search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 04:34
MENU CLOSE

Η Συρία έδωσε τα πρώτα στοιχεία για τα χημικά της

20.09.2013 14:47
Η Συρία έδωσε τα πρώτα στοιχεία για τα χημικά της - Media

Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) ανακοίνωσε την Παρασκευή το απόγευμα ότι η Συρία άρχισε να στέλνει λεπτομέρειες για το χημικό της οπλοστάσιο.

Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) ανακοίνωσε την Παρασκευή το απόγευμα ότι η Συρία άρχισε να στέλνει λεπτομέρειες για το χημικό της οπλοστάσιο, στα πλαίσια εφαρμογής της ρωσοαμερικανικής συμφωνίας για τον διεθνή έλεγχό του.
 
Από τη Χάγη, όπου και εδρεύει, ο οργανισμός ανακοίνωσε ότι αναμένει περισσότερες λεπτομέρειες από τη Δαμασκό τις επόμενες ημέρες, ενώ ανέβαλε σύνοδό του η οποία ήταν προγραμματισμένη για την Κυριακή.
 
Στη Συρία είχε δοθεί προθεσμία μέχρι το Σάββατο να παράσχει λίστα με το περιεχόμενο του χημικού της οπλοστασίου.
 
Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται λιγότερο από ένα μήνα μετά τις απειλές των ΗΠΑ για ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του καθεστώτος Άσαντ, με αφορμή επίθεση με χημικά όπλα στη Δαμασκό στις 21 Αυγούστου, την οποία τα Ηνωμένα Έθνη έχουν χαρακτηρίσει «έγκλημα πολέμου».
 
ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία και Γαλλία θεωρούν αυτουργό της πράξης τη συριακή κυβέρνηση, ωστόσο η Δαμασκός, καθώς και η Ρωσία, κάνουν λόγο για «προβοκάτσια» από πλευράς ανταρτικών ομάδων για να προκαλέσουν δυτική επέμβαση.
 
Εκπρόσωπος του OPCW δήλωσε στο πρακτορείο Reuters: «Έχουμε λάβει μέρος των στοιχείων και περιμένουμε περισσότερα». Διπλωμάτης του ΟΗΕ επιβεβαίωσε την αποστολή, προσθέτοντας ότι είναι «είναι μακροσκελής και βρίσκεται στη διαδικασία μετάφρασης».
 
Η ρωσοαμερικανική συμφωνία έχει σαν στόχο την καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου μέχρι τα μέσα του 2014.
 
Τα βασικά μέλη του OPCW αναμένεται να ψηφίσουν για το πρόγραμμα της καταστροφής την ερχόμενη εβδομάδα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15