search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:15
MENU CLOSE

ΣΕΒ προς Βενιζέλο: Έχετε έλλειμμα προγράμματος – Να οι 7 προτάσεις μας!

10.09.2013 11:44
ΣΕΒ προς Βενιζέλο: Έχετε έλλειμμα προγράμματος - Να οι 7 προτάσεις μας!  - Media

Εντύπωση προκαλεί η ευγενική αλλά ταυτόχρονα καυστική αναφορά του ΣΕΒ όπου αναφέρει πως υπάρχει αισθητό έλλειμμα συγκροτημένου εθνικού σχεδίου ανάταξης και ανάπτυξης.

Επιστολή με επτά προτάσεις απέστειλε ο Σύνδεσμος Ελλήνων  Βιομηχάνων προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό των εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο.
 
Πέραν ωστόσο των προτάσεων, εντύπωση προκαλεί η ευγενική αλλά ταυτόχρονα καυστική αναφορά του ΣΕΒ στο εισαγωγικό σημείωμα όπου αναφέρει πως υπάρχει αισθητό έλλειμμα συγκροτημένου εθνικού σχεδίου ανάταξης και ανάπτυξης.
 
Παράλληλα οι βιομήχανοι κάνουν λόγο για περιστασιακά μέτρα χωρίς κοινή συνισταμένη και χωρίς αναπτυξιακό αποτέλεσμα, ενώ επαναλαμβάνουν τις προτάσεις τους για αλλαγή στη φορολόγηση και μείωση του κόστους ενέργειας στις βιομηχανίες.
 
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ και οι 7 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:
 
«Κύριε Πρόεδρε,
 
Ανταποκρινόμενος στην πρόσκλησή σας, σας αποστέλλω μια σύνοψη των βασικών θέσεων του ΣΕΒ σχετικά με τις προϋποθέσεις διαμόρφωσης ενός αναπτυξιακού περιβάλλοντος στη χώρα.
 
Εκείνο που θα ήθελα βέβαια να υπογραμμίσω, είναι ότι οι προτάσεις των φορέων, οι υποδείξεις των τεχνοκρατών, τα επιμέρους μέτρα, χρειάζονται το υπόβαθρο ενός συγκροτημένου εθνικού σχεδίου ανάταξης και ανάπτυξης της οικονομίας για να αποδώσουν ουσιαστικότερα.
 
Το έλλειμμα αυτό παραμένει αισθητό, με συνέπεια να αναλωνόμαστε στη λήψη περιστασιακών μέτρων και στην προβολή αποσπασματικών αιτημάτων.  Χωρίς κοινή συνισταμένη –άρα και χωρίς ουσιαστικό αναπτυξιακό αποτέλεσμα.
 
Υπάρχουν δύο ακόμη σημαντικά θέματα εν όψει:  οι λεπτομερείς προτάσεις μας για τη νέα προγραμματική περίοδο (ΣΕΣ) και οι θέσεις μας όσον αφορά τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας.
Προσβλέπω να μας δοθεί σύντομα η ευκαιρία να τα συζητήσουμε από κοντά.
 
Με τιμή,
Δημήτρης Δασκαλόπουλος»

 
Οι προτάσεις του ΣΕΒ περιλαμβάνουν συγκεκριμένα τα εξής:
 
Χρηματοδότηση των επιχειρήσεων: Δημιουργία προϋποθέσεων για επιστροφή των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα, διατήρηση των υψηλών ρυθμών απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων, αξιοποίηση των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων (Jeremie, αναπτυξιακό ταμείο, ενεργοποίηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της EBRD) και κυρίως αποπληρωμή των οφειλομένων από το δημόσιο προς τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα (τάξεως 8 δισ. ευρώ από προμήθειες του δημοσίου, επιστροφές φόρων κλπ).

