search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 12:06
MENU CLOSE

Το Ανεμολόγιο και το DNA της τροφής μας

12.09.2013 09:52

Πριν από λίγες μέρες (11.9.2013) βρέθηκα καλεσμένος στο «Ανεμολόγιο», τη ραδιοφωνική εκπομπή του Κωνσταντίνου Λαβίθη, που βγαίνει στον αέρα πλέον από τη συχνότητα 97,8 του Real FM.

Πριν από λίγες μέρες (11.9.2013) βρέθηκα καλεσμένος στο «Ανεμολόγιο», τη ραδιοφωνική εκπομπή του Κωνσταντίνου Λαβίθη, που βγαίνει στον αέρα πλέον από τη συχνότητα 97,8 του Real FM.
Με τον Κωνσταντίνο μιλήσαμε ένα δίωρο για τα τρόφιμα, τα «ληγμένα» και τα τρόφιμα με «ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση πριν από…», τα γενετικά τροποποιημένα, τις εταιρείες που φτιάχνουν Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς (ΓΤΟ), τη δύναμη που έχουν οι σπόροι αλλά και πώς μπορούμε να ξεφύγουμε από τη νεοελληνική μιζέρια και να κοιτάξουμε μπροστά, σχεδιάζοντας νέα τρόφιμα με διατροφική αξία και υψηλό εξαγωγικό δυναμικό.
Μπορείτε εδώ (http://www.zabetakis.net/?p=4978) να ακούσετε όλη την εκπομπή.
Ένα από τα θέματα που ανέφερα ήταν και η δύναμη των σπόρων. Μίλησα για τους Αμερικανούς, που όταν είχαν κάνει την εισβολή στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν πριν από λίγα χρόνια (πριν από λίγες μέρες κλείσαμε 12 χρόνια από την αποφράδα μέρα της 11ης Σεπτεμβρίου, που θα έδειχνε τα πραγματικά πολεμοχαρή πρόσωπα των Μπους και Μπλερ και θα έριχνε τους δυο τους και τα έθνη τους σε έναν πολυέξοδο και αδιέξοδο πόλεμο) μια από τις πρώτες εντολές που εξέδωσαν ήταν η λεγόμενη «order 81».
Σύμφωνα με αυτή την εντολή, ο γηγενής πληθυσμός θα έπρεπε να παραδώσει τους σπόρους του και να πάρει ως αντάλλαγμα σπόρους από ΓΤΟ, οι οποίοι είναι όμως στείροι σαν το μουλάρι. Δίνουν μεν σοδειά, αλλά δεν μπορούν να ξαναδώσουν γόνιμο σπόρο. Έτσι η εξάρτηση των αγροτών από τις εταιρείες που πουλάνε ΓΤΟ είναι μόνιμη και για πάντα… Εξάρτηση οικονομική… Δουλεία με μια λέξη!
Κάποιος ακροατής μού θύμισε και το εξής: «Η κυβέρνηση διαλύει την τράπεζα διατήρησης της βιοποικιλότητας με νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων» («Ελευθεροτυπία», 19.11.2011 http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=332924).
Είναι μια είδηση πριν από δυο χρόνια σχεδόν, που αναπαράχθηκε λανθασμένα ως νέα είδηση σε πολλά blogs, αλλά δεν παύει να είναι μια πράξη που δεν γνωρίζουμε αν τελικά έλαβε χώρα και πού βρίσκεται (;) σήμερα το πολύτιμο DNA από 14.500 πολύτιμους σπόρους άγριων και καλλιεργούμενων συγγενών φυτών.
Μια χώρα χωρίς δικούς της σπόρους είναι καταδικασμένη στην αιώνια εξάρτηση από ΓΤΟ (βλ. και order 81 πιο πάνω). Αυτό θέλουμε εν τέλει; Και μήπως τα μνημόνια είναι απλώς μια νομική επίφαση;
 
 
* Ο Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Επίκουρος Καθηγητής Χημείας Τροφίμων ΕΚΠΑ
 
[email protected]
 
www.zabetakis.net

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 12:06