search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 21:52
MENU CLOSE

Μόλις 6 δικογραφίες για περιπτώσεις ρατσιστικής βίας, αλλά, για την κυβέρνηση, δεν υπάρχει θέμα

19.09.2013 13:20
Μόλις 6 δικογραφίες για περιπτώσεις ρατσιστικής βίας, αλλά, για την κυβέρνηση, δεν υπάρχει θέμα - Media

«Για μας ο νόμος Ρουπακιώτη, δεν υπάρχει!» δήλωσε αφοπλιστικά σε δημοσιογράφους στο περιστύλιο υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος και στενός πρωθυπουργικός συνεργάτης.

«Για μας ο νόμος Ρουπακιώτη, δεν υπάρχει!» δήλωσε αφοπλιστικά σε δημοσιογράφους στο περιστύλιο υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος και στενός πρωθυπουργικός συνεργάτης.

Αυτά λέγονταν όταν η κυβερνητική συνιστώσα του ΠΑΣΟΚ δήλωνε το αντίθετο. Όπως είπε σήμερα ο Βαγγέλης Βενιζέλος «παραμένουν στο τραπέζι της Βουλής οι προτάσεις του τέως υπουργού Δικαιοσύνης». 

Την άποψη αυτή, προφανώς, δεν έχει ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού:
«Αν εφαρμοζόταν ο νόμος αυτός, θα έπρεπε όλη η Αριστερά με πρώτο το ΚΚΕ που καλλιεργεί το ταξικό μίσος και την εχθροπάθεια να πάει μέσα!» πρόσθεσε στον ίδιο τόνο. Και εξήγησε ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να αναλάβει περαιτέρω νομοθετικές πρωτοβουλίες, μιας και θεωρεί το ισχύον οπλοστάσιο επαρκές, ενώ θα περιοριστεί να εισηγηθεί «μερεμέτια»στον Ποινικό Κώδικα, στη γραμμή Δένδια, προκειμένου να αντιμετωπίζονται εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου, ή οργανωμένες εκδηλώσεις παραστρατιωτικού χαρακτήρα, όπως αυτές που καταγράφηκαν πρόσφατα με τις παρελάσεις χρυσαυγιτών υπό τα παραγγέλματα βουλευτή(σ.σ: του Η. Κασιδιάρη). Σε ερώτηση εξάλλου αν εξετάζεται το ενδεχόμενο να τεθεί η Χ.Α εκτός νόμου απάντησε αρνητικά λέγοντας «την επομένη κιόλας, θα καταθέσουν αίτηση στο Πρωτοδικείο με το όνομα ¨Αργυρή Αυγή¨ και δε συμμαζεύεται και θα πάνε ακόμα ψηλότερα, διότι θα φανεί στον κόσμο ότι τα πολιτικά κόμματα την κυνηγάνε».

Όλα αυτά, την ίδια στιγμή που ερχόταν στο φως η είδηση ότι από το πλήθος κάθε είδους περιστατικών φυλετικής βίας μόλις 6 δικογραφίες έχουν σχηματιστεί αυτεπαγγέλτως από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Από έγγραφή απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου μετά από σχετική ερώτηση της βουλευτού της ΔΗΜ.ΑΡ Μαρίας Γιαννακάκη προκύπτει ότι σε καμία από τις έδρες των Εφετείων που λειτουργούν σε Πειραιά, Χαλκίδα, Λαμία, Λάρισα, Ιωάννινα, Κέρκυρα, Πάτρα, Καλαμάτα, Αγρίνιο, Κοζάνη, Ροδόπη, Χανιά, Ρόδο, Σύρο, Ναύπλιο και Μυτιλήνης δεν ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για αδικήματα που εμπίπτουν στον αντιρατσιστικό νόμο καθώς και στο Ν. 3304/05 που αφορά στην εφαρμογή ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως εθνοτικής ή φυλετικής καταγωγής θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών έχουν σχηματιστεί αυτεπαγγέλτως  6 δικογραφίες από τις οποίες οι δύο μετά από δημοσιοποίηση των γεγονότων στην Ελευθεροτυπία και τον Σκάϊ αντίστοιχα. Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης εκκρεμούν 6 υποθέσεις ρατσιστικής βίας. Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου, έχουν σχηματιστεί, κατόπιν εγκλήσεως των παθόντων 7 δικογραφίες. Η μια δικογραφία από αυτές σχηματίστηκε κατόπιν ανάρτησης στο διαδίκτυο καταγγελίας της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου σχετικά με ξυλοδαρμό εργαζόμενου μετανάστη στο εργοστάσιο ανακύκλωσης από εργαζόμενο οπαδό της Χρυσής Αυγής.
 
Ο κ. Αθανασίου προσθέτει σε αποστειρωμένο ύφος, ότι οι δικαστικές αρχές ασκούν το έργο τους με ανεξαρτησία και είναι αποκλειστικά αρμόδιες για την εκτίμηση των πληροφοριών και στοιχείων που περιέρχονται σε γνώση τους για την έναρξη και εξέλιξη μιας υπόθεσης. Και επικαλείται το άρθρο 26 του Συντάγματος για την αρχή της διάκρισης των εξουσιών, υποστηρίζοντας ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν δικαιούται θεσμικά ούτε να ζητήσει την άσκηση ποινικών διώξεων ούτε να ζητήσει την παύση αυτών χωρίς τούτο να αποτελεί ανεπίτρεπτη συνταγματικά καταστρατήγηση της αρχής της διάκρισης των εξουσιών.
 
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 21:51