search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 03:18
MENU CLOSE

Εκρήξεις και πυροβολισμοί τα ξημερώματα στο Ναϊρόμπι (Video)

23.09.2013 07:07
Εκρήξεις και πυροβολισμοί τα ξημερώματα στο Ναϊρόμπι (Video) - Media

Εκρήξεις και πυροβολισμοί ακούστηκαν τα ξημερώματα στο εμπορικό κέντρο Westgate του Ναϊρόμπι, όπου σύμφωνα με  πληροφορίες, οι δυνάμεις ασφαλείας της Κένυας εξαπέλυσαν επίθεση για να εξουδετερώσουν τους ένοπλους ισλαμιστές…

Εκρήξεις και πυροβολισμοί ακούστηκαν τα ξημερώματα στο εμπορικό κέντρο Westgate του Ναϊρόμπι, όπου σύμφωνα με  πληροφορίες, οι δυνάμεις ασφαλείας της Κένυας εξαπέλυσαν επίθεση για να εξουδετερώσουν τους ένοπλους ισλαμιστές που έχουν οχυρωθεί εκεί πάνω από 40 ώρες, κρατώντας ομήρους.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, ακούστηκαν τρεις ισχυρές εκρήξεις μετά από έντονα πυρά που διήρκεσαν 15 λεπτά. Νωρίτερα, ο στρατός της Κένυας ανακοίνωσε ότι οι όμηροι είναι πλέον λιγότεροι από 10.

«Οι άνθρωποι που κρατούνται ακόμα όμηροι είναι λιγότεροι από 10», δήλωσε ο συνταγματάρχης Σάιρους Ογκούνα, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να δώσει ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα σχετικά με το πότε θα ολοκληρωθεί η επιχείρηση.

Δεν ανέφερε επίσης αν η αστυνομία έχει προβεί σε συλλήψεις των ενόπλων. «Οι περισσότεροι από τους ομήρους έχουν απελευθερωθεί και οι Ένοπλες Δυνάμεις της Κένυας έχουν ανακτήσει τον έλεγχο των περισσοτέρων τμημάτων του κτηρίου», δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό KTN. Είπε επίσης ότι η θέση της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη: δεν θα υπάρξουν οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις με τους τρομοκράτες.

Τουλάχιστον 68 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το Σάββατο στην επίθεση στο «Westgate Mall». Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε μέσω ανάρτησης στο Twitter η σομαλική οργάνωση αλ-Σαμπάμ, η οποία πρόσκειται στην αλ Κάιντα. «Οι μουτζαχεντίν διείσδυσαν σήμερα κατά το μεσημέρι στο Γουέστγκεϊτ. Σκότωσαν πάνω από 100 Κενυάτες άπιστους και η μάχη συνεχίζεται», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανάρτηση.

«Για μεγάλο διάστημα διεξάγαμε πόλεμο εναντίον των Κενυατών στη δική μας γη, τώρα έχει έρθει η ώρα να μεταφέρουμε το πεδίο της μάχης, να φέρουμε τον πόλεμο στη δική τους γη». Όπως ισχυρίζεται η οργάνωση, η επίθεση αποτελεί «ανταποδοτική δικαιοσύνη για τα εγκλήματα» που διέπραξε ο στρατός της Κένυας στη Σομαλία.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, σε μετέπειτα ανάρτησή της η οργάνωση αναφέρει: «Δεν θα υπάρξει απολύτως καμία διαπραγμάτευση με τις αρχές της Κένυας. Έχουν περάσει 10 ώρες και οι Μουτζαχεντίν κρατούν ακόμα δυνατά στο εμπορικό Westgate. Κρατούν ακόμα το έδαφος. Όλες οι ευλογίες οφείλονται στον Αλλάχ».
Ο πρόεδρος της χώρας, Ουχούρου Κενυάτα, ένας ανιψιός του οποίου σκοτώθηκε κατά την επίθεση, ορκίστηκε με τη σειρά του ότι θα κρατήσει μια σταθερή θέση σε αυτό που χαρακτήρισε «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» στη Σομαλία και πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις της Κένυας κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να δοθεί ένα τέλος σε αυτή την αιματηρή τραγωδία.

«Διαβεβαιώνω τους Κενυάτες ότι οι πιθανότητες να εξουδετερώσουμε με επιτυχία τους τρομοκράτες είναι με το μέρος μας. Οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν αυστηρά», είπε.

Ισραηλινοί σύμβουλοι στην πολιορκία του εμπορικού

Μέλη των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων μπήκαν την Κυριακή μέσα στο εμπορικό κέντρο Westgate του Ναϊρόμπι για να επιχειρήσουν να βάλουν τέλος στην πολιορκία του κτιρίου και να βοηθήσουν τους τραυματίες και τους ομήρους τους οποίους κρατούν από το Σάββατο, ένοπλοι ισλαμιστές, δήλωσε πηγή των κενυατικών δυνάμεων ασφαλείας, ενώ στην Ιερουσαλήμ υποστηρίχθηκε από τοπική πηγή πως ισραηλινοί σύμβουλοι βοηθούν την Κένυα να καταστρώσει μια στρατηγική για τον τερματισμό της πολιορκίας, αλλά δεν συμμετέχουν στις επιχειρήσεις στο εμπορικό κέντρο.

«Οι Ισραηλινοί μπήκαν στο εμπορικό κέντρο και βοηθούν τους ομήρους και τους τραυματίες», δήλωσε η κενυατική πηγή ζητώντας να μην κατονομαστεί. «Αυτός είναι ο λόγος που έφυγαν ασθενοφόρα με κατεύθυνση το εμπορικό κέντρο», διευκρίνισε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πιθανότατα θα υπάρξουν νέα θύματα.

Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε επίσης ότι πηγή των κενυατικών δυνάμεων ασφαλείας δήλωσε πως ισραηλινοί στρατιώτες συμμετέχουν στην επιχείρηση, ενώ ένας φρουρός ιδιωτικής υπηρεσίας ασφαλείας είπε ότι Ισραηλινοί βοηθούν να ερευνηθούν οι χώροι του εμπορικού κέντρου.

Ωστόσο ο Κενυάτης υπουργός Εσωτερικών επέμεινε πως, αν και προσφέρθηκε υποστήριξη από το εξωτερικό, πρόκειται για μια επιχείρηση αποκλειστικά των κενυατικών δυνάμεων.

Το «Westgate Mall» λέγεται πως ανήκει εν μέρει σε Ισραηλινούς. Στην Ιερουσαλήμ, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών Πολ Χίρσον δεν θέλησε να σχολιάσει όταν ερωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο αν εμπλέκονται Ισραηλινοί: «Δεν συνηθίζουμε να σχολιάζουμε οποιαδήποτε κοινή επιχείρηση ασφαλείας μπορεί ή όχι να βρίσκεται σε εξέλιξη».

Ισραηλινή πηγή στο Ναϊρόμπι δήλωσε πως όλοι οι Ισραηλινοί που βρίσκονταν μέσα στο εμπορικό κέντρο διέφυγαν ασφαλείς.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 02:15