search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:13
MENU CLOSE

Σκηνές από ένα άγριο μέλλον

12.09.2013 21:00
Σκηνές από ένα άγριο μέλλον - Media

Ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse RC «Δείκτες» για τον μήνα Σεπτέμβριο, την οποία δημοσιεύει σήμερα «Το Ποντίκι», μπαίνει πρώτος στην τελική εκλογική ευθεία, της οποίας ο μόνος βέβαιος σταθμός είναι οι εκλογές για την Αυτοδιοίκηση και το Ευρωκοινοβούλιο τον Μάιο

Ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse RC «Δείκτες» για τον μήνα Σεπτέμβριο, την οποία δημοσιεύει σήμερα «Το Ποντίκι», μπαίνει πρώτος στην τελική εκλογική ευθεία, της οποίας ο μόνος βέβαιος σταθμός είναι οι εκλογές για την Αυτοδιοίκηση και το Ευρωκοινοβούλιο τον Μάιο. Ωστόσο το ερώτημα για το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων βουλευτικών εκλογών παραμένει ανοιχτό και, επομένως, διατηρείται σε υψηλό επίπεδο η καταγραφή των αναποφάσιστων και όσων εκ των ερωτηθέντων δεν απαντούν.

 

Η δημοσκόπηση της Pulse RC χτυπάει, σε κάθε περίπτωση, μια πολύ ηχηρή «καμπάνα» για τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης, αλλά και τον τέως εταίρο τους, τη ΔΗΜΑΡ. Συνοπτικά η εικόνα:

• Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπαμε, προηγείται με ποσοστό 20,5% στην πρόθεση ψήφου (και 23% στην αναγωγή επί των εγκύρων).

• Η Ν.Δ. είναι δεύτερη με 19% (21,5% στην αναγωγή).

• Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο 7% (8% στην αναγωγή).

• Η ΔΗΜΑΡ στο 3% (3,5% στην αναγωγή).

• Η Χρυσή Αυγή εμφανίζει νέα άνοδο και φτάνει στο 13,5% (15% με την αναγωγή).

• Το ΚΚΕ βρίσκεται στο 5% (6% στην αναγωγή).

• Οι ΑΝ.ΕΛΛ. στο 4% (4,5% στην αναγωγή).

• Το Άλλο Κόμμα στο 6% (7% στην αναγωγή).

• Το Λευκό – Αποχή στο 12%.

• Οι Αναποφάσιστοι – «Δεν Απαντώ» στο 10% (11,5% στην αναγωγή).

Η πρώτη παρατήρηση είναι ότι στην «γκρίζα ζώνη» (Λευκό – Αποχή, Αναποφάσιστοι – «Δεν Απαντώ») «σταθμεύει» για την ώρα το υψηλό 22% του εκλογικού σώματος. Συνεπώς, τα ποσοστά των κομμάτων μπορούν να μεταβληθούν ανάλογα με την πορεία των πολιτικών πραγμάτων. Όμως το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, όπως άλλωστε και ο… διάβολος, βρίσκεται στις «λεπτομέρειες».

«Ντέρμπι» Ν.Δ. – Χ.Α.

Το συγκλονιστικό στοιχείο της δημοσκόπησης βρίσκεται εκεί όπου συνήθως οι αναλυτές των «μεγάλων» ΜΜΕ αποφεύγουν να σταθούν και να εμβαθύνουν. Και δεν είναι άλλο από τον καταποντισμό των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων στις «παραγωγικές» ηλικίες. Η ζοφερή εικόνα συντίθεται από τα εξής εκπληκτικά στοιχεία:

1) Στις ηλικίες 18-29 ετών ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 20%, αλλά η Ν.Δ. (12%) είναι τρίτη και υπολείπεται κατά 3% της δεύτερης Χρυσής Αυγής (15%). Το ΠΑΣΟΚ βυθίζεται στο 4% και η ΔΗΜΑΡ βρίσκεται «στα λεφτά της» (3%).

2) Στις ηλικίες 30-44 ετών ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 20%, αλλά η Ν.Δ. (15%) είναι πάλι τρίτη και υπολείπεται κατά 2% της δεύτερης Χρυσής Αυγής (17%). Το ΠΑΣΟΚ είναι και εδώ στο 4% και η ΔΗΜΑΡ βρίσκεται «κάτω από τη βάση» (2%).

3) Στις ηλικίες 45-59 ετών ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 26%, αλλά η δεύτερη Ν.Δ. (18%) προηγείται μόνον κατά 4% της Χρυσής Αυγής (14%). Το ΠΑΣΟΚ παραμένει στα χαμηλά με 5%, ενώ η ΔΗΜΑΡ «αναπνέει» (3%).

