search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 07:48
MENU CLOSE

Ο θησαυρός της Ιερουσαλήμ

11.09.2013 11:39
Ο θησαυρός της Ιερουσαλήμ - Media

Σύμφωνα με τις Γραφές, ο βασιλιάς Σολομώντας  είχε αμύθητο θησαυρό ο οποίος όμως δεν αποκαλύφθηκε ποτέ.

Σύμφωνα με τις Γραφές, ο βασιλιάς Σολομώντας  είχε αμύθητο θησαυρό ο οποίος όμως δεν αποκαλύφθηκε ποτέ. Δεκάδες ανασκαφές έγιναν σε διάφορα μέρη, μέχρι και ταινίες γυρίστηκαν για το θέμα αλλά χωρίς κάποιο αποτέλεσμα. Αυτό δεν εμπόδισε  άλλες αποστολές να ψάχνουν για σημάδια της εποχής και τελικά να πέφτουν πάνω σε έναν μοναδικής αξίας θησαυρό.

Μια ανασκαφή του Εβραϊκού πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ έφερε στο φως  τη Δευτέρα 36 χρυσά νομίσματα που χρονολογούνται στη Βυζαντινή περίοδο και η ανακάλυψη χαρακτηρίστηκε ως «ιστορική». Και γιατί τα ευρήματα είναι σπάνια και μοναδικά αλλά και επειδή η αξία τους είναι ανυπολόγιστη.

«Είναι από αυτές τις στιγμές που γίνονται μια φορά στη ζωή σου» είπε η επικεφαλής αρχαιολόγος Εϊλάτ Μαζάρ που βρήκε τον  θησαυρό σε απόσταση 50 μέτρων από το νότιο τοίχο του τζαμιού Αλ Άκσα. Στην περιοχή αυτή σύμφωνα με τον εβραϊκό μύθο ήταν χτισμένος ο Μεγάλος Ναός, τον οποίο είχε ανεγείρει ο βασιλιάς Σολομώντας.

Σε προηγούμενες ανασκαφές είχαν βρεθεί εκεί γύρω αντικείμενα που χρονολογούνται από την εποχή του Σολομώντα αλλά η ανακάλυψη του αμύθητου θησαυρού ήταν πραγματική έκπληξη για τους αρχαιολόγους.

Σύμφωνα με την Μαζάρ τα νομίσματα που βρέθηκαν προφανώς αποτελούσαν τη συμβολή κάποιου για την ανέγερση νέου ναού αλλά τελικά δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ για τον σκοπό αυτό.  Η αρχαιολόγος πιστεύει ότι όταν οι Πέρσες κατέλαβαν την Ιερουσαλήμ το 614 μ.Χ. και εξεδίωξαν τους Εβραίους από την πόλη, κάποιοι από τους κατοίκους έθαψαν το θησαυρό ώστε να μην πέσει στα χέρια των εισβολέων.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 07:47