search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 06:16
MENU CLOSE

Τζορτζ Χάρισον και Χούλιο Ιγκλέσιας: Οι βασανιστές του Πινοσέτ…

11.09.2013 10:46
Τζορτζ Χάρισον και Χούλιο Ιγκλέσιας: Οι βασανιστές του Πινοσέτ... - Media

40 χρόνια μετά το πραξικόπημα Πινοσέτ στη Χιλή, σαν σήμερα, μελέτη έρχεται να αποκαλύψει μια διαδεδομένη τακτική βασανιστηρίων που χρησιμοποιούσε το καθεστώς: Τραγούδια του Τζορτζ Χάρισον και του Χούλιο Ιγκλέσιας!

40 χρόνια μετά το πραξικόπημα Πινοσέτ στη Χιλή, σαν σήμερα, μελέτη έρχεται να αποκαλύψει μια διαδεδομένη τακτική βασανιστηρίων που χρησιμοποιούσε το καθεστώς: Τραγούδια του Τζορτζ Χάρισον και του Χούλιο Ιγκλέσιας!
 
Το λεγόμενο « soundtrack των βασανιστηρίων» ήταν μέρος της αφόρητης ψυχολογικής πίεσης στην οποία υποβλήθηκαν χιλιάδες πολιτικοί αντίπαλοι του Πινοσέτ και, σύμφωνα με πρώην κρατούμενους, το τραγούδι του Τζορτζ Χάρισον «My Sweet Lord», το σάουντρακ από την ταινία του Κιούμπρικ «Κουρδιστό Πορτοκάλι» και τραγούδια του Χούλιο Ιγκλέσιας ακούγονταν για μέρες.


 
Άλλη πρώην κρατούμενη ανέφερε ότι οι δεσμοφύλακές της, τραγουδούσαν ειδικά γι΄αυτήν το ιταλικό ποπάκι  «Gigi l' Amoroso», της Δαλιδά, όταν την οδηγούσαν για ανάκριση και συνέχιζαν να το σιγοσφυρίζουν όσο τη βασάνιζαν, με την ηχογραφημένη εκτέλεση να παίζει παράλληλα στο βάθος.

 
Υπήρχαν και κρατούμενοι που άκουγαν μουσική για να πάρουν κουράγιο, πριν οδηγηθούν στους θαλάμους βασανιστηρίων, ακούγοντας από ραδιοφωνάκια τον Χάρι Νίλσον να τραγουδάει «Without You», τον Γκίλμπερτ Ο’ Σάλλιβαν το «Alone Again» και τον Κατ Στίβενς το «Morning Has Broken»…
 
Σύμφωνα με την ερευνήτρια  του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, Δρ. Κάτια Κόρνικ, υπήρχαν και πιο «λάιτ» στρατόπεδα συγκεντρώσεων και βασανιστηρίων, όπου οι κρατούμενοι μπορούσαν να τραγουδούν μυστικά, και να παίζουν μουσικά όργανα σε «διοργανώσεις».
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:10