search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 07:56
MENU CLOSE

Φύσηξε ο… βαρδάρης της αυτοδυναμίας για τον ΣΥΡΙΖΑ

16.09.2013 08:45
Φύσηξε ο... βαρδάρης της αυτοδυναμίας για τον ΣΥΡΙΖΑ - Media

Μπορεί ο πρωθυπουργός να προσπαθεί να υποβαθμίσει το ΔΕΘ ως προς το πολιτικό της σκέλος, καθώς τα δύο τελευταία χρόνια τιμά το θεσμό μόνο για λίγες ώρες, ο Αλέξης Τσίπρας όμως επέλεξε και φέτος να αξιοποιήσει αυτό το βήμα στο έπακρο. 

Μπορεί ο πρωθυπουργός να προσπαθεί να υποβαθμίσει το ΔΕΘ ως προς το πολιτικό της σκέλος, καθώς τα δύο τελευταία χρόνια τιμά το θεσμό μόνο για λίγες ώρες, ο Αλέξης Τσίπρας όμως επέλεξε και φέτος να αξιοποιήσει αυτό το βήμα στο έπακρο. Το τριήμερο της παρουσίας του στη ΔΕΘ, έστειλε το μήνυμα της αυτοπεποίθησης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κατακτήσει την αυτοδυναμία, μέτρησε – κατά τη διαβούλευση με τους παραγωγικούς φορείς – το κλίμα σε σχέση με τη στάση των οικονομικών κι επιχειρηματικών παραγόντων απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και προσπάθησε να δώσει απαντήσεις στα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία. Το αν κατάφερε να πείσει τόσο τους πολίτες και ψηφοφόρους όσο και τους παράγοντες με τους οποίους συνομίλησε, μένει να αποδειχτεί.
 
Αυτοδυναμία
 
Κυρίαρχα πάντως ήταν δύο στοιχεία στις τριήμερες παρεμβάσεις του και αυτά ήταν πολιτικά και όχι προγραμματικά: ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κατακτήσει την αυτοδυναμία στις εκλογές ακόμη κι αν αυτές γινόντουσαν την επόμενη Κυριακή. Καθώς και η επιμονή στο θέμα της συστράτευσης του κόσμου με τον ΣΥΡΙΖΑ, τόσο για την ανάδειξή του στην κυβέρνηση όσο και για «να τα βγάλει πέρα» μετά την απομάκρυνση από την κάλπη και κατά την αναμέτρηση με τους δανειστές και τις εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες.
 
Επέμεινε επίσης στο θέμα της κυβέρνησης που θα σχηματίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, θέλοντας να στείλει το μήνυμα ότι αυτή δεν θα είναι μια στενή κομματικά και ιδεολογικά κυβέρνηση, αλλά θα είναι κυβέρνηση «όλων των Ελλήνων» η « θα στελεχωθεί από ικανούς, άξιους και έντιμους» (αγνώστων πολιτικών αναφορών), γραμμή που έχει εξαγγελθεί και για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
 
Συμμαχίες
 
Όσον αφορά τις συμμαχίες είπε ότι η απεύθυνση στις άλλες δυνάμεις της αριστεράς είναι σταθερή («Η απεύθυνσή μας είναι διαρκής, πρωτίστως στις δυνάμεις της Αριστεράς, που σ’ αυτή την περίοδο της κρίσης, είναι αδιανόητο να προτάσσουν διαχωριστικές γραμμές και διαφωνίες»), ωστόσο εκτίμησε ότι στην επόμενη Βουλή θα βρεθούν δυνάμεις και βουλευτές που θα στηρίξουν, λόγω της κρισιμότητας των στιγμών, τον ΣΥΡΙΖΑ.
 
Σε κάθε περίπτωση θέλησε να στείλει  το μήνυμα ότι ακόμη και με αυτοδυναμία θα αναζητηθούν στηρίξεις και συμμαχίες με άλλες πολιτικές δυνάμεις, καθώς όπως είπε σε αυτές τις συνθήκες «κανένα κόμμα μόνο του δε μπορεί». Και κατέθεσε τη βεβαιότητά του ότι θα υπάρξουν ευρύτερες δυνάμεις που θα στηρίξουν δίνοντας στον ΣΥΡΙΖΑ τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί με επιτυχία υπέρ των «εθνικών συμφερόντων, των συμφερόντων του λαού στο ευρωπαϊκό και στο διεθνές γίγνεσθαι».
 
