search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:35
MENU CLOSE

Σε «ελεύθερη πτώση» τα επιτόκια καταθέσεων

16.09.2013 07:19
Σε «ελεύθερη πτώση» τα επιτόκια καταθέσεων - Media

Σε ραγδαία αποκλιμάκωση των επιτοκίων στις καταθέσεις προθεσμίας προχωρούν οι τράπεζες και, όπως όλα δείχνουν, μέχρι το τέλος του χρόνου οι αποδόσεις θα υποχωρήσουν κάτω από το 2,5%.

Σε ραγδαία αποκλιμάκωση των επιτοκίων στις καταθέσεις προθεσμίας προχωρούν οι τράπεζες και, όπως όλα δείχνουν, μέχρι το τέλος του χρόνου οι αποδόσεις θα υποχωρήσουν κάτω από το 2,5%.
 
Όπως αναφέρει το «Έθνος», η «βουτιά» είναι μεγάλη, με δεδομένο ότι πέρυσι τέτοια εποχή οι τράπεζες προσέφεραν στους λογαριασμούς προθεσμίας επιτόκια της τάξης του 6%.
 
Από τις αρχές του καλοκαιριού έχει πέσει μεγάλο «ψαλίδι» στα επιτόκια των προθεσμιακών λογαριασμών, με τον μέσο όρο να υποχωρεί στο 2,8% με 3%.
 
Όπως δείχνουν και τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τον Ιούλιο το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων από νοικοκυριά (προθεσμιακές με διάρκεια έως 12 μήνες) παρουσίασε περαιτέρω πτώση κατά 0,41 της μονάδας και διαμορφώθηκε στο 3,48%.
 
Επίσης το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων μειώθηκε κατά 0,14 της μονάδας βάσης, στο 2,26%.
 
Και θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τέσσερις μήνες νωρίτερα, τον Μάρτιο 2013, το μέσο επιτόκιο των προθεσμιακών καταθέσεων διαμορφωνόταν στο 4,36% (στοιχεία ΤτΕ).
 
Σύμφωνα με τα τραπεζικά στελέχη, η μείωση των επιτοκίων στα επίπεδα του 2,5% σημαίνει ότι οι τράπεζες θα πληρώσουν περίπου 4 δισ. ευρώ λιγότερους τόκους στους καταθέτες.
 
Όπως λένε, με κάθε μείωση των επιτοκίων κατά 1 μονάδα, οι ελληνικές τράπεζες βελτιώνουν τα αποτελέσματά τους περίπου κατά 1,7 δισ. ευρώ (με δεδομένη την καταθετική βάση των 163 δισ. ευρώ).
 
Και επαναλαμβάνουν πως χωρίς αποκλιμάκωση των επιτοκίων προθεσμίας, δεν μπορεί να υπάρξει και ουσιαστική πτώση στα επιτόκια των δανείων, κυρίως στις χορηγήσεις προς επιχειρηματίες και δευτερευόντως σε καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:32