search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:12
MENU CLOSE

Ο «ακραίος» ΣΥΡΙΖΑ και το επικίνδυνο «συνταγματικό τόξο»

24.09.2013 05:19
Ο «ακραίος» ΣΥΡΙΖΑ και το επικίνδυνο «συνταγματικό τόξο» - Media

Ταυτίζεται ο αντιφασισμός με το «συνταγματικό τόξο»; Αυτό προσπαθούν να μας πείσουν τις τελευταίες μέρες διάφοροι γνωστοί και μη εξαιρετέοι του πολιτικού συστήματος…

Ταυτίζεται ο αντιφασισμός με το «συνταγματικό τόξο»; Αυτό προσπαθούν να μας πείσουν τις τελευταίες μέρες διάφοροι γνωστοί και μη εξαιρετέοι του πολιτικού συστήματος που όψιμα ανακαλύπτουν ότι η απειλή της Χρυσής Αυγής, δεν αφορά μόνο την κοινωνία και την Αριστερά όπως βόλευε, αλλά και το ίδιο το σύστημα: η ΝΔ διαρκώς χάνει εκλογική δύναμη που μετακινείται προς την Χρυσή Αυγή, ενώ και το ΠΑΣΟΚ είχε τη συνεισφορά του προς το νεοναζιστικό κόμμα σε προηγούμενα στάδια. Όμως ακόμη και τώρα, η πολιτική εκμετάλλευση της ύπαρξης και δράσης της Χρυσής Αυγής, παραμένει στην ημερήσια διάταξη παρόλο που η κατάσταση έχει εμφανώς εκτροχιαστεί ακόμη και για τα στάνταρ των ΝΔ – ΠΑΣΟΚ που έπαιξαν και παίζουν με τη φωτιά πιστεύοντας ότι μπορούν να ελέγξουν το εν λόγω «εργαλείο» εκφοβισμού.
Μπορεί για λίγες μέρες ακόμη, στον απόηχο του σοκ από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, να εξακολουθήσουμε να βλέπουμε ένα σόου δήθεν σκλήρυνσης της κυβέρνησης απέναντι στην Χρυσή Αυγή καθώς και να ρέει στα κανάλια – ως δια μαγείας – άφθονη πληροφόρηση για τη δράση της, ωστόσο αν κάτι άλλο δεν ανατρέψει την πορεία των πραγμάτων, η Χρυσή Αυγή δε θα σταματήσει να αποτελεί το φόβητρο της κυβέρνησης. Η απειλή της Χρυσής Αυγής θα επισείεται:
·         Με την ελπίδα να επανακάμψουν στη γαλάζια παράταξη παραστρατημένοι ψηφοφόροι της, που έντρομοι ανακαλύπτουν το πραγματικό πρόσωπο της νεοναζιστικής συμμορίας
·         Για την περαιτέρω πρόκληση πόλωσης και διχασμού της κοινωνίας υπό το δίλημμα ή με το «συνταγματικό τόξο» (βενιζελικής κοπής) ή με τον φασισμό των «άκρων». Εννοείται ότι η κυβέρνηση θα εξακολουθεί να στηλιτεύει τα δύο «άκρα» καλώντας σε συμμόρφωση το εξής ένα: τον ΣΥΡΙΖΑ. Και στο πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ θα στηλιτεύεται ακολούθως πότε ο ξεσηκωτικός «λαϊκισμός» που «υποκινεί» κινητοποιήσεις, πότε η «βία» των από κάτω, δηλαδή η οργανωμένη πολιτική και συνδικαλιστική δράση: διαδηλώσεις, απεργίες, διαμαρτυρίες. Όλα αυτά τα πράγματα ως γνωστόν απειλούν την πολιτική σταθερότητα, τον τουρισμό και τις επενδύσεις (προφανώς, εδώ γελάμε).
Απέναντι σε αυτό το κλίμα ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται με ιδιαίτερα προσεκτικό τρόπο: από τη μία απέφυγε να συνταχθεί με το συνταγματικό/δημοκρατικό τόξο, στρέφοντας τα καλέσματά του προς τους «δημοκρατικούς πολίτες», δηλαδή προς την κοινωνία και όχι στις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Από την άλλη απέφυγε και να τροφοδοτήσει με περαιτέρω ένταση, πέρα από τους διαπληκτισμούς στα κανάλια, καθώς η ηγεσία κρίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να προβάλλει ως δύναμη ομαλότητας, σταθερότητας και ενότητας, χρεώνοντας στην κυβέρνηση και τα μνημόνια την πρόκληση χάους και κοινωνικού διχασμού.
Κεντρικά ακολουθήθηκε η θεσμική οδός και μια πιο στρατηγική προσέγγιση:
Ο Αλέξης Τσίπρας πήγε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επιχειρώντας να πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων από τον Σαμαρά – που θα ήταν και καθαρά επικοινωνιακή – ανοίγοντας το θέμα της αντιμετώπισης της ΧΑ με τον πλέον επίσημο τρόπο. Με άλλα λόγια επιχείρησε να προλάβει τον Σαμαρά, (καθότι είχαν αρχίσει οι φήμες για το ενδεχόμενο να ζητηθεί από την κυβερνητική πλευρά σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών) και να αντιστρέψει το παιχνίδι εμφανιζόμενος να έχει την πρωτοβουλία κινήσεων στην κατεύθυνση μιας θεσμικής, αν όχι συνεννόησης (προφανώς και όχι), τουλάχιστον συζήτησης.
Ενδεικτική ως προς την επιδίωξη της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να εκθέσει τον πρωθυπουργό ήταν, εν τέλει, η απάντηση της Κουμουνδούρου στο «άδειασμα» Κεδίκογλου:
