search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 23:14
MENU CLOSE

Eπαγγελματικές μισθώσεις

07.09.2013 21:00
oldphotosmisthoseis1378458047.jpg

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι διαδικασίες για την αλλαγή του καθεστώτος στις επαγγελματικές μισθώσεις, με το υπουργείο Ανάπτυξης να προσανατολίζεται στη μερική απελευθέρωση της αγοράς.

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι διαδικασίες για την αλλαγή του καθεστώτος στις επαγγελματικές μισθώσεις, με το υπουργείο Ανάπτυξης να προσανατολίζεται στη μερική απελευθέρωση της αγοράς. Ο χάρτης σε καταστήματα και γραφεία αλλάζει από αυτόν τον μήνα με στόχο την επανεκκίνηση της αγοράς ακινήτων.
Η ηγεσία του υπουργείου επιθυμεί τη θέσπιση νέου θεσμικού πλαισίου με βάση τις επιλογές που θα κάνουν οι ιδιοκτήτες και οι επιχειρηματίες – ενοικιαστές ακινήτων. Ήδη μέσα από την ειδική επιτροπή που έχει συγκροτηθεί και τις προτάσεις που υπέβαλαν διαφαίνονται σημεία σύγκλισης.
Πηγές αναφέρουν πως η δωδεκαετής περίοδος κατά την οποία ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να διώξει τον ενοικιαστή επιχειρηματία θα μειωθεί κατά πάσα πιθανότητα κατά το ήμισυ. Δηλαδή στα έξι χρόνια. Δεν αποκλείεται βέβαια στη διαδικασία του διαλόγου στην ειδική επιτροπή καθώς και με την τρόικα το χρονικό πλαίσιο να κατέβει στα τρία χρόνια. Η αλλαγή αυτή, που θα οδηγήσει στη μερική απελευθέρωση του καθεστώτος των επαγγελματικών μισθώσεων, θα αφορά τις καινούριες συμβάσεις, δηλαδή όσα συμβόλαια υπογραφούν ανάμεσα στους ιδιοκτήτες και ενοικιαστές μετά την ψήφιση του νέου νόμου.
Για τις υπάρχουσες και τρέχουσες συμβάσεις το καθεστώς θα παραμείνει το ίδιο, ως έχει, δηλαδή η δωδεκαετής διάρκεια. Έτσι μέχρι να συμπληρωθεί το όριο αυτό τα υφιστάμενα συμβόλαια θα ισχύουν με βάση όσα έχουν συμφωνηθεί.
Επίσης για τις νέες μισθώσεις στην ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης υπάρχουν σκέψεις, σύμφωνα με τις οποίες θα μπορούσε να καθιερωθεί και η «ρήτρα ενοικίου». Δηλαδή ένας ιδιοκτήτης να μην μπορεί να διώξει έναν ενοικιαστή στην περίπτωση που δεν βρει καλύτερη προσφορά. Αλλά ακόμη και η ίδια να υπάρχει, να δίνεται το πλεονέκτημα στον υπάρχοντα ενοικιαστή να παραμένει στο ακίνητο.
Η ειδική επιτροπή που έχει συγκροτηθεί για το θέμα έχει συγκεντρώσει τις πρώτες απόψεις των εμπλεκόμενων φορέων της αγοράς. Σε αυτήν την επιτροπή μετέχουν εκπρόσωποι των ιδιοκτητών ακινήτων, των εμπόρων, των επαγγελματιών, των επιμελητηρίων, του υπουργείου Ανάπτυξης, των οργανωμένων αλυσίδων λιανικού εμπορίου, των μεσιτών και των επενδυτών ακινήτων (real estate).

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 23:12