ κάνει limit down, με την ελιτίστικη «κλειστή» στοά των «αθανάτων» να ψηφίζει για το μη χείρον βέλτιστον.
 
Οι τρείς υποψήφιες πόλεις είναι η Κωνσταντινούπολη, η Μαδρίτη και το Τόκιο. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα, δηλαδή. Η καθεμιά περίπτωση μοιάζει προβληματική και η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων θα τεθεί εν αμφι-βόλω από την πρώτη κιόλας μέρα της ανάληψης.
 
Η Κωνσταντινούπολη
 
Στο επίκεντρο μεγάλων αναταράξεων βρίσκεται η Τουρκία που, συνορεύοντας με Συρία, Ιράν και Ιράκ, μόνο ηρεμία δεν μπορεί να έχει… Μέσα σ’ αυτό το «εκρη­κτικό» γεωπολιτικό περιβάλλον εξα­κολουθεί να είναι ανοιχτό το κουρδικό ζήτημα σαν μόνιμο «αγκάθι», όπως και η διαρκής απειλή τρομοκρατικών χτυπη­μάτων, ενώ και τα κοιτάσματα υδρογο­νανθράκων ενδέχεται να αποτελέσουν σημείο διακρατικών προστριβών στο μέλλον.
 
Εξάλλου, τη στιγμή που η Κωνσταντι­νούπολη κορύφωνε την καμπάνια για την ανάληψη των αγώνων το καλοκαί­ρι, όλη η Τουρκία γινόταν ένα τεράστιο πεδίο αιματηρών συγκρούσεων ανάμε­σα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές. Οι αντιδράσεις κατά του Ερντογάν επισκία­σαν ακόμα και την τελετή έναρξης των μεσογειακών αγώνων στη Μερσίνα – μια διοργάνωση που θεωρήθηκε κριτήριο για την ψηφοφορία του Σαββάτου.
 
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το τουρκικό οικονομικό «θαύμα» τελειώ­νει άδοξα. Η ανάπτυξη των τελευταίων ετών «φρενάρεται», με την «τουρκική τίγρη» να δείχνει πλέον σημάδια κόπω­σης. Οι λόγοι είναι οι ακόλουθοι:
 

  • Κεφάλαια φεύγουν μαζικά από την Τουρκία.
  • Η λίρα πέφτει και τα κρατικά ομόλογα ρευστοποιούνται. Το δεκαετές τουρκικό ομόλογο ξεπέρασε το 10%, φτάνοντας ψηλότερα ακόμα κι από το ελληνικό. u Η κατάσταση επιδεινώνεται στις ανα­δυόμενες οικονομίες και από την πρό­θεση της Fed να βάλει τέλος στο «φτηνό χρήμα».

 
Από το 2003, η τουρκική οικονομία ήταν συνεχώς σε ανοδική πορεία, φτά­νοντας έως το «ιλιγγιώδες» ποσοστό ανάπτυξης του 10%. Το 2012, όμως, παρατηρήθηκε… «λαχάνιασμα», με την ανάπτυξη να φτάνει μόλις στο 2,2%. Οι προβλέψεις του 4% για το 2013 χα­ρακτηρίζονται πια «υπεραισιόδοξες» και από την ίδια την κυβέρνηση. Και η υπόσχεση Ερντογάν των 19,2 δισ. ευρώ για έργα, εν όψει των Ολυμπιακών του 2020, ξαφνικά θεωρείται λιγότερο ρε­αλιστική.
 
Το Τόκιο
 
Με το δημόσιο χρέος στο 240%, η Ια­πωνία δεν βρίσκεται στην καλύτερή της φάση. «Παραπατάει» διαρκώς, επηρε­αζόμενη σαφέστατα από την αδυναμία ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας, με τις προβλέψεις να είναι δυσοίωνες.
 
Ωστόσο, αυτό δεν είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για τη διεκδίκηση. Ο πυρηνι­κός εφιάλτης της Φουκουσίμα παραμέ­νει ενεργός, με το Τόκιο να απέχει μόλις 250 χιλιόμετρα από την εστία που απο­τελεί πηγή παγκόσμιας ανησυχίας! Την Τρίτη, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ανα­κοίνωσε σχέδιο για τον καθαρισμό της πολύπαθης μονάδας μέσω παγωμένου υπόγειου τείχους, με το κόστος να ξε­περνάει τα 470 εκατομμύρια δολάρια.
 
Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να εγγυ­ηθεί ότι αυτή η λύση θα είναι αποτελε­σματική. Άλλωστε, ό,τι έχει δοκιμαστεί μέχρι τώρα, έχει αποτύχει:
 

  • Μόνο για το 2012, η κυβέρνηση ξόδε­ψε 10 δισ. δολάρια (όμως, με το πρόβλη­μα να εξαπλώνεται).
  • Εξάλλου, η αντίδραση της ιαπωνικής κυβέρνησης, λίγα 24ωρα πριν από την ψηφοφορία για τους Ολυμπιακούς, γεν­νά ερωτηματικά για το timing της πρωτο­βουλίας.

 
Τον τελευταίο μήνα η διαχειρίστρια της πυρηνικής μονάδας Tepco παραδέ­χτηκε την μόλυνση του ωκεανού από δε­κάδες εκατοντάδες τόνους ραδιενεργού νερού. Το πρόβλημα δεν έχει λυθεί ακόμη και 2,5 χρόνια μετά, ενώ κανείς δεν εγγυάται ότι θα λυθεί σύντομα. Οι οικο­λογικές ανησυχίες και ο κίνδυνος για την ανθρώπινη ζωή παραμένουν σε ύψιστο βαθμό. Το ίδιο κι ο φόβος όσων πιθανόν θελήσουν να επισκεφτούν μελλοντικά την Ιαπωνία.
 
Η Μαδρίτη
 
Με την ύφεση να «σκοτώνει» κάθε ιδέα ανάπτυξης στην ευρωζώνη την τε­λευταία εξαετία, ακούγεται μάλλον πα­ράδοξο η Μαδρίτη να θέλει να αναλάβει ένα τόσο πολυδάπανο εγχείρημα όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες.
 

  • Παρότι η Ισπανία μπορεί να έχει απο­φύγει την τρόικα – αφού η οικονομική ενίσχυση γίνεται απευθείας στις τράπεζές της –, εντούτοις η οικονομία της εί­ναι «καμένη».
  •  Η ανεργία στη Μαδρίτη συναγωνίζε­ται την ελληνική, ο κατασκευαστικός κλάδος έχει καταρρεύσει και ο απελπι­σμένος κόσμος βγαίνει συνέχεια στους δρόμους.
  • Κανείς δεν ξέρει αν και πότε η χώρα θα ανακάμψει. Το να θέλει και Ολυμπια­κούς φαντάζει ακραίο και υπερβολικό…

 
Ωστόσο, η Γερμανία ξέρει πολύ καλά ότι δεν μπορεί να σηκώσει στις πλάτες της και την Ισπανία, σε περίπτωση ολι­κής κατάρρευσής της. Γι’ αυτό και η «συ­νταγή βοήθειας» είναι διαφορετική απ’ ό,τι στην Ελλάδα.
 
Και ίσως αυτή η ευνοϊκή μεταχείριση – κι ενδεχομένως η πρόθεση της Γερμα­νίας να παρουσιάσει ως «success story» την ανάκαμψη της Ισπανίας – να απο­τελέσουν ένα όπλο για τη Μαδρίτη. Το γεγονός ότι τα δημόσια έργα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα πρέπει να ξε­κινήσουν άμεσα, θα «ντοπάρουν» πρό­σκαιρα δείκτες ανάπτυξης και θέσεις εργασίας, όπως συμβαίνει σε κάθε διορ­γανώτρια χώρα προολυμπιακά. Επίσης, θα τονωθεί ο τουρισμός, η δεύτερη βα­ριά βιομηχανία της χώρας, με 57,7 εκατ. επισκέπτες το 2012.
 
Πάντως, από τα γραφεία στοιχημάτων, τα τελευταία 24ωρα το Τόκιο προβάλλε­ται ως φαβορί με 45%, ενώ ακολουθεί η Μαδρίτη με 30% και η Κωνσταντινού­πολη με 25%. Ωστόσο, όποια πόλη κι αν αναλάβει, θα έχει περισσότερα «πλην» παρά «συν»!

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 02:44