search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 05:31
MENU CLOSE

Merkel über alles (Video)

22.09.2013 16:35
Merkel über alles (Video)  - Media

Μια ανάσα πριν την αυτοδυναμία βρέθηκε το κόμμα της Μέρκελ (Χριστιανοδημοκράτες) με τα τελικά αποτελέσματα να του δίνουν 311 έδρες στη νέα Μπούντεσταγκ. 

Μια ανάσα πριν την αυτοδυναμία βρέθηκε το κόμμα της Μέρκελ (Χριστιανοδημοκράτες) με τα τελικά αποτελέσματα να του δίνουν 311 έδρες στη νέα Μπούντεσταγκ. Οι Σοσιαλδημοκράτες πήραν 192 έδρες, η Αριστερά 64 έδρες και οι Πράσινοι 63 έδρες, ενώ εκτός Βουλής βρέθηκαν οι Φιλελεύθεροι.

Tα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

  • Χριστιανοδημοκράτες (CDU/CSU) 41,5%
  • Σοσιαλδημοκράτες (SPD) 25,7%
  • Αριστερά (Linke) 8,6%
  • Πράσινοι 8,4%

 
Οι Φιλευλέθεροι του FDP και οι ευρωσκεπτικιστές του ΑfD έμειναν εκτός Βουλής με 4,8% και 4,7% αντίστοιχα.
 
Σύμφωνα με το γερμανικό εκλογικό σύστημα που προβλέπει εξισορρόπηση της αντιπροσώπευσης, η νέα Μπούντεσταγκ θα έχει 630 έδρες και ως όριο αυτοδυναμίας θα είναι οι 316 έδρες.
 
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι το κόμμα της Μέρκελ θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε συμμαχία προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση γεγονός το οποίο σημαίνει ότι ή θα συνεργαστεί με τους Σοσιαλδημοκράτες ή με τους Πράσινους. Ανοιχτό παραμένει όμως και το ενδεχόμενο του τριπλού συνασπισμού της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης (Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Linke).

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, υψηλή ήταν η συμμετοχή των Γερμανών στις εκλογές καθώς έφθασε το 73%.

Οι πρώτες δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ

«Αγαπητοί φίλοι αποδείξαμε ότι είμαστε ένα κόμμα του λαού, θα κάνουμε τα πάντα για να έχουμε πολύ καλά χρόνια για τη Γερμανία», δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ στις πρώτες δηλώσεις της μετά τα exit poll για το εκλογικό αποτέλεσμα. Η Άνγκελα Μέρκλε ευχαρίστησε τους συνεργάτες της αλλά και το σύζυγό της. «Άντεξε πολλά πλάι μου», είπε χαρακτηριστικά. 

(Το βίντεο είναι από το enikos.gr και το Star)

Οι δηλώσεις του Πέερ Στάινμπρουκ

Ο ηττημένος των εκλογών αλλά ρυθμιστής όπως όλα δείχνουν για την επόμενη μέρα, Πέερ Στάινμπρουκ, παραδέχθηκε πως δεν επιτεύχθηκε ο στόχος του SPD σημειώνοντας: «Πετύχαμε ένα αποτέλεσμα που είναι καλύτερο από εκείνο το 2009 αλλά όχι εκείνο που είχαμε θέσει ως εκλογικό στόχο. Ωστόσο η κατάσταση είναι πολύ ασαφής γι’ αυτό και οι Σοσιαλδημοκράτες καλά θα κάνουν απόψε να μην κάνουν σπέκουλες για το σχηματισμό κυβέρνησης. Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της κ. Μέρκελ. Αυτή θα πρέπει να βρει την πλειοψηφία».  
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:10