search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 16:13
MENU CLOSE

Βιάννος: «Συγγνώμη» χωρίς κόστος από το γερμανό πρέσβη

17.09.2013 14:44
Βιάννος: «Συγγνώμη» χωρίς κόστος από το γερμανό πρέσβη - Media

«Συγγνώμη» για τη σφαγή στη Βιάννο ζήτησε ο Γερμανός πρέσβης ο οποίος απαντώντας στον δήμαρχο της περιοχής είπε ότι το θέμα των αποζημιώσεων έχει κλείσει.

 
«Συγγνώμη» για τη σφαγή στη Βιάννο ζήτησε ο Γερμανός πρέσβης ο οποίος απαντώντας στον δήμαρχο της περιοχής είπε ότι το θέμα των αποζημιώσεων έχει κλείσει.
 
Ο πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας W.Dolt, συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Βιάννου κ. Παύλο Μπαριτάκη, με εκπροσώπους ενώσεων θυμάτων αλλά και επιζήσαντες της σφαγής.
 
Ο Δήμαρχος υποδέχτηκε το Γερμανό Πρέσβη, του εξέθεσε αναλυτικά τα γεγονότα που διαδραματιστήκαν 70 χρόνια πριν στην Βιάννο και ότι παραμένει πάντα ανοιχτό το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και απονομής της δικαιοσύνης προς τα θύματα των εκτελεσθέντων από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.
 
Ακόμη παρέδωσε στον γερμανό διπλωμάτη το ψήφισμα από το πρόσφατο συνέδριο για τα Ολοκαυτώματα στην Βιάννο, όπου ξεκάθαρα διατυπώνεται η θέση για την απονομή δικαιοσύνης για τα εγκλήματα των Ναζί αλλά και η συνέχιση της διεκδίκησης  των αποζημιώσεων.
 
Ο Wolfgang Dolt, ο όποιος ζήτησε συγγνώμη εκ μέρους της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, αλλά και ως Γερμανός Πολίτης είπε ότι η παρουσία του στη Βιάννο έχει να κάνει με τον σεβασμό απέναντι στα θύματα τονίζοντας ότι αυτές οι πληγές δεν μπορούν να κλείσουν ποτέ.
 
Συνεχίζοντας είπε ότι έρχεται ως φίλος της χώρας μας και ευχήθηκε ποτέ πια να μην ξανασυμβούν τέτοιες βαρβαρότητες τις οποίες αλώστε έχει υποστεί  και η ίδια η Γερμάνια.
 
Ωστόσο, στο θέμα των αποζημιώσεων ξεκαθάρισε ότι δεν έχει να αναφέρει τίποτα πλην την επίσημης  άποψης της Γερμανικής Κυβέρνησης ότι δηλαδή αυτό έχει κλείσει νομικά.
 

Η σφαγή της Βιάννου αναφέρεται στη μαζική εξόντωση άμαχου πληθυσμού περίπου 20 χωριών της Βιάννου, επαρχίας της Ιεράπετρας στη Κρήτη, από τα γερμανικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου . Οι δολοφονίες αυτές, με περισσότερους από 500 νεκρούς πραγματοποιήθηκαν στις 14, 15 και 16 Σεπτεμβρίου 1943 και συνοδεύτηκαν από πυρπόληση των περισσότερων χωριών, λεηλασία και καταστροφή της συγκομιδής.
 
Ο στρατηγός Müller που διέταξε τη σφαγή συνελήφθη από τον Κόκκινο Στρατό στην Ανατολική Πρωσία και αργότερα εκδόθηκε στην Ελλάδα. Μαζί με τον Bruno Bräuer, Γερμανό διοικητή της Κρήτης, κατηγορήθηκαν για εγκλήματα πολέμου από ελληνικό στρατιωτικό δικαστήριο. Και οι δύο καταδικάστηκαν σε θάνατο στις 9 Δεκεμβρίου 1946 και εκτελέστηκαν από εκτελεστικό απόσπασμα στις 20 Μαΐου 1947.
 
Καμία αποζημίωση δεν δόθηκε ποτέ στις οικογένειες των θυμάτων.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 16:12