search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:44
MENU CLOSE

Independent: Στη Συρία θα συνεχίζουν να σφάζονται είτε με σαρίν είτε όχι…

18.09.2013 06:43
Independent: Στη Συρία θα συνεχίζουν να σφάζονται είτε με σαρίν είτε όχι… - Media

«Για να το θέσω ωμά, οι Σύριοι θα μπορούν στο έξης να χρησιμοποιούν τουφέκια, χειροβομβίδες, μαχαίρια και σπαθιά για να σφάζουν ο ένας τον άλλον – αλλά απολύτως καθόλου σαρίν. Υπάρχει κάτι βαθιά προσβλητικό και βαθιά κυνικό σε όλα αυτά»

Για να το θέσω ωμά, οι Σύριοι θα μπορούν στο έξης να χρησιμοποιούν τουφέκια, χειροβομβίδες, μαχαίρια και σπαθιά για να σφάζουν ο ένας τον άλλον – αλλά απολύτως καθόλου σαρίν. Υπάρχει κάτι βαθιά προσβλητικό και βαθιά κυνικό σε όλα αυτά», γράφει ο Ρόμπερτ Φισκ, βετεράνος ανταποκριτής στη Μέση Ανατολή, για τον Independent.
 
«Τι στο καλό συνέβαινε στην Ουάσιγκτον και στη Γενεύη την περασμένη εβδομάδα; Δεν προσπαθώ να εξευτελίσω την απερίγραπτη τραγωδία της Συρίας, ούτε την προφανή κοινή λογική που κατέλαβε ξαφνικά ηγέτες του κόσμου το Σάββατο, όταν οι ΗΠΑ και η Ρωσία συμφώνησαν σε ένα πλαίσιο για την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας, αλλά η κυβέρνηση Ομπάμα φέρεται όλο και πιο περίεργα.
 
Πρώτον, ο Ομπάμα ήταν πέρυσι πραγματικά, τρομερά, φοβερά, ανήσυχος ότι τα χημικά όπλα της Συρίας θα «πέσουν σε λάθος χέρια ». Με άλλα λόγια, φοβόταν ότι θα πέσουν στα χέρια της Αλ Κάιντα, ή της αλ- Νούσρα, της οργάνωσης των ισλαμιστών που πολεμάνε εναντίον του καθεστώτος. Φαινομενικά τα χημικά όπλα ήταν ακόμα, εκείνη τη στιγμή, στα «σωστά χέρια» – σε αυτά του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ της Συρίας», γράφει ο Φισκ.
 
«Τώρα, όμως, ο Ομπάμα και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι έχουν αποφασίσει, τελικά, ότι είναι στα λάθος χέρια, αφού κατηγορούν τα «σωστά χέρια» ότι έριξαν σαρίν σε αμάχους. Και αυτό ξεπερνάει την διαβόητη «κόκκινη γραμμή».
 
Φυσικά, ο Πούτιν και ο Λαβρόφ δεν αναφέρθηκαν ποτέ, όπως οι Αμερικανοί, στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Ρωσία υπέφερε πολύ οικτρά από τον πραγματικό Χίτλερ. Το έχω πει και στο παρελθόν, αλλά πραγματικά υποπτεύομαι ότι ηγέτες που δεν έχουν καμμία εμπειρία πολέμου, πιστεύουν πραγματικά ότι γυρίζουν μια ταινία του Χόλιγουντ.
 
Το παράλογο «απίστευτα μικρό» χτύπημα του Κέρι είναι προφανώς μια ταινία χαμηλού προϋπολογισμού για την χτυπημένη από την ύφεση Αμερική. Ο Ομπάμα υπόσχεται δράμα ευρείας οθόνης. Σκεφτείτε τον Στίβεν Σπίλμπεργκ», συνεχίζει ο Φισκ.
 
«Τίποτα από όλα αυτά δεν πρέπει να εξευτελίσει την τραγωδία της Συρίας. Ο κόσμος, υποψιάζομαι, δεν έχει πειστεί απολύτως ότι το καθεστώς ήταν υπεύθυνο για την επίθεση με χημικά στις 21 Αυγούστου – αν και στοιχηματίζω ότι οι Ρώσοι ξέρουν ποιός την έκανε.
 
Τώρα έχουμε αντάρτες που κόβουν κεφάλια κρατουμένων. Δεν είμαι σίγουρος τί ενδοιασμούς θα είχαν σχετικά με την χρήση του σαρίν. Αλλά ήταν ενδιαφέρον που είδαμε την συριακή κυβέρνηση να συμφωνεί να θέσει τα χημικά όπλα της σε διεθνή χέρια – δεν μπόρεσα να μην παρατηρήσω ότι δεν απαιτούν το ίδιο από τους αντάρτες…
 
Αλλά ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο χρονοδιάγραμμα Κέρι-Λαβρόφ. Οι Σύριοι θα πρέπει να παρουσιάσουν μια λίστα με τα κακά τους όπλα μέσα σε μια εβδομάδα. Οι επιθεωρητές πρέπει να είναι στο έδαφος στα μέσα του Νοεμβρίου.
 
Στη συνέχεια, κάθε χημικό όπλο θα πρέπει να καταστραφεί ως τα μέσα του επόμενου έτους. Και όλα αυτά εν μέσω ενός εμφυλίου πολέμου!
 
Φυσικά, ενώ οι επιθεωρητές θα ανοίγουν τον δρόμο τους μέσα από τα πολεμικά μέτωπα – αν ο Άσαντ δεν έχει όλα τα όπλα του στην Ταρτούς και στην Λατάκια στις ακτές της Μεσογείου, κάτι το οποίο υποψιάζομαι – οι Σύριοι θα συνεχίσουν να σκοτώνουν ο ένας τον άλλον, η κυβέρνηση της Συρίας θα προσπαθεί να τσακίσει τους αντάρτες, και οι ισλαμιστές θα επιτίθενται εναντίον χριστιανικών πόλεων και θα αποκεφαλίζουν αιχμαλώτους», καταλήγει ο Φισκ.
 
Πηγή: tovima.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:41