search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:17
MENU CLOSE

Επίθεση σε εμπορικό κέντρο στο Ναϊρόμπι (εικόνες)

21.09.2013 17:04
Επίθεση σε εμπορικό κέντρο στο Ναϊρόμπι (εικόνες) - Media

Στους 59 ανέρχονται μέχρι στιγμής οι νεκροί από την επίθεση που σημειώθηκε χθες στο εμπορικό κέντρο Γουέστγκεϊτ του Ναϊρόμπι, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

Στους 59 ανέρχονται μέχρι στιγμής οι νεκροί από την επίθεση που σημειώθηκε χθες στο εμπορικό κέντρο Γουέστγκεϊτ του Ναϊρόμπι, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

«Μέχρι τώρα, έχουν σκοτωθεί 59 άνθρωποι», ανέφερε ο υπουργός Τζόζεφ Όλε Λένκου, προσθέτοντας ότι υπάρχουν επίσης 175 τραυματίες. Νωρίτερα ο Ερυθρός Σταυρός της Κένυας είχε ανακοινώσει ότι οι τραυματίες ξεπερνούν τους 200.

Σύμφωνα με το τοπικό τηλεοπτικό κανάλι ntv, οι στρατιώτες έχουν καταλάβει τον πρώτο και τον δεύτερο έλεγχο του συγκροτήματος και οι Σομαλοί ισλαμιστές της οργάνωσης Σεμπάμπ περιορίστηκαν στους δύο τελευταίους ορόφους.

Σφοδρά πυρά ακούστηκαν το πρωί της Κυριακής από το υπό πολιορκία εμπορικό κέντρο στην καρδιά του Ναϊρόμπι το οποίο έχει καταληφθεί από το Σάββατο από ενόπλους ισλαμιστές.

Οι δυνάμεις ασφαλείας προσπαθούν εδώ και 20 ώρες να ελέγξουν την κατάσταση και να βάλουν ένα τέλος στην κατάσταση ομηρείας. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον 39 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και άλλοι 150 τραυματίστηκαν.

Νωρίς το πρωί της Κυριακής έφτασαν ενισχύσεις του στρατού στο εμπορικό κέντρο Γουέστγκεϊτ και στρατιώτες με πλήρη εξάρτυση, φορώντας κράνη και αλεξίσφαιρα γιλέκα κατευθύνθηκαν στο κτίριο.

Σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου δύο Κενυάτες στρατιώτες τραυματίστηκαν και με τη βοήθεια συναδέλφων τους απομακρύνθηκαν από το συγκρότημα και οδηγήθηκαν σε ασθενοφόρα. Μία πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας επιβεβαίωσε ότι σημειώθηκε ανταλλαγή πυρών στο εσωτερικό του κτιρίου.

Οι Σομαλοί αντάρτες Σεμπάμπ, που ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση αυτή, κρατούν ακόμη αδιευκρίνιστο αριθμό ομήρων στο τετραώροφο κτίριο.

Ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε την Κυριακή ότι επιβεβαιώθηκε ο θάνατος τριών Βρετανών κατά την επίθεση σε ένα εμπορικό κέντρο στο Ναϊρόμπι της Κένυας και προειδοποίησε ότι οι Βρετανοί θα πρέπει να περιμένουν "κι άλλες κακές ειδήσεις".

«Ξέρουμε ότι σκοτώθηκαν τρεις Βρετανοί. Επειδή η επίθεση συνεχίζεται, πρέπει να περιμένουμε κι άλλες κακές ειδήσεις», δήλωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον.  

Θυμίζουμε ότι οι ένοπλοι εισέβαλαν το Σάββατο στο εμπορικό κέντρο του Ναϊρόμπι πυροβολώντας και σκοτώνοντας ανθρώπους που ψώνιζαν εκείνη την ώρα και κάνοντας πολλούς άλλους να τρέχουν πανικόβλητοι να βρουν καταφύγιο σε καταστήματα, ένα κινηματογράφο και τους γύρω δρόμους.
 
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που είχαν κάνει τον γύρο του κόσμου το Σάββατο, σποραδικά πυρά ακούγονταν ώρες αφότου άρχισε η επίθεση ενώ αυτόπτες μάρτυρες είπαν πως είδαν στρατιώτες να μπαίνουν μέσα στο εμπορικό κέντρο. Μερικοί τοπικοί τηλεοπτικοί σταθμοί μετέδωσαν την πληροφορία πως είχαν συλληφθεί όμηροι, όμως δεν υπήρξε επίσημη επιβεβαίωση.
 
Σύμφωνα με έναν αυτόπτη μάρτυρα, οι ένοπλοι «εκτέλεσαν» πελάτες του εμπορικού κέντρου και μιλούσαν μια ξένη γλώσσα, ίσως αραβικά ή σομαλικά. «Δεν είμαι βέβαιος διότι δεν μιλάω αυτές τις γλώσσες», ανέφερε.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:17