search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:58
MENU CLOSE

Η νίκη της Μέρκελ και ο «πονοκέφαλος» του ΣΥΡΙΖΑ

23.09.2013 08:39
Η νίκη της Μέρκελ και ο «πονοκέφαλος» του ΣΥΡΙΖΑ
 - Media

Η Μέρκελ όχι μόνο επικράτησε στις γερμανικές εκλογές, αλλά σάρωσε αγγίζοντας την αυτοδυναμία, χωρίς όμως τελικά να την κατακτήσει

Η Μέρκελ όχι μόνο επικράτησε στις γερμανικές εκλογές, αλλά σάρωσε αγγίζοντας την αυτοδυναμία, χωρίς όμως τελικά να την κατακτήσει. Ακόμη κι έτσι, η νίκη της θεωρείται ιστορική, αφού την τελευταία φορά που το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών πέτυχε αυτοδυναμία ήταν το 1957, όταν με επικεφαλής τον Κόνραντ Αντενάουερ έλαβε ποσοστό 50,2%.
 
Πλέον, και παρά το γεγονός ότι διαφαίνεται σχηματισμός κυβέρνησης με τους σοσιαλδημοκράτες που έλαβαν περί το 26%, όχι μόνο δεν διαφαίνεται αλλαγή πλεύσης και χαλάρωση της πολιτικής της λιτότητας, αλλά οι αναλυτές μιλούν για πλήρη επιβεβαίωση της γερμανικής κυριαρχίας  στην Ευρώπη. Η λεγόμενη «γερμανική Ευρώπη» είναι γεγονός. Αυτό δε σημαίνει ότι όλα θα εξελιχθούν κατ’ ευχήν στο εξής για τη Μέρκελ: ναι μεν επικυρώνει την παντοδυναμία της στο ευρωπαϊκό στερέωμα, ωστόσο η συνέχιση της πολιτικής ακραίας λιτότητας και η εκδίπλωση του σχεδίου αποικιοποίησης του ευρωπαϊκού Νότου θα προκαλούν όλο και μεγαλύτερη πολιτική αστάθεια με ό,τι αυτό συνεπάγεται γενικότερα για την πορεία της ευρωζώνης.
 
Σε ό,τι μας αφορά ήδη αναμένεται ένταση των πιέσεων για την υλοποίηση των «μεταρρυθμίσεων», ενώ το βάρος των συζητήσεων πέφτει στο εξής στην κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού (και τους ακριβούς υπολογισμού του): θα υπάρξει νέο δάνειο9κάτι που κανείς δεν φαίνεται να θέλει ιδιαίτερα από την πλευρά των δανειστών) ή θα επιδιωχθεί ακόμη μεγαλύτερη «σφαγή» για μεγαλύτερο … «πρωτογενές πλεόνασμα»;
 
Το μετεκλογικό σκηνικό στη Γερμανία όμως αφορά και τον ΣΥΡΙΖΑ. Τ ι θα σήμαινε η εσωτερική επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ σε τυχόν πρόωρες εκλογές, μέσα σε μια «γερμανική Ευρώπη»; Τη στιγμή μάλιστα που το σύμμαχο γερμανικό κόμμα, το Die Linke, έρχεται μεν τρίτο (θέση που στις εκλογές του 2009 είχε καταλάβει το FDP το οποίο τώρα μένει εκτός Βουλής) ωστόσο υποχωρεί από το 11% στο 8,6%. Με μια πρώτη ματιά με άλλα λόγια, το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών ανεβάζει  και τον πήχη για τον ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένου ότι θα χρειαστεί τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία προκειμένου να ασκήσει πίεση στην πανίσχυρη πλέον Μέρκελ καθώς το στοίχημα της αλλαγής των συσχετισμών στο ευρωπαϊκό επίπεδο, αποδεικνύεται δύσκολο, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη Γερμανία.
 
Διαφορετικά, και όσο δεν εξετάζεται η εναλλακτική του εκτός ευρώ (εναλλακτική την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δύσκολα θα άντεχε πολιτικά), οι συμβιβασμοί που ήδη καταγράφονται στη ρητορική της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ (για πολιτικούς ενδεχομένως λόγους) π.χ. με τη θέση περί διαγραφής του 40 – 50% του χρέους και όχι του «μεγαλύτερου μέρους» του, θα γίνουν οδυνηρότεροι απέναντι σε μια Γερμανία που και ισχυρότερη πολιτικά είναι και κερδίζει από τη δική μας εξαθλίωση.
Ένας νέος κύκλος πολιτικού παιχνιδιού τώρα ξεκινάει…
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:57