search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:36
MENU CLOSE

Το παρασκήνιο της επιλογής του Τόκιο

12.09.2013 21:00
oldphotostokyo_olympics1378995461.jpg

Πώς έχασε την πρωτιά η Κωνσταντινούπολη − Το τραγικό λάθος του Ερντογάν − Τι φοβήθηκαν οι Αθάνατοι

Η επιλογή του Τόκιο για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 ήταν, όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, αναμενόμενη. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή επέλεξε την υποψηφιότητα με το λιγότερο ρίσκο (ιδίως μετά το ρίσκο της επιλογής του Ρίο ντε Τζανέιρο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2016), εμπιστευόμενη ουσιαστικά τη δύναμη της ιαπωνικής οικονομίας, τις κρατικές εγγυήσεις της ιαπωνικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των Αγώνων και τις πειστικές εξηγήσεις σε ό,τι αφορά την πυρηνική ασφάλεια (ζήτημα που απασχολούσε έντονα τη ΔΟΕ μετά τη Φουκουσίμα).

Δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο ότι η ΔΟΕ είχε εμφανίσει τη διάθεση να αναθέσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2020 στην Κωνσταντινούπολη, ξεπερνώντας ακόμα και τα αρνητικά σημεία της υποψηφιότητάς της, καθώς την ενδιέφερε το πολιτικό μήνυμα ότι οι Αγώνες ανοίγονται στον μουσουλμανικό κόσμο και μάλιστα σε μία χώρα στο όριο Ευρώπης και Ασίας.

Όμως, σταδιακά, η υποψηφιότητα της Πόλης είχε να αντιμετωπίσει τον αρνητικό απόηχο από τις ταραχές στην πλατεία Ταξίμ, τη διογκούμενη αντίδραση κοινωνικών ομάδων στην κυβερνητική πολιτική, την περιορισμένη εμπειρία της Τουρκίας στη διοργάνωση μεγάλων αθλητικών γεγονότων αλλά και τη γεωπολιτική αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή με την υπόθεση της Συρίας αλλά και της Αιγύπτου.

Γνώστες του Ολυμπιακού Κινήματος υποστηρίζουν ότι το σημείο χωρίς επιστροφή για την υποψηφιότητα της Κωνσταντινούπολης ήταν οι ταραχές στην πλατεία Ταξίμ και επισημαίνουν ότι η ευθύνη για την απώλεια των Ο.Α. 2020 βαρύνει σχεδόν αποκλειστικά τον Ταγίπ Ερντογάν που με την αδιάλλακτη πολιτική του στάση προκάλεσε ουσιαστικά την κοινωνική έκρηξη, σε μία πολύ κρίσιμη φάση της αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων.

Η απόρριψη της Μαδρίτης

Σε ό,τι αφορά την υποψηφιότητα της πρωτεύουσας της Ισπανίας, βάρυνε αρνητικά η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα, η πολιτική λιτότητας και οι μνημονιακές υποχρεώσεις που εκτιμήθηκε ότι θα δρούσαν ανασταλτικά στην ικανοποίηση των συνεχών απαιτήσεων της ΔΟΕ. Το μετριοπαθές μήνυμα της Μαδρίτης για Αγώνες προσαρμοσμένους στα περιθώρια που διανοίγονται μέσα στην οικονομική κρίση, μάλλον φόβισε παρά ανακούφισε το Ολυμπιακό Κίνημα.

Φιάσκο και για Βρετανούς

Τέλος, η επιλογή της ΔΟΕ για την πρωτεύουσα της Ιαπωνίας πίκρανε τους Βρετανούς που είχαν ριχτεί φανατικά στη μάχη υπέρ της Κωνσταντινούπολης, ελπίζοντας ότι θα αναλάμβαναν (παρά τον οικονομικό εκτροχιασμό και τις αδυναμίες της δικής τους διοργάνωσης) τεχνικοί σύμβουλοι των τουρκικών αρχών αλλά και ότι η τουρκική οικονομία θα άνοιγε για τις βρετανικές επιχειρήσεις που είχαν εμπλακεί στην προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:34