Έκκληση στο «δημοκρατικό κόσμο» της ΝΔ
 
Αίσθηση προκάλεσε η έκκληση προς τα «δημοκρατικά στελέχη» και τον «δημοκρατικό κόσμο» της ΝΔ να παρέμβουν κατά της θεωρίας των δύο άκρων και των ίσων αποστάσεων που καλλιεργεί η κυβέρνηση. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε ότι την «περιβόητη θεωρία των δύο άκρων» την έχει «κατασκευάσει» η κυβέρνηση του  Σαμαρά, «προκειμένου ν’ αντιμετωπίσει τη διείσδυση του ΣΥΡΙΖΑ σε ευρύτερα στρώματα, όχι μόνο σε Αριστερούς και Αριστερές, αλλά κυρίως προκειμένου, και αυτό είναι που  μας φοβίζει, να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μιας μελλοντικής συνεργασίας του κόμματός του με την Ακροδεξιά». Κι αυτό είναι θλιβερό.
 
«Όποιος λοιπόν σήμερα παίρνει ίσες αποστάσεις από το Μανόλη Γλέζο από τη μια πλευρά και από τον κ. Μιχαλολιάκο από την άλλη» πρόσθεσε, «καλό είναι να κοιτάξει τον εαυτό  του στον καθρέφτη. Απευθύνω λοιπόν έκκληση στο δημοκρατικό κόσμο και στα δημοκρατικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Οφείλουν να παρέμβουν για να μην προχωρήσουν τέτοιου είδους επικίνδυνα σενάρια για τη δημοκρατία και για τη χώρα».
 
Ευθύνες πολιτικών προσώπων  για το Μνημόνιο
 
Όσον αφορά τις ευθύενς πολιτικών προσώπων για την εισοδο της χώρας στο Μνημόνιο, ο Αλέξης Τσίπρας, όταν ρωτήθηκε αναφορικά με τη σύσταση Εξεταστικής, σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευθεί ότι θα αποδοθούν ευθύνες.  «Υπάρχουν» είπε «πολιτικές ευθύνες τις οποίες θα τις αποδώσει ο λαός», αλλά «πιστεύουμε επίσης ότι πρέπει να εξετασθούν πράξεις και παραλείψεις και για το πιθανό ενδεχόμενο ποινικών ευθυνών». «οσον αφορά τον κίνδυνο παραγραφής σημείωσε ότι εφόσον αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο από μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρχει η πρόβλεψη για αναδρομική ισχύ όσον αφορά τις αξιόποινες πράξεις. Θέμα που όπως είπε δεν είναι στενά διαδικαστικό ή νομικό , αλλά ζήτημα πολιτικής βούλησης.
 
Χρέος
 
Όσον αφορά το χρέος και την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ ή μη  για μονομερείς ενέργειες, επανέλαβε ότι δεν αυτές δεν είναι στις επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ εκτός κι αν εξωθηθεί, ενώ τις χαρακτήρισε όπλο διαπραγμάτευσης» πετώντας το μπαλάκι στην κυβέρνηση: αυτοί που δηλώνουν κατά των μονομερών ενεργειών είπε, στην ουσία λένε στους δανειστές «δεν διαπραγματευόμαστε» κι «ελάτε να πάρετε τα κλειδιά».
 
Τράπεζες
 
Όσον αφορά τις τράπεζες, μίλησε για «εθνικοποίηση» και πέρασμα του ΤΧΣ υπό δημόσιο έλεγχο. «Οι Τράπεζες θα βρεθούν υπό δημόσιο κοινωνικό έλεγχο και εμάς δεν μας φοβίζει να πούμε τη λέξη: θα εθνικοποιηθούν. Θα λειτουργήσουν στη βάση των συμφερόντων των Ελλήνων, στη βάση των συμφερόντων του ελληνικού Δημοσίου».
 
Κλείνοντας να πούμε ότι επί της ουσίας ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε, στο άνοιγμα της φθινοπωρινής πολιτικής περιόδου, κι ενώ πολλά είναι αυτά που διακυβεύονται, να «πάρει κεφάλι», αξιοποιώντας και το κλίμα των δημοσκοπήσεων που τον ξαναφέρνουν μπροστά, και να μεταδώσει ένα μήνυμα «ελεγχόμενου» ξεσηκωμού της κοινωνίας για «ομαλή» ανατροπή της κυβέρνησης, πιέζοντας έτσι την τελευταία και τον πρωθυπουργό που παρά τα παραμύθια της Χαλιμάς για το πρωτογενές πλεόνασμα και την «πάνδημη» μηντιακή στήριξη, μετρά την όλο και μεγαλύτερη φθορά της…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 07:56