«Η εναγώνια προσπάθεια του κυβερνητικού εκπροσώπου να δικαιολογήσει την άρνηση του κ. Σαμαρά  να παρευρεθεί σε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον ΠτΔ και  να αποδεχθεί το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για σύγκληση της ολομέλειας της βουλής με αντικείμενο την αντιμετώπιση της ναζιστικής δράσης, γεννά εύλογα ερωτηματικά, εκθέτει τον πρωθυπουργό και αναδεικνύει την προσήλωση της ηγεσίας της ΝΔ  στην ανιστόρητη και επικίνδυνη για τη δημοκρατία θεωρία των δύο ακρών».
Επίσης προσεκτικός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα των μεθόδων αντιμετώπισης της Χρυσής Αυγής. Το ρητορικό σχήμα που έβγαλε την Κουμουνδούρου από τα δύσκολα θέλει την Χρυσή Αυγή όχι «εκτός νόμου»- κάτι στο οποίο η Αριστερά γενικώς αντιτάσσεται φοβούμενη ότι θ’ ανοίξει ο Ασκός του Αιόλου στις διώξεις φρονηματικού χαρακτήρα – αλλά «ενώπιον του νόμου», όπως επαναλαμβάνει ο Τσίπρας τα τελευταία εικοσιτετράωρα, υιοθετώντας την άποψη σύμφωνα με την οποία το υπάρχον νομικό πλαίσιο παρέχει τα εργαλεία αντιμετώπισης της ΧΑ ως αυτό που είναι: εγκληματική συμμορία.
Στο στενό μαρκάρισμα που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ  προκειμένου να συγχρωτιστεί με το «συνταγματικό τόξο», κάτι που θα ακύρωνε αυτόματα το οποίο ηθικό πλεονέκτημα έχει η αξιωματική αντιπολίτευση απέναντι στο διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα που υλοποιεί τα φασιστικής έμπνευσης μνημόνια και ξαφνικά εμφανίζεται να το παίρνει ο πόνος για τη Χρυσή Αυγή, η Κουμουνδούρου προς το παρόν μετέρχεται του επιχειρήματος: «και αντιφασισμός και θεωρία των άκρων δεν συμβαδίζουν».
Είναι χαρακτηριστική η απάντηση του γραμματέα της Νεολαίας Ηλία Χρονόπουλου στον γραμματέα της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Παύλο Χρηστίδη ο οποίος μέσω επιστολής για συνάντηση των επικεφαλής των νεολαιών καλούσε σε κοινή δράση «κατά του Ναζισμού και της Κοινωνικής Βίας» (!):
«Όσο μας αφορά» σημειώνει ο Χρονόπουλος, «θεωρούμε ότι αυτοί οι αγώνες δεν μπορούν να περάσουν μέσα από τα γραφεία Νεολαιών κομμάτων που χαράσσουν τη μνημονιακή πολιτική που εξοντώνει τη γενιά μας, που έχουν υιοθετήσει ακροδεξιά ατζέντα κι έχουν κάνει σημαία τους τη θεωρία των δύο άκρων που έστρωσε και στρώνει τον δρόμο στη Χρυσή Αυγή».
Για …τον φόβο των Ιουδαίων, δηλαδή το φόβο της διολίσθησης στη ρητορική του δημοκρατικού τόξου (στο οποίο ενδεχομένως κάποιες ομάδες εντός του ΣΥΡΙΖΑ να είναι πιο επιρρεπείς) η ιστοσελίδα iskra που απηχεί τις απόψεις του Παναγιώτη Λαφαζάνη, σε σχόλιο που έχει ανεβάσει υπό το ψευδώνυμο «Σχολιαστής» υπογραμμίζει την ανάγκη να μην διαχωριστεί ο αντιφασιστικός από τους αντιμνημονιακούς – εργατικούς αγώνες:
«Η Αριστερά, στο νέο σύνθετο πολιτικό περιβάλλον, δεν πρέπει να χαθεί στη γενική «σύγχυση» ούτε να παρασυρθεί εμμέσως και στην πράξη, από την πίσω πόρτα, σε μια γενική «αντιφασιστική» σούπα που θα εκτείνεται από την Αριστερά και θα φθάνει ως την «καλή» ΝΔ, μέσω της οποίας η Αριστερά θα γίνεται σταδιακά όμηρος ενός αστικού σχεδιασμού για τη διαιώνιση των μνημονίων με την αλλαγή, ίσως, της μορφής τους.
Η στυγερή δολοφονία του Παύλου Φύσσα δεν πρέπει να γίνει αφετηρία φόβου και αναδίπλωσης. Δεν πρέπει να οδηγήσει την ίδια την Αριστερά να δίνει εξετάσεις καταδίκης γενικώς και αορίστως της βίας και ένταξής της στο λεγόμενο «συνταγματικό» και «δημοκρατικό» τόξο ως συμπλήρωμα της Πασοκονεοδημοκρατίας».
Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να φοβάται τον αποπροσανατολισμό ο οποίος στην αντίληψη των ηγετικών στελεχών είναι βέβαιος αν η αντιπαράθεση για τη ΧΑ συνεχιστεί επί μακρόν, καθώς και τις προβοκάτσιες κάθε λογής. Σε τελική ανάλυση προς το παρόν ο ΣΥΡΙΖΑ φυλάει τα νώτα του. Κατά τα λοιπά δεν φαίνεται να έχει πιο επεξεργασμένες απαντήσεις για την ανάσχεση της δράσης της Χρυσής Αυγής και της διείσδυσής της στα πιο λαϊκά στρώματα, πέρα από σχεδιασμούς επι χάρτου για κινηματική δράση στις γειτονιές, τα σχολεία, κ.λπ. Αλλά εκεί δυστυχώς πρόλαβαν άλλοι…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:10