16/07/2019 20:30:42

Η ΕΣΗΕΑ και τα social media καταγγέλλουν το εξώφυλλο του «Πρώτου Θέματος»

Η ΕΣΗΕΑ και τα social media καταγγέλλουν το εξώφυλλο του «Πρώτου Θέματος» - Media
Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει την απόφαση της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» να δημοσιεύσει στο κυριακάτικο της εξώφυλλο φωτογραφία του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα λίγο πριν ξεψυχήσει. Με δήλωση της η οικογένεια του θύματος απαιτεί «να σεβαστούν όλοι το βαρύτατο πένθος μας και να μας αφήσουν επιτέλους να βιώσουμε με σιωπή και αξιοπρέπεια το χαμό του Παύλου».  
 
Ο «χορός» των αντιδράσεων ξεκίνησε μόλις έγινε γνωστό το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας, το απόγευμα του Σαββάτου. Χρήστες του διαδικτύου με αναρτήσεις τους στο Facebook και το Twitter με ιδιαίτερα καυστικό τρόπο σχολίασαν την δημοσίευση της συγκεκριμένης φωτογραφίας. Μάλιστα στο Twitter έχει δημιουργηθεί hashtag για διαμαρτυρία και το μποϊκοτάρισμα  κυριακάτικης εφημερίδας. 

Στη δήλωση της προς την ΕΣΗΕΑ και την εισαγγελία του Αρείου Πάγου η οικογένεια Φύσσα, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

«Επειδή η δημοσίευση των φωτογραφιών αυτών συνιστά κάταφωρη και χυδαία προσβολή μνήμης νεκρού. Επειδή ως οικογένεια απαιτούμε να σεβαστούν όλοι το βαρύτατο πένθος μας και να μας αφήσουν επιτέλους να βιώσουμε με σιωπή και αξιοπρέπεια το χαμό του Παύλου. Σας καλούμε να προβείτε σε όλες τις ενέργειες που το δημοσιογραφικό καθήκον σας επιτάσσει για την προάσπιση της μνήμης του Παύλου Φύσσα και την ασφάλεια και ηρεμία των οικείων του που απεικονίζονται επίσης στα σχετικά δημοσιεύματα. Άλλωστε η δικαιοσύνη στην οποία έχουμε απεριόριστη εμπιστοσύνη έχει πλέον τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο». 

Τι λέει το "Πρώτο Θέμα"

Το «Πρώτο Θέμα» κάνει λόγο για ένα «μοναδικό φωτογραφικό και δημοσιογραφικό ντοκουμέντο που συνιστά, ίσως, την πλέον ηχηρή καταγγελία της δολοφονικής φασιστικής βίας με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η ελληνική κοινωνία».
 
Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ αναφέρει:
 
«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει τη δημοσίευση στο κυριακάτικο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ», φωτογραφίας του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα λίγο πριν ξεψυχήσει.
 
Η δημοσίευση αυτή όχι μόνο δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες της ενημέρωσης, αλλά, αντιθέτως, προσβάλλει κατάφωρα τους κανόνες δεοντολογίας του επαγγέλματος και τις πανανθρώπινες αξίες.
 
Υπενθυμίζουμε, για άλλη μια φορά, ότι ο σεβασμός της προσωπικότητας του ατόμου, η διακριτικότητα και η ευαισθησία καθώς και ο σεβασμός τόσο του νεκρού όσο και των πενθούντων συγγενών και φίλων είναι πρωταρχική υποχρέωση του δημοσιογράφου (άρθρο 2 Αρχών Δεοντολογίας του Δημοσιογραφικού Επαγγέλματος).

Η δημοσιογραφία για να δικαιώνει το ρόλο της οφείλει να μην υποκύπτει στην ευκολία και στον εντυπωσιασμό. Αντιθέτως, πρέπει να είναι αποκαλυπτική και να ξεσκεπάζει τους σκοτεινούς κύκλους και τα σχέδια που εξυφαίνουν. Οι Έλληνες δημοσιογράφοι, όπου κι αν εργάζονται, μέσα στις αντίξοες συνθήκες που βιώνει η χώρα μας και οι ίδιοι, λόγω της παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης, οφείλουν με νηφαλιότητα να ασκούν ερευνητική δημοσιογραφία. Να αποκαλύψουν στον ελληνικό λαό το πραγματικό πρόσωπο της «Χρυσής Αυγής», καθώς και ότι παραμένει μία ναζιστική οργάνωση, η οποία έχει ενδυθεί τον μανδύα του κοινοβουλευτικού κόμματος.
 
Η ΕΣΗΕΑ καλεί τους συναδέλφους να μην φοβηθούν τις απειλές αλλά να δικαιώσουν την αποστολή τους και το ρόλο τους, εμμένοντας σθεναρά στις επάλξεις της ελευθεροτυπίας».  

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.