search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:04
MENU CLOSE

Παγκόσμια συμμαχία κολοσσών για φθηνό internet (και facebook)

17.09.2013 12:56
Παγκόσμια συμμαχία κολοσσών για φθηνό internet (και facebook)  - Media

Τα υπόλοιπα πέντε δισεκατομμύρια άτομα σ’ ολόκληρο τον κόσμο που δεν έχουν ακόμα πρόσβαση στο διαδίκτυο βρίσκονται στο στόχαστρο του ιδρυτή του Facebοok, Μαρκ Ζούκερμπερκ, που θέλει να αλλάξει τα δεδομένα.

Τα υπόλοιπα πέντε δισεκατομμύρια άτομα σ’ ολόκληρο τον κόσμο που δεν έχουν ακόμα πρόσβαση στο διαδίκτυο βρίσκονται στο στόχαστρο του ιδρυτή του Facebοok, Μαρκ Ζούκερμπερκ, που θέλει να αλλάξει τα δεδομένα.

Γι’ αυτό ξεκίνησε μια διεθνή σύμπραξη με την ονομασία Internet.org με στόχο την δραστική μείωση του κόστους πρόσβασης στο ίντερνετ μέσω κινητών τηλεφώνων, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες.
 
Η πρωτοβουλία θα γίνει με τη συνεργασία μεγάλων εταιρειών όπως η Samsung, η Nokia, η Qualcomm και η Ericsson.
 
Οι εταιρείες δεσμεύονται στην ανάπτυξη και χρήση τεχνολογιών για την δημιουργία φτηνότερων και υψηλής ποιότητας έξυπνων κινητών τηλεφώνων με οικονομική πρόσβαση στο ιντερνέτ. Οι εταιρείες επίσης πρόκειται να στηρίξουν την ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών μοντέλων και υπηρεσιών που θα κάνουν τη πρόσβαση στο διαδίκτυο ευκολότερη και φτηνότερη.
 
Η νέα πρωτοβουλία ανταποκρίνεται στην ανάγκη των μεγάλων εταιρειών διαδικτύου και των κατασκευαστών κινητών τηλεφώνων να ανοίξουν νέες αγορές στις φτωχότερες χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής.  Η πρωτοβουλία Internet.org αναφέρει ότι βραχυπρόθεσμος στόχος της είναι η μείωση του κόστους πρόσβασης στο ίντερνετ μέσω κινητών τηλεφώνων, στο 1% του σημερινού κόστους, μέσα σε μια δεκαετία. Όμως εξακολουθεί να παραμένει η πρόκληση της ενίσχυσης των υποδομών σε απομακρυσμένες περιοχές.

Κίνητρο το κέρδος

Εάν η προσπάθεια ευοδωθεί, το facebook ελπίζει ότι θα αυξήσει θεαματικά τη βάση των χρηστών του, τα διαφημιστικά του έσοδα και την επιρροή του στον online – και όχι μόνο – κόσμο. Τους τελευταίους μήνες, η ανάπτυξη του κοινωνικού δικτύου έχει βαλτώσει, καθώς αδυνατεί να προσελκύσει νέους χρήστες από τις ήδη κορεσμένες αγορές του δυτικού κόσμου (όπου οι περισσότεροι είναι ήδη μέλη του facebook).

Μοιραία, ο Ζούκερμπεργκ στρέφει το ενδιαφέρον του στις παρθένες αγορές των αναπτυσσόμενων χωρών. Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα Internet World Stats, μόνο το 15,6% του πληθυσμού της Αφρικής έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο, ενώ το ποσοστό στην Ασία φθάνει το 27,5%. Αντίθετα, στη Λατινική Αμερική το 43% του πληθυσμού είναι online, στην Ευρώπη το 63,2% (στην Ελλάδα είναι το 53%) και στη Βόρεια Αμερική το 78,6%. 
 
Ξεχωριστά πλάνα για Google και Twitter
 
Από τον συνασπισμό λείπουν η Google και το Twitter, που έχουν τα δικά τους σχέδια. Το Twitter έχει ήδη συνάψει συμφωνίες με 250 εταιρείες για την παροχή της υπηρεσίας δωρεάν, έστω και για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Η Google ασχολείται με το δικό της πρότζεκτ Loon, με το οποίο φιλοδοξεί να δώσει πρόσβαση στο Ίντερνετ σε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους του τρίτου κόσμου, χρηιμοποιώντας… μπαλόνια ως αναμεταδότες.
 
Το facebook  σε αριθμούς
 
1.150.000.000 ενεργοί χρήστες σε όλο τον κόσμο
 
80% των χρηστών κατοικούν σε χώρες εκτός ΗΠΑ και Καναδά
 
819.000.000 χρήστες μπαίνουν από το κινητό τους
 
5.299 άτομα απασχολούνται στην εταιρία.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 01:43