search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:54
MENU CLOSE

Καταστροφές και αρπαγές των μνημείων

12.09.2013 21:00
Καταστροφές και αρπαγές των μνημείων - Media

Την ώρα που ο εμφύλιος πόλεμος μαίνεται στη Συρία και χιλιάδες αθώοι άμαχοι πεθαίνουν στους δρόμους, χριστιανικές εκκλησίες καίγονται, ιστορικά μουσουλμανικά τεμένη καταστρέφονται…

Την ώρα που ο εμφύλιος πόλεμος μαίνεται στη Συρία και χιλιάδες αθώοι άμαχοι πεθαίνουν στους δρόμους, χριστιανικές εκκλησίες καίγονται, ιστορικά μουσουλμανικά τεμένη καταστρέφονται, μουσεία λεηλατούνται και αμύθητης αξίας θησαυροί εκπατρίζονται. Δυστυχώς, ο συριακός πολιτισμός, ένας από τους σημαντικότερους της Μέσης Ανατολής, με επιρροές από τους Αιγύπτιους, τους Πέρσες, τους Ρωμαίους και τους Έλληνες, καταγράφει βαρύτατες απώλειες και πληρώνει ένα άνευ προηγουμένου τίμημα. Το πλιάτσικο των συριακών αρχαιοτήτων είναι γεγονός.
Ένοπλοι, λαθρέμποροι και κάθε λογής τυχοδιώχτες συνωστίζονται στα σύνορα με τον Λίβανο για να περάσουν τα κλεμμένα αρχαία στην αγορά της Βαγδάτης, μέσω της οποίας θα εκποιηθούν σε κάποιον πλούσιο συλλέκτη και θα παραμείνουν για πάντα μακριά από την πατρίδα τους. Καμιά ελπίδα για τα ανυπολόγιστης αξίας μοναδικά αντικείμενα που πωλούνται παράνομα στις πρωτεύουσες της Ευρώπης και της Ασίας. Η UNESCO κάνει έκκληση και στις δύο μεριές να σταματήσουν την καταστροφή των μνημείων. Όμως αύριο θα είναι αργά.
Ποιος θα σταματήσει την εκποίηση του συριακού πολιτισμού; Ακόμη και όσοι έχουν πειστεί ότι η επέμβαση στη Συρία έχει ουμανιστικό χαρακτήρα, λυγίζουν μπροστά στα λεηλατημένα μουσεία και ανησυχούν για την τύχη των αρχαίων που πωλούνται στη μαύρη αγορά. Υποκρισία;