4) Στις ηλικίες 60 ετών και άνω παρατηρείται το μοναδικό – με ηλικιακό κριτήριο – προβάδισμα της Ν.Δ. με 29%, ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί από μεγάλη απόσταση (16%), το ΠΑΣΟΚ ανακάμπτει θεαματικά (14%), η Χρυσή Αυγή περιορίζεται κάτω από το συνολικό της ποσοστό (8%), ενώ και η ΔΗΜΑΡ «τσιμπάει» κάτι (4%).

Κατόπιν αυτών, ας σημειώσουμε ότι τα ηλικιακά δείγματα της δημοσκόπησης είναι αναλογικά σταθμισμένα ως προς τον πραγματικό πληθυσμό στις εκάστοτε ηλικίες, ενώ οι τέσσερις παραπάνω κατηγορίες είναι περίπου ισάριθμες στον πραγματικό πληθυσμό. Συνεπώς μπορούμε, χωρίς μεγάλο περιθώριο σφάλματος, να εξαγάγουμε το εξής εκπληκτικό συμπέρασμα:

Στις ηλικίες 18-59 ετών η Ν.Δ. (με μέσο όρο στο 15% περίπου) βρίσκεται σε κατάσταση… ισοπαλίας με τη Χρυσή Αυγή, η οποία κινείται στον ίδιο μέσο όρο! Αυτή η εικόνα μπορεί να συμπληρωθεί και από ένα άλλο ενδιαφέρον δημοσκοπικό δεδομένο:

Τον Ιούνιο, στην αντίστοιχη έρευνα της Pulse RC, στην ηλικιακή ομάδα 60 ετών και άνω, η Ν.Δ. είχε ποσοστό 33% και μέσα σε μόλις τρεις (και μάλιστα θερινούς) μήνες έπεσε στο 29% (πτώση 4%) εμφανίζοντας μια σαφή – και μάλλον την πρώτη – απώλεια στο συγκεκριμένο τμήμα πληθυσμού, με τον ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίζει άνοδο 3% (από 13% σε 16%).

Απώλεια στήριξης

Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ιδιαίτερα ευφυής για να αντιληφθεί πως το πολιτικό πρόβλημα της Ν.Δ. είναι τεράστιο. Αν τα ποσοστά στους πίνακες της πρόθεσης ψήφου και της αναγωγής της επί των εγκύρων περιγράφουν τη σημερινή κεντρική πολιτική κόντρα, οι προτιμήσεις των ψηφοφόρων ανά ηλικιακή κατηγορία προβάλλουν σκηνές από ένα άγριο μέλλον, εφόσον όλα συνεχίσουν να κυλούν στον ίδιο τραγικό ρυθμό κοινωνικής, οικονομικής και εθνικής διάλυσης.

Τόσο για τη Ν.Δ. όσο και για το ΠΑΣΟΚ οι μόνες ισχυρές βάσεις στήριξης βρίσκονται στις ηλικίες από 60 ετών και άνω.  Όμως ήδη το ασφαλιστικό σύστημα καταρρέει και οι επερχόμενες «ρυθμίσεις», με βάση τον «οδικό χάρτη» που έχουν χαράξει ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα, Ευρωπαίοι και – σε ρόλο τυφλού εκτελεστή – η κυβέρνηση, θα επιδεινώσουν τραγικά και τη θέση των συνταξιούχων. Αν ήδη η Ν.Δ. εμφανίζει πτώση σε αυτήν την ομάδα εκλογέων, τότε το μέλλον της δεν φαντάζει ρόδινο.

• Η νυν συγκυβέρνηση στηρίζεται αποκλειστικά στις μεγάλες ηλικίες και χάνει εντελώς το παιχνίδι (κάπου στο 15% η Ν.Δ. και στο 4% το ΠΑΣΟΚ) στις εργασιακά «ενεργές», όπου η ανεργία, η μαύρη εργασία και η φτώχεια θερίζουν.

• Η Ν.Δ., ειδικότερα, αν χάσει τη μοναδική της στήριξη στις μεγάλες ηλικίες, κινδυνεύει να μην έχει στο μέλλον αντίπαλο τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τη Χρυσή Αυγή.
Το τι μπορούν (και θέλουν) οι νυν κυβερνώντες να πράξουν για να αποφύγουν αυτό το μαύρο – κυριολεκτικά κατάμαυρο – ενδεχόμενο είναι άγνωστο. Σίγουρα πάντως είναι απολύτως υπεύθυνοι τόσο για τις επιλογές τους όσο και για τα αποτελέσματά τους…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:12