22/01/2019 03:28:16

«Ράβε-ξήλωνε» στην ΕΛ.ΑΣ για τη Χρυσή Αυγή

«Ράβε-ξήλωνε» στην ΕΛ.ΑΣ για τη Χρυσή Αυγή - Media

Δύο αστυνομικοί διευθυντές παραιτήθηκαν (όπως τους ζητήθηκε) και 4 στελέχη της ΕΛ.ΑΣ στη Χαλκίδα τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, καθώς κρίθηκε ότι προστάτεψαν Χρυσαυγίτες. Παράλληλα, 8 υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ μετακινούνται από τις θέσεις τους,τρεις εξ' αυτών, ο προϊστάμενος του οργανωμένου εγκλήματος, ο διοικητής των ΕΚΑΜ και ο υποδιοικητής του τμήματος ασφαλείας Αττικής ως συμπαθούντες την Χρυσή Αυγή. 

Συγκεκριμένα, δεκτές από τον Γ.Γ. του υπουργείου Δημόσιας Τάξης έγιναν οι παραιτήσεις των αστυνομικών διευθυντών Νοτίου και Στερεάς Ελλάδας, ενώ τέθηκαν σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Εύβοιας, ο Διοικητής και ο Αξιωματικός Υπηρεσίας του Τμήματος Ασφάλειας Χαλκίδας και ο αστυνομικός - σκοπός της Αστυνομικής Διεύθυνσης.
 
Οι τρεις τελευταίοι βρίσκονταν σε υπηρεσία την ώρα που έγιναν οι καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες κάτω από τα μάτια των αστυνομικών σε μικρή απόσταση από το Αστυνομικό Τμήμα, κυκλοφορούσαν μέλη της Χρυσής Αυγής με ρόπαλα, χωρίς να υπάρχει καμία αντίδραση από τους αστυνομικούς.
 
Παράλληλα διατάχθηκε η διεξαγωγή Ένορκη Διοικητικής Εξέτασης.

Σύμφωνα με κύκλους του Υπουργείου Δημόσιας Ταξης, το βράδυ της Παρασκευής, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης της Χρυσής Αυγής  στην Χαλκίδα, οι τοπικοί Αστυνομικοί δεν ενημέρωσαν ποτέ το Αρχηγείο της Αθήνας σχετικά με τα ρόπαλα, τα κράνη και τις ασπίδες που έφεραν οι Χρυσαυγίτες.

Παράλληλα παρέμειναν απλοί θεατές και στις προσαγωγές που προχώρησαν οι διμοιρίες των ΜΑΤ που είχαν μεταβεί από την Αθήνα στη Χαλκίδα.

Επίσης, σύμφωνα με την ίδια πηγή, από τους επτά προσαχθέντες που μεταφέρθηκαν στο τμήμα της Χαλκίδας πήραν αποτυπώματα μόνον από τους τρεις.

Σημειώνεται πως ο παραιτηθείς (ζητήθηκε η παραίτησή του) Γενικός Αστυνομικός Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος, Γιάννης Δικόπουλος ήταν προηγουμένως Αττικάρχης και πριν από αυτό για τρία χρόνια, Διευθυντής Ασφαλείας Αττικής. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις προβλεπόταν να ανέλθει στο αξίωμα του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας κατά τις επόμενες κρίσεις.

Προκειμένου επίσης να διασφαλιστεί κατά απόλυτο τρόπο η αντικειμενικότητα στην έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, αντικαθίστανται και μετακινούνται σε άλλες υπηρεσίες:
 
- Ο Υποστράτηγος, Προϊστάμενος του Κλάδου Ασφάλειας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.
 
- Ο Αστυνομικός Διευθυντής, Διοικητής και ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής, Υποδιοικητής της Ε.Κ.Α.Μ.
 
- Ο Αστυνομικός Διευθυντής, Προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.
 
- Ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής, Προϊστάμενος του Τμήματος Όπλων και Εκρηκτικών της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.
 
- Ο επικεφαλής της διμοιρίας της Υ.Α.Τ. στο Κερατσίνι, τα μέλη της οποίας φέρονται σύμφωνα με φωτογραφίες και καταγγελίες να πετούν πέτρες κατά τη διάρκεια των επεισοδίων της 18/9/2013, χωρίς να παρεμποδίζονται και χωρίς να συλλαμβάνονται.

- Ο Αστυνόμος, Διοικητής της Ομάδας Δ.ΕΛ.Τ.Α.
 
- Ο Αστυνόμος, Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Νίκαιας. 

Ο προϊστάμενος του οργανωμένου εγκλήματος, ο διοικητής των ΕΚΑΜ και ο υποδιοικητής του τμήματος ασφαλείας Αττικής μετακινούνται γιατί σύμφωνα με πληροφορίες του Ποντικιού ήταν συμπαθούντες στη Χρυσή Αυγή. 


 
 
Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη σχετικά με παραιτήσεις Αξιωματικών.Διενεργείται έρευνα για το περιστατικό της Χαλκίδας    
 
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
 
Αθήνα, 23 Σεπτεμβρίου 2013
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
 
Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Αθανάσιος Ανδρεουλάκος έκανε δεκτές τις παραιτήσεις του Γενικού Επιθεωρητή Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδας, Αντιστράτηγου Ιωάννη Δικόπουλου και του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, Υποστράτηγου Απόστολου Κασκάνη οι οποίες του υποβλήθηκαν σήμερα για προσωπικούς λόγους.
 
Επιπλέον, με Απόφαση του κ. Αρχηγού διεξάγεται Ένορκη Διοικητική Εξέταση για το γεγονός ότι την Παρασκευή 20/9/2013, έξω από τα γραφεία της τοπικής οργάνωσης Εύβοιας - Βοιωτίας του κόμματος «Λαϊκός Σύνδεσμος - Χρυσή Αυγή» στη Χαλκίδα και σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων από την έδρα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Εύβοιας υπήρχαν άτομα που έφεραν αντικείμενα, τα οποία εμπίπτουν στην κατηγορία περί όπλων (ρόπαλα κλπ), χωρίς να παρέμβουν οι τοπικές αστυνομικές Αρχές, ως όφειλαν και χωρίς να υπάρξει ενημέρωση του Αρχηγείου.
 
Στο πλαίσιο της ίδιας Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης θα εξετασθεί και το ζήτημα τυχόν ευθυνών για τις παραλείψεις που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της αστυνομικής έρευνας για τη συλλογή πειστηρίων και την ταυτοποίηση συγκεκριμένων ατόμων με τα αντικείμενα που βρέθηκαν στα γραφεία της τοπικής οργάνωσης (κοντάρια, ασπίδες, κράνη κλπ).
 
Παράλληλα, τίθενται σε διαθεσιμότητα, μέχρι την ολοκλήρωση της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, ο Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Εύβοιας, ο Διοικητής και ο Αξιωματικός Υπηρεσίας του Τμήματος Ασφάλειας Χαλκίδας και ο αστυνομικός - σκοπός της Αστυνομικής Διεύθυνσης, που εκτελούσε υπηρεσία το επίμαχο χρονικό διάστημα.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.