search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 08:36
MENU CLOSE

«Rooms to let» – Οι τουρίστες συρρίκνωσαν την ύφεση!

06.09.2013 11:39
«Rooms to let» - Οι τουρίστες συρρίκνωσαν την ύφεση! - Media

Σανίδα σωτηρίας βρήκε η ελληνική οικονομία στον τουρισμό, αφού βοήθησε στον περιορισμό της ύφεσης κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2013-09-06.

Σανίδα σωτηρίας βρήκε η ελληνική οικονομία στον τουρισμό, αφού βοήθησε στον περιορισμό της ύφεσης κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2013-09-06.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν η συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας κατά το δεύτερο τρίμηνο περιορίστηκε στο 3,8%, σε ετήσια βάση, έναντι 4,6% που είχε εκτιμηθεί αρχικά, χάρη στα μεγαλύτερα οφέλη που προέκυψαν από τον τουρισμό.
 
Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η πτώση του ΑΕΠ κατά 3,8% το β΄ τρίμηνο, οφείλεται στη συνεχιζόμενη μείωση της κατανάλωσης και στην περαιτέρω συρρίκνωση των επενδύσεων. Η συνολική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση 6,3% (η κατανάλωση των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 6,3% και της Γενικής Κυβέρνησης κατά 6,1%).
 
Σύμφωνα με τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ, οι επιδόσεις των κλάδων παροχής καταλύματος και εστίασης και άλλων υπηρεσιών ήταν πιο ισχυρές από τις αρχικές εκτιμήσεις.
 
Παράλληλα, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου μειώθηκε κατά 75,7%, υποχωρώντας σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που είχαν υπολογιστεί αρχικά.
 
Αύξηση κατά 0,9% σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2012 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,1% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 1,6%.
 
Μείωση κατά 11,8% σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2012 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 10,7% και οι εισαγωγές υπηρεσιών κατά 16%.
 
Με βάση τα συγκεκριμένα στοιχεία, το υπουργείο Οικονομικών και η τρόικα αναμένεται να προχωρήσουν το προσεχές διάστημα σε εκτίμηση για μικρότερη ύφεση εφέτος (περίπου 4%, αντί για 4,2%).
 
Συνυπολογιζομένου του α΄ τριμήνου, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 4,68% το α' εξάμηνο, γεγονός που δημιουργεί προσδοκίες για, έστω αργή, αποκλιμάκωση της ύφεσης, όπως επισημαίνεται και από το υπουργείο Οικονομικών.
 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ εκτιμούν πως στην Ελλάδα θα καταγραφεί εφέτος μείωση του ΑΕΠ κατά 4,2%, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος υπολογίζει ότι θα είναι 4,6%.
 
Από την πλευρά του, το ΙΟΒΕ αναθεώρησε (στην τετραμηνιαία έκθεσή του) επί τα χείρω τις προβλέψεις του για την ελληνική οικονομία. Εκτιμά ότι η συρρίκνωση του ΑΕΠ το 2013 θα είναι της τάξης του 4,8%- 5%, από μείωση 4,6% της προηγούμενης πρόβλεψης.
 
Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η οικονομία της Ελλάδας θα συρρικνωθεί κατά 4,8% εφέτος και κατά επιπλέον 1,2% το 2014.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 08:36