search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:42
MENU CLOSE

Ψάχνουν κάτι να… κολλάει

13.09.2013 10:40
Ψάχνουν κάτι να... κολλάει - Media

Παρότι ο δημόσιος διάλογος για την Κεντροαριστερά υποχώρησε με το τέλος του πολιτικού συμποσίου του ΠΑΣΟΚ την περασμένη εβδομάδα, οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις συνεχίζονται σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα.

Παρότι ο δημόσιος διάλογος για την Κεντροαριστερά υποχώρησε με το τέλος του πολιτικού συμποσίου του ΠΑΣΟΚ την περασμένη εβδομάδα, οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις συνεχίζονται σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα.

Εκτός ΠΑΣΟΚ πανεπιστημιακοί καθηγητές που βρίσκονται στον χώρο ετοιμάζουν κοινή δημόσια παρέμβαση, με την οποία θα αιτούνται να προχωρήσουν οι διεργασίες και οι συζητήσεις προκειμένου ο χώρος της Κεντροαριστεράς να εκφραστεί ενιαία στις ευρωεκλογές.

Στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ ο Βενιζέλος δεν δείχνει να βιάζεται, αφού πρώτο μέλημά του είναι η συσπείρωση του χώρου του και μια δημοσκοπική ανάκαμψη τους επόμενους μήνες που θα του προσδίδει βασικό ρόλο. Ο ίδιος μπορεί να επανέλαβε και από τη Θεσσαλονίκη ότι δεν προσβλέπει σε ηγεμονικό ρόλο, ωστόσο μοιάζει «δύσθυμος» να απαντήσει στην επιστολή του Ανδρέα Λοβέρδου προκειμένου να υπάρξει μια «σύγκλιση» απόψεων πάνω στη Συνταγματική Αναθεώρηση μεταξύ όλων των παραγόντων, εντός και εκτός Βουλής, που κινούνται στον χώρο της Κεντροαριστεράς και θα μπορούσε να αποτελέσει το πρόπλασμα για μια ευρύτερη συμφωνία.

Ωστόσο στο ΠΑΣΟΚ επιμένουν ότι το κλειδί βρίσκεται στη ΔΗΜΑΡ, αφού αν υπάρξει μια συμφωνία σε κεντρικό επίπεδο μεταξύ των δύο κομμάτων σίγουρα αυτό θα αποτελέσει το κίνητρο συσπείρωσης και «ξέμπαρκων» προσώπων, αλλά και πολιτικών κινήσεων του ευρύτερου χώρου. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ αλλά και πολλά κεντρικά στελέχη διαφωνούν κάθετα με την προοπτική σύγκλισης με το ΠΑΣΟΚ, θέση με την οποία διαφωνούν στελέχη όπως ο Ανδρέας Παπαδόπουλος και ο Σπύρος Λυκούδης. Πάντως, πολλοί εκτιμούν ότι η πίεση προς τον Κουβέλη θα ενταθεί το επόμενο διάστημα, προκειμένου να αλλάξει στάση. Ενδεικτική του κλίματος των σχέσεων των δύο κομμάτων θα είναι και η τοποθέτηση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ αυτές τις μέρες στο πλαίσιο της επίσκεψης του Φώτη Κουβέλη στη Θεσσαλονίκη λόγω ΔΕΘ.

Το βασικό ζήτημα που ταλανίζει τη συγκρότηση του πόλου της Κεντροαριστεράς είναι η πλήρης πολιτική ταύτιση ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. στο πλαίσιο της συγκυβέρνησης, που δεν δίνει προοπτικές πολιτικής αυτονομίας στο εγχείρημα. Γι’ αυτό και δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι για να δημιουργηθεί μια «Ελιά» αντίστοιχη της ιταλικής στην Ελλάδα θα πρέπει να κάνουν πίσω οι Βενιζέλος και Κουβέλης και να τεθεί επικεφαλής ένα πρόσωπο «υπεράνω πάσης υποψίας», χωρίς… αμαρτωλό κυβερνητικό παρελθόν, που θα μπορέσει να εμπνεύσει και να συγκινήσει τους νέους. Το ζήτημα αυτό ενδεχομένως να αποτελέσει και τη βασική τροχοπέδη για την επίτευξη του εγχειρήματος της ενιαίας Κεντροαριστεράς…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:42