search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 13:08
MENU CLOSE

ΟΛΜΕ: Ο Πρετεντέρης θέλει πολίτες «υπάκουους υπαλλήλους»

12.09.2013 13:07
ΟΛΜΕ: Ο Πρετεντέρης θέλει πολίτες «υπάκουους υπαλλήλους» - Media

Απαντητική επιστολή σε άρθρο του Ι. Πρετεντέρη που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» έδωσε στη δημοσιότητα η ΟΛΜΕ.

Απαντητική επιστολή σε άρθρο του Ι. Πρετεντέρη που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» έδωσε στη δημοσιότητα η ΟΛΜΕ.
 
Η επιστολή αναφέρει:
 
«Κύριε διευθυντή,
 
Ιταμή πρόκληση για την αγωνιζόμενη και αγωνιούσα εκπαιδευτική κοινότητα αποτελεί το άρθρο του συντάκτη της εφημερίδας σας κ. Ι.Κ. Πρετεντέρη με τον τίτλο ‘’Ημίμετρα’’ (Τα Νέα, 11-9). Η απαξιωτική στάση και το ειρωνικό ύφος που χαρακτηρίζουν αυτό το άρθρο θεωρούμε ότι είναι τα μόνα που δεν αρμόζουν απέναντι στον κλάδο των εκπαιδευτικών, ένα κλάδο που ωθείται καθημερινά στην εξαθλίωση, καθώς δέχεται αλλεπάλληλα τα πλήγματα της μνημονιακής πολιτικής: μείωση των αποδοχών, επιδείνωση των εργασιακών συνθηκών, υποχρεωτικές μετατάξεις και διαθεσιμότητες-απολύσεις.
 
Ας πληροφορηθεί καταρχάς ο κ. Πρετεντέρης, εάν δεν το γνωρίζει, ότι στις απεργιακές κινητοποιήσεις της ΟΛΜΕ δεν συμμετέχουν κάποιοι "συνδικαλιστές", όπως συχνά αναφέρει, αλλά εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί, των οποίων οι αποδοχές αποτελούν πολλοστημόριο των δικών του αποδοχών. Εάν ο ίδιος θεωρεί ότι η λύση στο πρόβλημα του πρωτογενούς πλεονάσματος πρέπει να προκύψει από τις κρατήσεις των αποδοχών των ημερών απεργίας των πιο χαμηλόμισθων εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, ας το δηλώσει ευθαρσώς.
 
Υποστηρίζει, εξάλλου, ο κ. Πρετεντέρης ότι οι "κυβερνήσεις των μνημονίων" είναι οι νόμιμες κυβερνήσεις της χώρας, οι μόνες αρμόδιες για την άσκηση της επίσημης πολιτικής. Δεν αναφέρει όμως με ποιο πρόγραμμα διεκδίκησαν τα σημερινά κυβερνητικά κόμματα την εξουσία ούτε αν στις προεκλογικές δεσμεύσεις τους περιλαμβάνονταν όσα επιζήμια για τη χώρα -και συχνά αντισυνταγματικά και παράνομα- εφαρμόζουν μετεκλογικά. Κατά την άποψη του κ. Πρετεντέρη, μετά την απομάκρυνση από την κάλπη οι πολίτες μετατρέπονται σε πειθήνια αθύρματα της κυβερνητικής πολιτικής και το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να αναμένουν τις επόμενες εκλογές για να εκφράσουν τη διαφωνία τους.
 
Εκφράζει τη θλίψη του ο κ. Πρετεντέρης γιατί κλείνουν τα δημόσια σχολεία τη στιγμή που θα λειτουργούν τα ιδιωτικά σχολεία και τα φροντιστήρια. Αν είναι ειλικρινείς οι προθέσεις του, πρέπει πρώτ’ απ’ όλα να εκφράσει την έντονη διαφωνία του, όπως έκανε και η ΟΛΜΕ και όλοι σχεδόν οι εκπαιδευτικοί φορείς, με το Πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή. Αυτό το νομοθέτημα αλλοιώνει σε σημαντικό βαθμό το χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Με τις αλλεπάλληλες "πανελλαδικές" εξετάσεις που προβλέπει σε όλες τις τάξεις του Λυκείου, θα ωθήσει ακόμα περισσότερο τα παιδιά στα φροντιστήρια και στα ιδιαίτερα μαθήματα.
 
Δεν βλέπουμε, επίσης, τον κ. Πρετεντέρη να θλίβεται για τις απανωτές συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων χωρίς καν να τηρούνται στοιχειώδη παιδαγωγικά κριτήρια.
 
Δεν  βλέπουμε να διαμαρτύρεται για το οριστικό κλείσιμο σχολείων όπως με τον νέο νόμο οι 102 Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ), ή για την απόφαση κατάργησης βασικών τομέων των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), εξαιτίας της οποίας 2.122 εκπαιδευτικοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και γύρω στους 20.000 μαθητές και μαθήτριες στερήθηκαν τις ειδικότητες που είχαν επιλέξει.
 
Τέλος, είναι σαφές ότι με τον κ. Πρετεντέρη έχουμε μια βαθύτερη διαφωνία σχετικά με το είδος του πολίτη που έχει ανάγκη μια σύγχρονη κοινωνία. Ο τύπος του "υπάκουου υπάλληλου" φαίνεται πως αρκεί για τον κ. Πρετεντέρη. Εμείς εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι ο "απράγμων" πολίτης δεν απέχει πολύ από τον "αχρείον".»
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 13:08