search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:39
MENU CLOSE

Οι κυβερνητικές μαγκιές και το μεγάλο δίλημμα

16.09.2013 21:00
oldphotossel_0081379320786.jpg

Μπλεγμένοι στη… μετάφραση μεταξύ πρωτογενούς πλεονάσματος και εκλογών βρίσκεται ο Αντώνης Σαμαράς

Μπλεγμένοι στη… μετάφραση μεταξύ πρωτογενούς πλεονάσματος και εκλογών βρίσκεται ο Αντώνης Σαμαράς, αφού μπορεί μεν να επιχειρεί να ξεπεράσει τη ζοφερή ατμόσφαιρα της εξαθλιωμένης ελληνικής οικονομίας και των δυσχερειών των ελληνικών οικογενειών μέσω του τελευταίου ευρήματος (!!!) του πλεονάσματος, από την άλλη όμως απειλεί έμμεσα ότι, αν δεν χαλαρώσει η πίεση των δανειστών, κινδυνεύει με κατάρρευση το κυβερνητικό εγχείρημα.

Οι επικοινωνιακές «μαγκιές» με την τρόικα, που κατέγραψε το «Π» στο προηγούμενο φύλλο, συνεχίζονται από το Μέγαρο Μαξίμου και αυτήν την εβδομάδα. Έτσι, εσχάτως, όπως φάνηκε και από την επίσκεψη – εξπρές στη ΔΕΘ το περασμένο Σάββατο, επιχειρείται να εδραιωθεί η εντύπωση ότι ο Αντώνης Σαμαράς μεταλλάχτηκε εν μέσω θέρους σε μεγάλο διαπραγματευτή που λέει «όχι» στα σκληρά σχέδια των δανειστών, με βασικό επιχείρημα ότι «η Ελλάδα κάνει τα μαθήματά της και πρέπει να αφεθεί ανενόχλητη στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, χωρίς ασφυκτικές πιέσεις και νέα μέτρα που θα προκαλέσουν κοινωνική αναταραχή».

Επίσκεψη σκοπιμότητας
Στο πλαίσιο αυτό καταβάλλεται συστηματική (και… συστημική) προσπάθεια από προχτές να μετατραπεί μια τυπική επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συζητηθούν γραφειοκρατικά ζητήματα της επερχόμενης ελληνικής προεδρίας με Μπαρόζο και Ρομπάι, σε διαπραγματευτικό διάβημα της Ελλάδας προκειμένου η τρόικα, που καταφτάνει την επομένη, να είναι πιο χαλαρή σε σχέση με την επίσκεψη του Ιουλίου.
Στο Μέγαρο Μαξίμου συνειδητοποιούν ότι η προηγούμενη επίσκεψη και η αφόρητη πίεση που άσκησαν οι δανειστές για «εδώ και τώρα» απολύσεις στο Δημόσιο έκανε σοβαρή ζημιά στο προφίλ της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού, ενώ έφεραν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τους βουλευτές των δύο Κοινοβουλευτικών Ομάδων (ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.).
Με δεδομένα ότι ο Οκτώβριος, οπότε όλες οι ανελέητες απαιτήσεις της εφορίας προς τους πολίτες θα έχουν ολοκληρωθεί, θεωρείται από τους δυσκολότερους πολιτικά μήνες και ότι οι δημοσκοπήσεις (κρυφές και φανερές) δείχνουν σαφές προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ, το επικοινωνιακό επιτελείο θεωρεί ζωτικής σημασίας ζήτημα τη χαλάρωση της μέγγενης των δανειστών.
Γι’ αυτό και ο Σαμαράς, μέσω συνεχών παραινέσεων σε εχθρούς και φίλους στο εξωτερικό, επιχειρεί να απομακρύνει τη συζήτηση για τη λήψη νέων μέτρων, αλλά και το νέο μνημόνιο που θα ακολουθήσει, με πρόσχημα δήθεν νέο χρηματοδοτικό κενό την περίοδο μετά το 2015.
Στην κατεύθυνση αυτήν συγκλίνουν και οι πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου ότι ο Αντώνης Σαμαράς προτίθεται στις επαφές με τους παράγοντες της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες να διεκτραγωδήσει την κατάσταση που υπάρχει στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι η κυβερνητική σταθερότητα είναι πολύ εύθραυστη και χρειάζονται πολύ συνετοί χειρισμοί προκειμένου να «αντέξει» η κυβέρνησή του σ’ αυτήν τη φάση.
Θα επιχειρήσει επίσης να προβάλει ως εφιαλτικό σενάριο μια τυχόν επικράτηση των αντιμνημονιακών δυνάμεων, και δη του ΣΥΡΙΖΑ, σε περίπτωση αποτυχίας της παρούσας κυβέρνησης.
Άλλωστε στο Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν ότι είναι ουτοπική η αίσθηση της ΔΗΜΑΡ ότι η παρούσα Βουλή θα μπορούσε να προσφέρει οποιαδήποτε άλλη κυβερνητική πλειοψηφία πλην της παρούσας, σημειώνοντας ότι ήδη δείχνει σημάδια κόπωσης και δεν πρόκειται να αντέξει σε περίοδο κρίσης.

