search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:11
MENU CLOSE

Οper(O) και εγένετο

10.09.2013 21:00
Οper(O) και εγένετο - Media

Είπαν ότι θα βγάλουν την όπερα στον… δρόμο, και το έκαναν. Η ομάδα «Oper(O)» από το 2008 έχει γυρίσει την επαρχία και τα νησιά με παραστάσεις όπως η «Κάρμεν» και η «Τραβιάτα»

Είπαν ότι θα βγάλουν την όπερα στον… δρόμο, και το έκαναν. Η ομάδα «Oper(O)» από το 2008 έχει γυρίσει την επαρχία και τα νησιά με παραστάσεις όπως η «Κάρμεν» και η «Τραβιάτα»

Όταν δεν πάει ο Μωάμεθ στο βουνό, πάει το βουνό στον Μωάμεθ. Η παραπάνω ρήση ταιριάζει γάντι στους «Oper(O)», καθώς η πολυμελής καλλιτεχνική ομάδα επιχειρεί με τις παραστάσεις της να φέρει τον κόσμο σε επαφή με ένα ιδιαίτερο είδος τέχνης: την όπερα. Πώς το καταφέρνει αυτό; Ανεβάζοντας την «Κάρμεν» του Ζορζ Μπιζέτ και την «Τραβιάτα» του Τζουζέπε Βέρντι, όχι στους τέσσερις τοίχους μιας αίθουσας, αλλά σε πλατείες, πάρκα, πεζόδρομους, ακόμα και σε προαύλια σχολείου.
Η λέξη «αμεσότητα» περιγράφει ιδανικά την κολεκτίβα, που αποτελείται από νεαρούς, κυρίως, λυρικούς τραγουδιστές και καλλιτέχνες. Στόχος τους είναι να μυήσουν περισσότερο το ελληνικό κοινό στον κόσμο της όπερας, μετατρέποντάς την σε ένα μαζικό θέαμα χωρίς τα στερεότυπα ελιτίστικα στοιχεία που την ακολουθούν. Δεν είναι συχνό φαινόμενο υψίφωνοι και τενόροι να ερμηνεύουν στη μέση του δρόμου. Η Εριφύλη Γιαννακοπούλου, ιδρύτρια των «Oper(O)», μιλώντας στο «Ποντίκι Art» εξηγεί πως «στην ομάδα επιδιώκουμε να φέρουμε πιο κοντά τους ανθρώπους με την όπερα. Σίγουρα σαν μορφή τέχνης πέφτει θύμα πολλών προκαταλήψεων. Προσεγγίζοντας την όπερα όπως την αντιλαμβανόμαστε εμείς, ως τέχνη καθολική και έντονα συναισθηματική, μπορούμε να εξαφανίσουμε όποιους ενδοιασμούς έχει ο θεατής γι’ αυτήν».

Όπερα του… δρόμου
Από την ίδρυσή τους το 2008, οι «Oper(O)» έχουν γυρίσει όλη τη χώρα, με παραστάσεις σε ανοικτούς χώρους, οι οποίοι λειτουργούσαν ως φυσικό σκηνικό και εξυπηρετούσαν τις καλλιτεχνικές επιταγές της ομάδας. Ο πρώτος τους σταθμός ήταν το 2008 στην πλατεία του Πύργου της Τήνου, με την πρώτη τους μεγάλη, «φτιαγμένη» για τον δρόμο, παραγωγή, την «Κάρμεν». Έκτοτε η επαρχία και τα νησιά είναι τακτικοί προορισμοί τους, με τις εμφανίσεις τους σε φεστιβάλ και εκδηλώσεις να χαίρουν της εκτίμησης και του θαυμασμού του κοινού, που ίσως και να βιώνει για πρώτη φορά την εμπειρία της όπερας, έστω και αν αυτή είναι του… δρόμου. Τα σχόλια που απέσπασαν ήταν θετικά «από παιδιά που πλησίαζαν με περιέργεια έως και συγκινημένους ανθρώπους που επαινούσαν τις εμφανίσεις μας», επισήμανε η Εριφύλη.
Στα υπαίθρια έργα τους διακρίνουμε στοιχεία πρωτοτυπίας, αυθορμητισμού και… αμεσότητας. Όπως στα pop-up events τους, όπου μέλη της ομάδας, μεταμφιεσμένα σε απλούς πολίτες ή εργαζομένους, «αιφνιδίασαν» θαμώνες δημοσίων χώρων, ερμηνεύοντας σε ανύποπτο χρόνο αποκόμματα οπερατικών έργων. Σκέψου εκεί που στο Μουσείο Μπενάκη απολαμβάνεις αμέριμνος το γεύμα σου να αρχίσουν το τραγούδι οι κοπέλες δίπλα σου και ο σερβιτόρος που μέχρι πρότινος έπαιρνε την παραγγελία σου…
Άλλοτε οι παραστάσεις έχουν και διαδραστικό χαρακτήρα, όπως η performance με τίτλο «Carmen 2 σε 1», όπου στον πεζόδρομο της Μιλτιάδου εμφάνισαν ένα υβρίδιο των δύο παραγωγών τους, «Κάρμεν» και «Τραβιάτα», με το κοινό να καθορίζει την κατάληξη της παράστασης. «Αυτό που κυριαρχεί στις εμφανίσεις μας είναι το στοιχείο της έκπληξης. Ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζουμε την όπερα βοηθάει στο να προσελκύουμε ένα κοινό που υπό άλλες συνθήκες δεν θα πήγαινε σε θέατρο να δει παρόμοια παράσταση», συμπληρώνει η Εριφύλη.
Εκτός από τις εξωτερικές εξορμήσεις τους, οι «Oper(O)» έχουν «στήσει» και παραγωγές σε συνεργασία με γνωστούς πολιτισμικούς φορείς. Πέραν των προαναφερθέντων «Κάρμεν» και «Τραβιάτα», έδωσαν τη δική τους ερμηνεία για «Το Ταξίδι» (ως καλεσμένοι της TEDx Academy Athens), αφηγήθηκαν τους «Μύθους του Αισώπου» στο φουαγιέ του Εθνικού Θεάτρου και διακωμώδησαν τα κλισέ της όπερας μέσα από την παράσταση «Fiammifero».
Η τέχνη βγαίνει στον δρόμο όλο και συχνότερα τελευταία. Οι «Τραχίνιες» πρόσφατα «επιβιβάστηκαν» στον Ηλεκτρικό, όπου παρουσιάστηκαν αποσπάσματα της τραγωδίας του Σοφοκλή, ενώ οι πρωταγωνιστές του «Κύκλωπα» έδωσαν sneak peeks της παράστασης σε λεωφορειακές στάσεις της Αθήνας – αμφότερες παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου. Όσο για τη «Μαντάμα Μπατερφλάι» της Λυρικής Σκηνής, και αυτή βγήκε… στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, όπου έγινε ανοιχτή πρόβα στο κοινό. Αρκετοί βέβαια θα θυμούνται και το Λυρικό Λεωφορείο, το οποίο δύο χρόνια πριν πλημμύρισε με… άριες γνωστά σημεία της Αττικής.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:11