search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 08:13
MENU CLOSE

Στους Μαρξ – Λένιν το… Νόμπελ Οικονομίας (Δημοσιεύτηκε στο “Π” 15/10/2009)

15.10.2009 15:18

Με τους περισσότερους αμερικάνους πολίτες να βρίσκονται στη χειρότερη οικονομική κατάστα- ση εδώ και τέσσερις δεκαετίες, το αμερικάνικο περιοδικό «Counterpunch» διατύπωσε σε κύριο άρθρο του την εξής πρόταση: να δοθεί το νόμπελ Οικονομίας στον καρλ Μαρξ και τον Βλαντιμίρ Λένιν.

Με τους περισσότερους αμερικάνους πολίτες να βρίσκονται στη χειρότερη οικονομική κατάστα- ση εδώ και τέσσερις δεκαετίες, το αμερικάνικο περιοδικό «Counterpunch» διατύπωσε σε κύριο άρθρο του την εξής πρόταση: να δοθεί το νόμπελ Οικονομίας στον καρλ Μαρξ και τον Βλαντιμίρ Λένιν.

«Αν ο Μαρξ και ο Λένιν ζούσαν σήμερα, θα έπρε- πε να ήταν οι μοναδικοί υποψήφιοι για το νόμπελ Οικονομίας» έγραψε το αμερικάνικο περιοδικό, προκαλώντας, όπως ήταν φυσικό, ανατριχίλα στη μητρόπολη του καπιταλισμού.

«Ο συγγραφέας του “Κεφαλαίου” ήταν αυτός που προέβλεψε την αυξανόμενη εξαθλίωση των εργαζομένων και ο Λένιν την υποταγή της παραγωγής των αγαθών στην οικονομική συσσώ- ρευση του κεφαλαίου. Προφανώς, πρόκειται για προβλέψεις κατά πολύ ανώτερες από εκείνες των βραβευμένων με το νόμπελ οικονομολόγων, όπως ο Πολ Κρούγκμαν, που πιστεύουν ότι η αύξηση των πιστώσεων αλλά και του χρέους είναι η μόνη λύση για την οικονομική κρίση» σημειώνει το «Counterpunch».

Στην πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα όχι μόνο δεν υπήρξε αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων των αμερικάνων πολιτών, αλλά μια απότομη μείωση. Τον 21ο αιώνα, οι αμερικάνοι έχουν υποστεί δύο μεγάλες συντριβές στη χρηματιστηριακή αγορά και την καταστροφή του πραγματικού πλούτου περιουσίας τους. Έρευνες έδειξαν ότι το πραγματικό εισόδημα των αμερικάνων, εκτός από τους πολύ πλούσιους, είναι σήμερα μικρότερο από ό,τι στη δεκαετία του ‘80 και ακόμη και του ‘70.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το ποσοστό της ανεργίας στις ΗΠα ανήλθε στο 9,8%. Μόνο τον σεπτέμβριο χάθηκαν 785.000 θέσεις εργασίας.

Ο στατιστικολόγος Τζον Ουίλιαμς εκτιμά όμως ότι το πραγματικό ποσοστό ανεργίας ανήλθε τον περασμένο μήνα στο 17%.

Με απλά λόγια, πάνω από το ένα πέμπτο του αμερικάνικου εργατικού δυναμικού είναι χωρίς δουλειά και το υπόλοιπο θαμμένο στο τέλμα των στεγαστικών δανείων και των χρεών των πιστωτικών καρτών, σημειώνει ο Ουίλιαμς.

Η προοπτική της ανάκαμψης ελάχιστα αγγίζει τον μέσο αμερικάνο, καθώς οι ωφελημένοι από τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια που διέθεσε η κυβέρνηση Ομπάμα ήταν κυρίως οι μεγάλες τράπεζες.

Όσο για την κυβέρνηση; αν δεν μπορεί να δανειστεί, δεν θα έχει πρόβλημα να τυπώσει δολάρια για να πληρώσει τους λογαριασμούς της. Ο υπερπληθωρισμός θα πλήξει όμως τον πληθυσμό. Η μαζική ανεργία και ο πληθωρισμός θα προκαλέσουν στον αμερικάνικο λαό τέτοια δυστυχία, που ούτε ο Μαρξ ούτε ο Λένιν θα μπορούσαν να προβλέψουν…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 08:10