Μάχη για το ιστορικό Χαλέπι
«Οι εκθέσεις από το Χαλέπι είναι βαθιά οδυνηρές», δήλωσε η επικεφαλής της UNESCO Ιρίνα Μπόκοβα, αναφέροντας ότι οι ζημιές που προκαλούνται στην πολιτιστική κληρονομιά της Συρίας κάνουν τη δυστυχία ακόμη μεγαλύτερη. Το Χαλέπι, η αρχαία Χαλυβώνα, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, με χρονολογημένη κατοίκηση 7.000 χρόνων και πάμπολλα ισλαμικά και χριστιανικά μνημεία. Η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας κατακτήθηκε από τους Άραβες στα τέλη της βασιλείας του αυτοκράτορα Ηρακλείου του Μέγα (637) και παρέμεινε στην κατοχή τους ώς την εποχή που την ανακατέλαβε ο στρατηγός και μετέπειτα αυτοκράτορας Νικηφόρος Φωκάς.
Τον Σεπτέμβριο του 2012, το ιστορικό κέντρο του Χαλεπίου ισοπεδώθηκε από πυρκαγιά και οι φωτογραφίες από τα ερείπια και την καταστροφή ξεσήκωσαν την παγκόσμια κοινή γνώμη. Έναν χρόνο μετά, σε μια πόλη κατακερματισμένη από τον εμφύλιο πόλεμο, οι μάχες συνεχίζονται ανάμεσα σε αντάρτες και δυνάμεις του καθεστώτος για τον έλεγχο της εμπορικής πρωτεύουσας της Συρίας. Τα ιστορικά μνημεία που άφησαν πίσω τους οι Βαβυλώνιοι, οι Πέρσες, οι Ρωμαίοι και οι Έλληνες καταστρέφονται, ενώ ανυπολόγιστης αξίας θησαυροί πωλούνται παράνομα.
Στα λιθόστρωτα δρομάκια της πόλης με τα πέτρινα κτήρια, τα ψηφιδωτά και τη χαρακτηριστική διακόσμηση στις πόρτες και τα παράθυρα, συντελείται ένα δεύτερο έγκλημα: πολύτιμα ειδώλια, χάλκινα ιστορικά αντικείμενα, εικόνες ανυπολόγιστης ιστορικής σημασίας, ξεριζώνονται από τον χώρο τους για να εκποιηθούν στο εξωτερικό. Καθώς οι συνοικίες αλλάζουν χέρια, ιστορικά μνημεία ισοπεδώνονται, όπως το κάστρο του Χαλεπίου (χτίστηκε το 3.000 π.Χ.), και χριστιανικοί ναοί, όπως του Αγ. Σίμωνος, καίγονται για να λεηλατηθούν στη συνέχεια από αξιωματούχους και αντάρτες. Άλλη μια ευκαιρία για εύκολο χρήμα. Το πλιάτσικο καλά κρατεί. Συμμορίες, φανατικοί εξτρεμιστές, αιμοσταγείς πολέμαρχοι εκμεταλλεύονται το κενό εξουσίας και κερδοσκοπούν εις βάρος του ταλαιπωρημένου λαού. Η πολύπαθη πόλη ξεγυμνώνεται. Οι αμύθητοι θησαυροί της πωλούνται στα παζάρια του Λιβάνου. Τα μοναδικά δημιουργήματα του πολιτισμού στην παλιά πόλη του Χαλεπίου μέρα με τη μέρα κινδυνεύουν με αφανισμό. Τίποτα δεν είναι πια ίδιο.

Βόμβες σε εκκλησίες και αρχαία μνημεία

Χαλέπι, Δαμασκός, Μπόσρα, Παλμύρα, το φρούριο Κρακ των Ιπποτών και το Καλάατ Σάλαχ ελ-Ντιν, τα αρχαία χωριά της βόρειας Συρίας είναι οι παράπλευρες απώλειες του εμφυλίου πολέμου. Η Επιτροπή της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, πρόσφατα, αποφάσισε να τα περιλάβει στην παγκόσμια λίστα των μνημείων που βρίσκονται σε κίνδυνο. Η «παλιά» Δαμασκός με τις εκκλησίες, τα μουσουλμανικά τεμένη και τις αγορές έγινε στόχος βομβιστικής επίθεσης και το πανέμορφο μεσαιωνικό φρούριο Κρακ των Ιπποτών βρέθηκε στη μέση των πυρών του εμφυλίου πολέμου. Πληθαίνουν οι καταγγελίες για καταστροφικές επιθέσεις στην αρχαία πόλη της Μπόσρα, το αμφιθέατρο της οποίας θεωρείται ένα από τα καλύτερα ρωμαϊκά θέατρα του κόσμου. Ωστόσο, η πραγματική αποτίμηση των καταστροφών στα μνημεία θα μπορέσει να γίνει μόλις σταματήσουν οι συγκρούσεις. Ώς τότε θα συνεχίζεται η λεηλασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Συρίας και κάποιοι θα σφυρίζουν αδιάφορα, όπως έκαναν στο Αφγανιστάν και τη Βαγδάτη. Ιδιωτικές συλλογές στις αναδυόμενες αγορές θα πλουτίζουν από τους συριακούς θησαυρούς την ώρα που η Δύση θα ετοιμάζεται να σώσει την ταλαίπωρη χώρα. Η ιστορία, το παρελθόν και το μέλλον της Συρίας και της Μέσης Ανατολής ξεπουλιούνται σε τιμή ευκαιρίας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:49