search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 14:10
MENU CLOSE

Το αλαλούμ των αποδείξεων

17.09.2013 06:55
Πονάει η τσέπη χωρίς αποδείξεις - Media

Στην αλλαγή του συστήματος συλλογής αποδείξεων θα προχωρήσει, όπως όλα δείχνουν, από τη νέα χρονιά το υπουργείο Οικονομικών.

Στην αλλαγή του συστήματος συλλογής αποδείξεων θα προχωρήσει, όπως όλα δείχνουν, από τη νέα χρονιά το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως αναφέρει το euro2day από την 1η Ιανουαρίου του 2014 οι φορολογούμενοι δεν θα δηλώνουν το 25% του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος που είχαν μέσα στη χρονιά, αλλά το καθαρό εισόδημα που τους απομένει κάθε χρόνο. Δηλαδή αυτό που προκύπτει αν αφαιρεθούν οι φόροι που πληρώνουν και οι πάγιες δαπάνες του νοικοκυριού.

Για παράδειγμα, έστω φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 14.000 ευρώ, ο οποίος πλήρωσε φόρους 2.000 ευρώ, ενώ είχε πάγια έξοδα 4.000 ευρώ για το 2014. Εάν τα ποσά αυτά αφαιρεθούν από το συνολικό εισόδημα 14.000 – (4.000 + 2.000) = 8.000 ευρώ τότε το ύψος των αποδείξεων που θα πρέπει να προσκομίσει στην εφορία είναι 2.000 ευρώ (8.000 Χ 25% = 2.000).

Για όσους δεν συγκεντρώνουν αποδείξεις, η ποινή θα φθάνει ακόμη και το 40% της αξίας των αποδείξεων που δεν προσκομίστηκαν, προκειμένου να παραμείνει ισχυρό το κίνητρο συλλογής αποδείξεων.

Παράλληλα, προωθείται η θέσπιση γενναίων φορολογικών κινήτρων για τους πολίτες που θα χρησιμοποιούν την «Κάρτα των Αποδείξεων» στις καθημερινές συναλλαγές τους.

Η ειδική επιτροπή που διαχειρίζεται το θέμα μεταξύ άλλων έχει προτείνει:

-Να επιστρέφεται στους πολίτες ολόκληρος ο ΦΠΑ (έως 23%) για συγκεκριμένες κατηγορίες δαπανών (τεχνίτες, εστιατόρια κ.λπ.).

Η πρόταση αυτή θα δώσει τη δυνατότητα στην εφορία να συλλέγει αναλυτικά στοιχεία αναφορικά με τη δραστηριότητα και τα κέρδη που θα έχει ο κάθε κλάδος, ώστε να φορολογεί τους επιτηδευματίες με αντικειμενικό εισόδημα, το οποίο θα προσδιορίζεται από τα έξοδα των πολιτών. Το μέτρο παραμένει υπό εξέταση, καθώς το κόστος εκτιμάται ότι θα είναι αρκετά υψηλό για τον προϋπολογισμό και η τρόικα μπορεί να θέσει θέμα «ισοδύναμου μέτρου».

-Να επιστρέφεται το 100% για μία ή δύο κατηγορίες δαπανών και για ποσά έως 200 ευρώ. Οι τυχερές αποδείξεις θα ανακοινώνονται εκ των υστέρων στο τέλος της χρονιάς, για να μην ξέρει κανείς πότε συμφέρει να ζητά απόδειξη και πότε όχι.

Σ' αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι το κίνητρο για τον φορολογούμενο θα είναι πολύ ισχυρότερο από το «παζάρι» που γίνεται με τους καταστηματάρχες και τους επαγγελματίες για την τιμή χωρίς απόδειξη.
-Να μετέχει κάθε απόδειξη σε κληρώσεις με μεγάλα έπαθλα.

Ωστόσο όλα αυτά είναι ακόμα υπό συζήτηση και προς το παρόν δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση από το οικονομικό επιτελείο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 14:08