Φορολογία: Απαιτείται μεταρρύθμιση, γιατί ο μηχανισμός της εφορίας δείχνει σημάδια ουσιώδους ανεπάρκειας και κόπωσης, όπως δείχνουν οι συνεχείς παρατάσεις σε όλες σχεδόν τις προθεσμίες -τη στιγμή που η είσπραξη εσόδων είναι η πρώτη προτεραιότητα του κράτους. Παλαιότερα σχέδια του 2011 και 2012 έχουν ξεπεραστεί από τα πράγματα, και δεν ισχύουν πλέον, οι πρόσφατες προσπάθειες που έγιναν αποδεικνύονται ανεπαρκείς καθώς διέπονται από την ίδια νοοτροπία, αρχές και διαδικασίες με το παρελθόν και οι πρόσφατα ψηφισθέντες δύο Κώδικες (ΚΦΕ, ΚΦΔ) χρειάζονται σημαντικές βελτιώσεις και συμπληρώσεις. Χρειάζεται ένα πακέτο ρυθμίσεων αναπτυξιακού προσανατολισμού, με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, πχ πέντε ετών που να περιλαμβάνει ενδεικτικά μείωση των φόρων στις επενδύσεις (ΦΣΚ, Χαρτόσημο, ΦΜΑ κλπ), αναγνώριση έκπτωσης στους φόρους δανείων, συμψηφισμό ζημιών που δημιουργήθηκαν μέσα στη κρίση, επαναφορά απλού καθεστώτος για μετασχηματισμούς επιχειρήσεων και για πώλησή τους ώστε να ευνοούνται οι ενέργειες διάσωσης, επαναφορά και επέκταση του φορολογικού πιστοποιητικού, απλοποίηση διοικητικών βαρών όπως στις ενδοομιλικές συναλλαγές, και άλλα.

Ενέργεια: Το κόστος ενέργειας στις ενεργοβόρες βιομηχανίες τις καθιστά μη ανταγωνιστικές. Η πρόταση του ΣΕΒ είναι, ιδιαίτερα για την ηλεκτρική ενέργεια, να εξεταστεί το κάθε κομμάτι κόστους χωριστά (κόστος φυσικού αερίου, κόστος παραγωγής, ειδικοί φόροι, τέλη, ρυθμιζόμενες χρεώσεις στα δίκτυα, Υ.Κ.Ω., χρηματοδότηση ΑΠΕ, κλπ).

Ρυθμιστικό Περιβάλλον, Γραφειοκρατία: Οι πρόσφατες εξαγγελίες του ΥΠΑΝ θα αποτελούν μία σημαντική πρόοδο, εφόσον διασφαλιστεί ότι θα υλοποιηθούν.
Εξωστρέφεια: Απαιτείται διπλασιασμός ή τριπλασιασμός των εξαγωγών στο διάστημα των επομένων 5-8 ετών. Πρέπει να υποστηριχτούν οι σημερινοί εξαγωγείς με κάθε μέσο (μείωση κόστους που οφείλεται σε φόρους ή διοικητικά βάρη, απλοποίηση διαδικασιών, στήριξη της εξαγωγική προσπάθειας με χρηματοδοτικά εργαλεία, κλπ) και να στηριχθούν μικρότερες επιχειρήσεις και νέοι εξαγωγείς.

Εργασία – Απασχόληση: Το θέμα της ανταγωνιστικότητας του ιδιωτικού τομέα πρέπει να αποτελεί το βασικό διακύβευμα και αντικείμενο του κοινωνικού διαλόγου.
Η Πολιτεία πρέπει επίσης να μεριμνήσει για την προώθηση των κατάλληλων δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας, και συγκεκριμένα για τη σύνδεση των προγραμμάτων τυπικής εκπαίδευσης και κατάρτισης κάθε βαθμίδας με την αγορά.
 
Ερευνα- Τεχνολογία- Καινοτομία: Ο ΣΕΒ έχει δημιουργήσει Δίκτυο Επιχειρηματικής & Τεχνολογικής Πληροφόρησης με συμμετοχή της επιχειρηματικής και ερευνητικής κοινότητας, και έχει καταγράψει 55 τεχνολογίες αιχμής με κριτήρια την ύπαρξη διεθνούς ζήτησης και την παρουσία ελληνικών ερευνητικών ομάδων καθώς και αντίστοιχων ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη συγκεκριμένη τεχνολογία. Η εργασία αυτή είναι βάση για δημιουργία ενός «ενιαίου χώρου» καινοτομίας, τεχνολογίας και έρευνας μεταξύ επιχειρήσεων, ΑΕΙ και ερευνητικών φορέων.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:10