search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 16:48
MENU CLOSE

Επίδομα – κοροϊδία

17.09.2013 21:00
oldphotossel_501379434424.jpg

Πολλές αλήθειες περιλαμβάνει η μελέτη του ΙΟΒΕ για την αγορά καυσίμων και κυρίως για το πετρέλαιο θέρμανσης.

Πολλές αλήθειες περιλαμβάνει η μελέτη του ΙΟΒΕ για την αγορά καυσίμων και κυρίως για το πετρέλαιο θέρμανσης. Και μάλιστα ο φορέας τον οποίο στο παρελθόν διοικούσε ο… Στουρνάρας καταλήγει σε ένα συμπέρασμα, που το «Ποντίκι» είχε επισημάνει από τον περασμένο Ιανουάριο: Εάν καταργηθούν τα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης και δοθεί σε όλους όσοι μένουν σε πρώτη κατοικία, τα έσοδα από τους φόρους θα αυξηθούν κατακόρυφα.
 
Η ίδια μελέτη, πάντως, αποκαλύπτει ότι η υπόθεση με το «επίδομα θέρμανσης» είναι μία ανοικτή κοροϊδία για όλη την κοινωνία: Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ, το μέσο ποσό που δόθηκε ως επίδομα στους δικαιούχους κατά την περίοδο 2012-2013, μόλις ξεπέρασε τα 91 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, τη στιγμή που η τελική τιμή αγγίζει τα 1.300 ευρώ. Αυτό σημαίνει πως το επίδομα αντιστοιχεί μόλις στο 7% της τελικής τιμής.
 
Αντίθετα, εάν καταργηθούν τα σημερινά κριτήρια και το επίδομα δοθεί σε όσους διαμένουν σε πρώτη κατοικία (έστω με κάποιο όριο στην επιφάνεια του ακινήτου), τότε το μέσο επίδομα ανεβαίνει περίπου στα 250 ευρώ (περίπου στο 20% της τελικής τιμής) και το όφελος θα είναι μεγάλο για την ίδια την αγορά.
 
Την ίδια ώρα, τα στοιχεία της μελέτης του ΙΟΒΕ επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις του «Π» για τη ζημιά που έκανε η μνημονιακή επιμονή στους τεράστιους φόρους και στο «επίδομα πτωχοκομείου» που εφάρμοσαν από κοινού κυβέρνηση και τρόικα. Η πτώση των πωλήσεων ξεπέρασε το 61%, ενώ εκτιμάται πως το πραγματικό μέγεθος αγγίζει το 70%!
 
Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι αναλυτές του ΙΟΒΕ, «η αύξηση των εσόδων από τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης το 2013 υπερκαλύπτεται από την πτώση των εσόδων από ΦΠΑ». Με άλλα λόγια, έκαναν μία τρύπα στο νερό προβάλλοντας την αποτυχία τους σαν προσπάθεια πάταξης του λαθρεμπορίου. Παράλληλα, κατέστρεψαν μία ολόκληρη αγορά που ταλανιζόταν τα τελευταία χρόνια από τη μείωση της κατανάλωσης και είχε το πετρέλαιο θέρμανσης ως αποκούμπι για να καλύψει κάποιες απώλειες.
 
Και το χειρότερο: Ανάγκασαν μία ολόκληρη κοινωνία να ξεπαγιάσει τον περασμένο χειμώνα ή να κάψει οτιδήποτε έβρισκε για να ζεσταθεί, χωρίς να προκύψει κάποιο θετικό αποτέλεσμα! Γύρισαν δε την πλάτη ακόμη και σε όσους είχαν δικαίωμα να καταθέσουν αιτήσεις για το επίδομά τους, καθώς δεν αξίζει τον κόπο να μαζέψουν μία στοίβα δικαιολογητικά για να εισπράξουν λιγότερο από 100 ευρώ!
 
Τώρα μας λένε ότι νοιάζονται για τους δικαιούχους και θα προχωρήσουν σε διεύρυνση των κριτηρίων για ένταξη στο μέτρο. Πάλι κοροϊδεύουν! Διότι, εάν δεν μειωθούν οι φόροι, που αποτελούν σχεδόν το 60% της τελικής τιμής, θα είναι αδύνατον τα νοικοκυριά να προμηθευτούν πετρέλαιο.
 
Άλλωστε τώρα, με την εγκατάσταση των ειδικών συστημάτων εισροών – εκροών σε πρατήρια και εταιρείες εμπορίας, μπορούν να πιάσουν αμέσως τους λαθρέμπορους, όπως ήταν ο αρχικός στόχος όταν εξισώθηκαν οι φόροι στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης!
 
Αλλά ο Στουρνάρας και οι δικοί του έχουν άλλο στόχο: Να… σώσουν την Ελλάδα παγώνοντας την κοινωνία!

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 16:47