search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 17:27
MENU CLOSE

Φούσκες που ανακυκλώνονται

17.09.2013 21:00
Φούσκες που ανακυκλώνονται - Media

Ο φίλος που μου διηγούνταν ιστορίες της πόλης όπου ζει δείχνοντάς μου παλιά κτήρια κρυμμένα κάτω από διαφημιστικές ταμπέλες, βιτρίνες, αιρ-κοντίσιον, «αγοράζεται χρυσός», ήταν σίγουρος πως…

Ο φίλος που μου διηγούνταν ιστορίες της πόλης όπου ζει δείχνοντάς μου παλιά κτήρια κρυμμένα κάτω από διαφημιστικές ταμπέλες, βιτρίνες, αιρ-κοντίσιον, «αγοράζεται χρυσός», ήταν σίγουρος πως ελάχιστοι θυμούνταν πώς ήταν οι ίδιοι δρόμοι έστω και μερικές δεκαετίες νωρίτερα. «Και πότε έχασαν τη μνήμη τους και δεν μπορούν να σου πουν τι υπήρχε κοντά στο σπίτι τους; Σταδιακά;» ρώτησα. «Και σταδιακά. Αλλά κυρίως από τότε που γεμίσαμε τηλεοπτικά κανάλια. Οι άνθρωποι σταμάτησαν να λένε ιστορίες». Ίσως και να ακούγεται λίγο υπερβολική η απάντησή του, αλλά συχνότατα μοιάζει σαν, όντως, από τότε που «αυξήθηκαν» οι επιλογές μας σε τηλεοπτικά προγράμματα, να ακούμε συνέχεια μόνο μια ιστορία, σε διάφορες παραλλαγές.

Ακόμα και τώρα που η κρίση υποτίθεται πως μας έχει αλλάξει, που αρκετοί ελπίζουν πως θα μας οδηγήσει στο να ρίξουμε μια διαφορετική, πιο βαθιά, ματιά στα πράγματα, ανοίγοντας την τηλεόραση ή απλώς διαβάζοντας περήφανες ανακοινώσεις υπευθύνων προγραμμάτων για το ποιους θα (ξανά και ξανά) δούμε στη δική τους συχνότητα πια («ζήτω!»), δίνεται η εντύπωση πως παρακολουθείς μια προσπάθεια να συνεχίσει να επαναλαμβάνεται – πρωί – βράδυ πια – αυτή η ιστορία: το success story του 1980, 1990, 1999. Σαν η «αναδιάρθρωση» να αφορά μόνο συνταξιούχους, μισθωτούς, καθηγητές, μαθητές, «ανώνυμους». Κάνοντας χρήση όλων αυτών που έχτισαν γύρω από τη φούσκα του λάιφ-στάιλ, οι ίδιοι άνθρωποι, στη μικρή οθόνη, προσπαθούν απεγνωσμένα να βρουν μεθόδους να διατηρήσουν τον παλιό τρόπο ζωής τους.

Με τη βοήθεια άλλων συγκατοίκων στο ίδιο «πολυτελές» αυθαίρετο (κράτα με, να σε κρατώ…) αλλά, βεβαίως, και των διαφόρων «wannabe σαν εσένα» που καλλιέργησαν τόσα χρόνια. Μόνο που πια ζούμε αλλά και ακούμε, καθημερινά και τόσο καταιγιστικά που δεν προλαβαίνουμε να τις ξεχάσουμε, και διαφορετικές ιστορίες – δικές μας και δικές τους – και το ψεύδος της συγκεκριμένης έχει αρχίσει να γίνεται πασιφανές, όπως τα γένια δύο ημερών, τα μπότοξ, οι κρυμμένες τρέσες στα μαλλιά.

Έτσι, όλη αυτή η ανακύκλωση προσώπων έχει καταντήσει εκνευριστική, όπως φαίνεται από τα διάφορα ειρωνικά σχόλια με τα οποία αντέδρασαν πάρα πολλοί στην ανακοίνωση, π.χ., του νέου πρωινάδικου με τον Π. Κωστόπουλο, αλλά και βαρετή.

Όσο δεν είναι ποτέ μια βόλτα, έστω και σε δρόμους που έχεις ξαναπερπατήσει, συντροφιά με μια διαφορετική ματιά.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 17:27