search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 09:27
MENU CLOSE

«Στρίβειν δια του αρραβώνος» ο Ομπάμα

11.09.2013 12:56
«Στρίβειν δια του αρραβώνος» ο Ομπάμα - Media

Στα χέρια των ΗΠΑ βρίσκεται ήδη το σχέδιο της Ρωσίας για τον διεθνή έλεγχο του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.
 

Στα χέρια των ΗΠΑ βρίσκεται ήδη το σχέδιο της Ρωσίας για τον διεθνή έλεγχο του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.
 
Η Ρωσία είχε ανακοινώσει σε αδρές γραμμές το σχετικό σχέδιο από την Δευτέρα, με τη Συρία να χαιρετίζει την πρωτοβουλία και τελικώς, την Τρίτη, να συναινεί στην παράδοση του χημικού της οπλοστασίου.
 
Τη διπλωματική οδό θα ακολουθήσουν οι ΗΠΑ στο συριακό ζήτημα, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ομπάμα σε τηλεοπτικό διάγγελμά του το βράδυ της Τρίτης, χωρίς ωστόσο να αποκλείσει το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης.
 
Χαρακτηρίζοντας τις ΗΠΑ «άγκυρα της παγκόσμιας ασφάλειας» ο Ομπάμα προέβαλε ηθικά, πολιτικά και στρατηγικά επιχειρήματα για την αποτελεσματικότητα μίας περιορισμένης στρατιωτικής επέμβασης, την ίδια ώρα που προσπαθεί να διαπραγματευτεί μία διπλωματική λύση σε αυτό που ονομάζει ως παραβίαση του κανονισμού για την απαγόρευση των χημικών όπλων από τη Συρία.
 
«Είναι πάρα πολύ νωρίς να γνωρίζουμε εάν αυτή η πρόταση θα πετύχει», σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως «κάθε συμφωνία πρέπει να εξασφαλίζει ότι το καθεστώς Άσαντ θα εμμείνει στις δεσμεύσεις του.

«Κάθε συμφωνία πρέπει να εξασφαλίζει ότι το καθεστώς Άσαντ θα εμμείνει στις δεσμεύσεις του. Αλλά αυτή η πρωτοβουλία παρέχει τη δυνατότητα απομάκρυνσης των χημικών όπλων χωρίς τη χρήση βίας», είπε.
 
Ο Αμερικανός πρόεδρος επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι θα συναντηθεί με το Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ την Πέμπτη στη Γενεύη ενώ διαβεβαίωσε ότι και ο ίδιος θα συνεχίσει τις συνομιλίες με το Βλαντιμίρ Πούτιν.

 
Financial Times: «Λόγια του αέρα» το διάγγελμα Ομπάμα
 
Το διάγγελμα του Μπαράκ Ομπάμα για τη Συρία άφησε περισσότερα αναπάντητα ερωτήματα που μπορούν να προκαλέσουν σύγχυση στους Αμερικανούς πολίτες, δεν ήταν ιδιαιτέρως εύστοχο και κοινώς ήταν «λόγια του αέρα» αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Finacial Times σημειώνοντας πως μπορεί ο Ομπάμα να απομάκρυνε «το φάντασμα της ταπείνωσης στο Κογκρέσο», πρόκειται όμως για κάτι προσωρινό.

«Ο Ομπάμα διαβεβαίωσε τους Αμερικανούς ότι δεν έχει πρόθεση να πραγματοποιήσει επιχειρήσεις στη Συρία. Κι όμως, παρομοίασε τον Μπασάρ αλ Άσαντ με τους χειρότερους δικτάτορες του 20ου αιώνα.  Επέμεινε ότι τα αμερικανικά στρατιωτικά χτυπήματα θα είναι περιορισμένα και θα έχουν ελάχιστες πιθανότητες να προκαλέσουν μια απάντηση. Αλλά δεσμεύτηκε ότι θα είναι αποτελεσματικά. Είπε ότι η Αμερική δεν είναι ο παγκόσμιος χωροφύλακας. Κι όμως μόνο οι Αμερικανοί θα μπορούσαν να υπερασπιστούν τους διεθνείς κανόνες», εξηγεί ο συντάκτης του κειμένου
 
Σημειώνεται ότι Αμερικανοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο Λευκός Οίκος υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση καθώς στην κρίσιμη ψηφοφορία στο Κογκρέσο (που αναβλήθηκε), η πρόταση Ομπάμα θα καταψηφιζόταν προκαλώντας ισχυρούς κλυδωνισμούς στην Ουάσιγκτον.

Ισραήλ: Ο πόλεμος απομακρύνεται, αλλά…
 
Ο Ισραηλινός πρόεδρος Σιμόν Πέρες δήλωσε σήμερα πεπεισμένος ότι «οι ΗΠΑ θα επέμβουν στρατιωτικά, αν η Συρία δεν είναι «ειλικρινής» όσον αφορά στο χημικό της οπλοστάσιο» .
 
«Είναι πάντα καλύτερο να φέρνει αποτελέσματα η διπλωματία παρά ο πόλεμος, όμως το κεντρικό ερώτημα αυτή τη στιγμή είναι η ειλικρίνεια του συριακού καθεστώτος», δήλωσε ο Πέρες, όπως αναφέρει μια ανακοίνωση της ισραηλινής προεδρίας.
 
