search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:57
MENU CLOSE

Πολυκατοικία Παπαλεονάρδου: Μια πικρή, νεοελληνική ιστορία

21.09.2013 21:00
Πολυκατοικία Παπαλεονάρδου: Μια πικρή, νεοελληνική ιστορία - Media

Ήταν ένα διαφορετικό απόγευμα Κυριακής αυτό που έζησαν χιλιάδες Αθηναίοι πριν από λίγες ημέρες στο κέντρο της πόλης τους.

Ήταν ένα διαφορετικό απόγευμα Κυριακής αυτό που έζησαν χιλιάδες Αθηναίοι πριν από λίγες ημέρες στο κέντρο της πόλης τους. Όχι μόνο «με το τίποτα» στήθηκαν πέντε μικρές συναυλίες υψηλού επιπέδου σε ισάριθμους δημόσιους χώρους της Αθήνας ξαφνιάζοντας ευχάριστα περαστικούς και τουρίστες, αλλά τροφοδοτήθηκαν με ζωή περιοχές που συνήθως υποφέρουν από φαινόμενα ερήμωσης. Όπως η πλατεία Κοτζιά και ο κήπος του Αρχαιολογικού Μουσείου.

Ο πρωτότυπος αυτός μουσικός περίπατος είχε νοητή κατάληξη την πολυκατοικία Παπαλεονάρδου, στη συμβολή των οδών Πατησίων 61 και Σκαραμαγκά. Η πρόσφατη ειδησεογραφία τής έδωσε ένα νέο όνομα, «Βίλα Σκαραμαγκά», στο πρότυπο άλλων καταλήψεων («Βίλα Αμαλία»), καθώς επιχειρείται μια διαφορετική «ανάγνωση» των παραδοσιακών τοποσήμων της αστικής Αθήνας. Πρόκειται για το σπίτι που έζησε η Μαρία Κάλλας όσο η βάση της ήταν η ελληνική πρωτεύουσα, από το 1937 έως το 1945. Οικοδομήθηκε το 1925, βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Κώστα Κιτσίκη (1892-1969), με μορφολογικές επιρροές από το γερμανικό Jugendstil. Ανήκει, από το 1950, στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο και το 1989 κηρύχθηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Πριν από λίγα χρόνια εκπονήθηκε μελέτη αποκατάστασής της, η οποία δεν υλοποιήθηκε ποτέ.
Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα ένα παρόμοιο περιουσιακό στοιχείο θα αποτελούσε πλουτοπαραγωγικό στοιχείο: κοινώς, το κράτος, ο δήμος, η πόλη θα εισέπρατταν ζεστό χρήμα. Στην Ελλάδα το σπίτι που έζησε η μεγαλύτερη γυναικεία φωνή του 20ού αιώνα δεν αξιοποιείται από το 1999, οπότε και αποχώρησε ο τελευταίος εκμισθωτής (ένα ιδιωτικό εκπαιδευτήριο), εξαιτίας της φθοράς που προκάλεσε ο μεγάλος σεισμός της Αθήνας. Πυρκαγιά που εκδηλώθηκε λίγα χρόνια αργότερα, επέτεινε τη δραματική του κατάσταση. Έγινε καταφύγιο για τοξικομανείς, αστέγους και αρουραίους, ενώ στα λευκά μάρμαρα των εσωτερικών του χώρων στοιβάχτηκαν σκουπίδια, ακαθαρσίες και σύριγγες. Το 2009 πέρασε στα χέρια καταληψιών ενώ στις αρχές του χρόνου με επιχείρησή της η Αστυνομία ανακατέλαβε το κτήριο.
Δεν γνωρίζουμε τις προθέσεις του ΝΑΤ. Προφανώς, το ίδιο δεν έχει τους πόρους να αποκαταστήσει το κτήριο. Η μόνη υπαρκτή διέξοδος είναι μια πρωτοβουλία από το υπουργείο Πολιτισμού ή και ιδιώτες προκειμένου να συσταθεί ένας άτυπος κουμπαράς όπου θα συγκεντρώνονται ιδιωτικές χορηγίες για την επαναγορά της πολυκατοικίας και την ίδρυση Μουσείου Καλλάς. Πιθανότατα θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και πόροι από το ΕΣΠΑ. Αρκεί κάποιος να ρίξει την ιδέα.

Δημήτρης Ρηγόπουλος

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:57