…Το χάος!
Η ρητορική «ή εγώ ή το χάος» που έχει αρχίσει να… λανσάρει στην πολιτική αγορά ο Αντώνης Σαμαράς δεν αφορά μόνο το εξωτερικό. Έχει σαφή στόχευση και στο εσωτερικό, και κυρίως στους βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Η αναφορά του στη συνέντευξη στο «Έθνος της Κυριακής» ότι οποιαδήποτε καταψήφιση από πλευράς βουλευτών θα αποτελεί δολιοφθορά κατά της χώρας, αποτελεί μια άμεση απειλή.
Η αναφορά αυτή προκάλεσε ένταση και προβληματισμό μεταξύ των βουλευτών αφού δείχνει να αμφισβητεί ευθέως το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των εκπροσώπων του έθνους να ψηφίζουν κατά συνείδηση.
Η επιχείρηση «μαντρώματος» δεν είναι τυχαία, αφού και οι δύο Κοινοβουλευτικές Ομάδες διαθέτουν πια μια συμπαγή ομάδα βουλευτών που αμφισβητούν ευθέως την τυφλή μνημονιακή υπακοή και συχνά – πυκνά επισημαίνουν ότι δεν προτίθενται να ψηφίσουν άλλα επώδυνα μέτρα.
Όλοι όμως αυτοί οι σχεδιασμοί του Αντώνη Σαμαρά προσκρούουν σ’ έναν απρόβλεπτο παράγοντα. Ο λόγος για την ίδια την τρόικα, που δεν εμφανίζει τον ίδιο βαθμό συμπάθειας και κατανόησης στις εσωτερικές πολιτικές διευθετήσεις και ισορροπίες και επιχειρεί να ακολουθείται πιστά και χωρίς παρεκκλίσεις η ατζέντα που έχει συμφωνηθεί. Με δεδομένο, δε, ότι έχουν φλομώσει από κυβερνητική «κουτοπονηριά» όλα αυτά τα χρόνια, από ψοφοδεείς πολιτικούς που ψηφίζουν σκληρά μέτρα και μετά επιχειρούν να αποφύγουν την εφαρμογή τους, η στάση τους έχει γίνει εσχάτως άτεγκτη.
Το πρώτο σοβαρό κρας – τεστ αποτελεί το θέμα της τύχης της Αμυντικής Βιομηχανίας. Αύριο η ελληνική κυβέρνηση θα αποστείλει την τελική της θέση για την προώθηση της «εξυγίανσης» των εταιρειών, εμμένοντας στη γραμμή της εκκαθάρισης εν λειτουργία. Η στάση που θα κρατήσει η τρόικα επ’ αυτού θα αποτελεί και το πρώτο βήμα γραφής για το αν θα υπάρξει πολιτική σταθερότητα ή αν θα επιβεβαιωθούν ΔΗΜΑΡ και ΣΥΡΙΖΑ, που βλέπουν εκλογές μέσα στους επόμενους μήνες.
Αν, τέλος, κάτι μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο σοβαρού προβληματισμού, κυρίως για τους Ευρωπαίους εταίρους, αυτό είναι η ελληνική προεδρία, που θα εξελιχθεί το πρώτο εξάμηνο του 2014.
Η αλήθεια είναι ότι η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία (Κομισιόν – Ευρωπαϊκό Συμβούλιο) δεν επιθυμεί την πρόκληση μιας μείζονος αναστάτωσης που θα τινάξει το πρόγραμμα στον αέρα.
Ένας ακόμα παράγοντας είναι και τα όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή (Συρία – Αίγυπτο) που δεν… βολεύουν για κυβερνητική αποσταθεροποίηση στην Ελλάδα. Να δούμε λοιπόν αν όλα αυτά έχει στο μυαλό του ο Αντώνης Σαμαράς επιχειρώντας να παίξει το χαρτί των εκλογών προκειμένου να «χαλαρώσει» από το ασφυκτικό πρέσινγκ των δανειστών και την απόγνωση που έχει καταβάλει όλο το κυβερνητικό επιτελείο για τη μακροημέρευση του μνημονιακού εγχειρήματος…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24