«Αν η Συρία είναι ειλικρινής και λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την εξάλειψη και την καταστροφή των χημικών όπλων στο έδαφός της, οι ΗΠΑ δεν θα επιτεθούν. Όμως αν υπάρχουν κενά στην ειλικρίνεια της Συρίας, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ο αμερικανικός στρατός θα επέμβει», πρόσθεσε ο ίδιος.

Βενιζέλος: Καταλάβατε λάθος… Δεν είχαμε στηρίξει στρατιωτική επέμβαση!
 
Για ηθελημένη παραποίηση και διαστροφή των θέσεων της κυβέρνησης σχετικά με την Συρία κατηγόρησε την αντιπολίτευση ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη δευτερολογία του στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής.

«Μη διαστρέφετε αυτά που λέει η χώρα και να λάβετε υπόψη τον τρόπο που σκεφτόμαστε και πρέπει να σκέφτεται η χώρα», είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για «παραποιημένη παιδαριωδώς ανάγνωση των δηλώσεων που έχω κάνει».

«Προσέξτε. Η ηθελημένη παραποίηση των θέσεων της ελληνικής κυβέρνησης οδηγεί στην εντύπωση ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα που θέλουν να αφήσουν να εξελιχθεί ο εμφύλιος πόλεμος και να προκύψει ο νικητής», ανέφερε ο Ε. Βενιζέλος υποστηρίζοντας ότι «ουδέποτε η Ελλάδα αναφέρθηκε σε στρατιωτική επέμβαση. Ουδέποτε κατονόμασε δράστη της χρήσης χημικών όπλων. Καταδίκασε τη χρήση των χημικών όπλων».
 
«Βλέπουμε επισπεύδουσα την ελληνική κυβέρνηση στην κατεύθυνση της ταύτισης με τις αρχικές φιλοπολεμικές επιλογές που οι ίδιοι οι εμπνευστές τους έχουν αναθεωρήσει», σχολίασε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Βουλευτής Θ. Δρίτσας, που ζήτησε να συνεδριάσει το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, αλλά και η Ολομέλεια της Βουλής.
 
Ο Θ. Δρίτσας έθεσε το ερώτημα πού αποβλέπει η Ελλάδα αν ταυτιστεί με τα σχέδια για πολεμική επίθεση, συμμετέχοντας εμμέσως σε πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον της Συρίας, έστω με τον τρόπο που εξήγγειλε ο Ομπάμα, αν δώσει τη βάση της Σούδας και το αεροδρόμιο Καλαμάτας ή αν παρέχει άλλες διευκολύνσεις.

Το λόγο έλαβε και η κυρία Κωνσταντοπούλου η οποία υποστήριξε πως ο υπουργός Εξωτερικών «χρησιμοποίησε τα ανθρώπινα δικαιώματα για να δικαιολογήσει τη συμμετοχή της χώρας μας σε επιθετικό πόλεμο».
 
Το λόγο έλαβε στη συνέχεια ο υπουργός Εξωτερικών ο οποίος χαρακτήρισε παιδαριώδη την ανάγνωση και ερμηνεία των δηλώσεών του από την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. «Πρόκειται για μία ηθελημένη και παιδαριωδώς παραποιημένη ανάγνωση των δηλώσεών μου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.
 
Ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ ρώτησε ποια είναι η θέση της Ελλάδας έναντι των τρομοκρατών που δρουν στη Συρία και των χορηγών τους, αλλά και έναντι είτε της χειρουργικής παρέμβασης είτε μίας ευρύτερης εμπλοκής του ΝΑΤΟ.
 
Για «ομιλία αναπροσαρμοσμένη στις ανάγκες της τρέχουσας πραγματικότητας» έκανε λόγο ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Αρτ. Ματθαιόπουλος, που εκτίμησε ότι αν ένας ακροατής άκουγε τον κ. Βενιζέλο «από το ύφος του θα νόμιζε ότι διαβάζατε ανακοινωθέν του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ». «Πιο Αμερικάνος από τους Αμερικάνους», είπε χαρακτηριστικά.
 
«Ελπίζουμε να μην γίνει η πολεμική διαδικασία και η Ελλάδα να μη συμμετέχει με κανένα τρόπο», είπε ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γρ. Ψαριανός προτείνοντας «να διατηρήσουμε το ρόλο ενός ισορροπιστή ή ενός ουδέτερου φίλου στην περιοχή της Μεσογείου». Σχολίασε ακόμη τη στάση του Προέδρου Ομπάμα λέγοντας «ευτυχώς που είναι ο Ομπάμα Πρόεδρος στις ΗΠΑ».
 
«Άνθρωπος μέσης πνευματικής στάσης είναι δύσκολο να σας πιστέψει. Πέστε την αλήθεια: βαρβαρότητα και πάμε με αυτή», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ Θ. Παφίλης, που εκτίμησε ότι «υπάρχει διαπάλη για τον έλεγχο της περιοχής που σχεδιάσθηκε από το αμερικανικό Πεντάγωνο και έχει εγκριθεί από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 09:27